Obavijesti

Sport

Komentari 23

'Modri' snajper Oršić: Modrić i Dudu zarazili su me Dinamom

'Modri' snajper Oršić: Modrić i Dudu zarazili su me Dinamom
1

Kad sam završio u drugoj momčadi Rijeke, vidio sam u kojem mi smjeru ide karijera, pa sam odlučio otići u Aziju. Kao klinac bio sam vezni igrač, kriln sam postao tek s 18 godina, kaže dinamovac Mislav Oršić

VIDEO

Ne znam kako objasniti činjenicu da su moje brojke puno bolje u Europi nego u HNL-u. Vjerujte, s istom motivacijom i željom ulazim u prvenstvene utakmice kao u one europske, imam i dosta prilika, ali mi jednostavno ništa ne ulazi, kaže Mislav Oršić, pa dodaje:

- Ma ne zamaram se toliko time, najvažnije da smo prvi, uvjerljivo vodimo na prvenstvenoj ljestvici, imali smo fantastičnu jesen, a moji golovi u HNL-u će kad-tad doći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Intervju Oršić 00:37

Maglu ću dugo pamtiti

Mislav Oršić u proljetnom je dijelu sezone skupio 27 nastupa, postigao šest pogodaka (četiri u Europi, po jedan u Kupu i HNL-u), bio glavna uzdanica Nenada Bjelice na lijevom krilu. A kao najdražu utakmicu jeseni, Oršić bez problema izdvaja:

- Sigurno ona domaća sa Spartak Trnavom kada smo osigurali prolaz grupne faze Europske lige. Čini mi se da smo svi nekako odahnuli poslije te pobjede, konačno je naš plasman u europsko proljeće bio siguran. Sjetite se, bila je magla na terenu, nismo se ni vidjeli kako treba, ali tu ću utakmicu dugo pamtiti.

Kakvi su bili vaši nogometni počeci?

- Ja sam nogomet počeo trenirati u Zagrebu, kada sam još bio u vrtiću. Ali, to je kratko trajalo, samo par treninga, pa se tamo počeo graditi Zagrebello. U Zagrebu su onda raspustili tu najmanju djecu, a onda sam išao u Trešnjevku. Još sam bio premlad, tada je morao moliti ljude u klubu da me puste trenirati, haha. I tako je sve krenulo, kasnije su na redu bile Kustošija, pa Inter.

Sa Šitumom u Kustošiji

Danas se s Marijom Šitumom borite za mjesto u Dinamu, a nekada ste zajedno branili boje Kustošije.

- Da, Šitum i ja smo godinu dana zajedno igrali u Kustošiji, a onda je on čini mi se otišao u Dinamo. Ali, tada nismo bili konkurencija na krilima, ja sam tih dana bio zadnji vezni. Onako bio sam borben, mogao puno trčati, pa su me u mlađim kategorijama treneri gurali u veznu liniju.

Kako je onda tekla vaša transformacija iz vezne linije prema krilnom igraču?

- Polako sam sa zadnjeg veznog krenuo prema naprijed, prvo igrao polušpicu, pa onda i pravog isturenog napadača. To je bilo negdje u kadetima, pa sam onda počeo igrati u špici. A krilo? Ma to sam postao tek s 18 godina, haha. I to mi je sada neka moja primarna pozicija.

Počeo kao zadnji vezni

Vi ste od rođenja - dinamovac...

- Ma cijeli život sam za Dinamo, a na mene je najviše dojma ostavila ona generacija s Lukom Modrićem, Eduardom... Njih se baš nekako najviše sjećam, njih sam uvijek išao gledati na utakmice. Evo, i oni su išli sličnim putem, bili u Interu, pa Dinamu, valjda je to tako suđeno.

U Rijeci ste svojedobno bili u vrijeme Matjaža Keka...

- Kek? Kasnio sam kod njega na pripreme nekih dva tjedna, još sam bio ugovorno vezan za Speziju, a nije se sve riješilo na vrijeme. Po dolasku u Rijeku sam kaskao u fizičkoj spremi za drugim igračima, davao sam sve od sebe, ali sam vidio kako nije to - to. Sezonu ranije sam u Speziji odigrao samo osam utakmica, pa nisam bio u pravoj formi, pa je Kek odlučio da odem u B ekipu. Srećom, uspio sam završiti u Celju, pa počeo tamo igrati i vratiti se u život.

Kakva je bila vaša komunikaciju sa sada već bivšim trenerom Rijeke?

- Ma nismo ni pričali previše, samo me pozdravio na prvom treningu, pitao me kako sam, a poslije toga nismo niti progovorili.

Kako ste se odlučili za odlazak u Aziju?

- Teško mi je reći, kada me nazvao menadžer i rekao mi da idem u Aziju nisam imao previše opcija. Vidio sam u kojem mi smjeru ide karijera, pa nisam previše razmišljao, već sam odmah prihvatio odlazak u nepoznato. Igrao sam za Celje, to nije bila neka kvalitetna sredina za nastavak karijere, već sam želio negdje krenuti 'od nule'. A Azija se činila pravim izborom.

Nije se snašao u Kini

Koliko vam se teško bilo snaći u Južnoj Koreji?

- Ma teško je bilo, tamo je sve drugačije. Kultura, život, nogomet, ništa nije bilo slično onome što sam prije prošao u karijeri. Pokušavao sam se prilagoditi, sve mi je bilo novo i čudno. Trebalo mi je barem četiri-pet mjeseci dok nisam počeo dobro igrati. Nije to baš tako jednostavno, u prvim tjednima sam razmišljao na način 'pa čovječe, gdje sam ja došao'? Ali, sve je dobro završilo.

Kasnije ste išli i u Kinu, je li velika razlika život u Južnoj Koreji i Kini?

- Ma meni je bila jako velika, ogromna razlika. I nikako se nisam mogao snaći u Kini. Već nakon mjesec dana sam se htio vratiti u Južnu Koreju, baš mi je to bio opet neki novi svijet. Sa mnom je u Kini bio i Darko Matić koji je 10-ak godina igrao tamo, pokušavao sam malo pohvatati i taj njihov jezik, ali za to nije bilo nikakve šanse. Južna Koreja i Kina za mene su dva potpuno različita svijeta.

Ne želim guglati o Plzenu

Bliži se Viktoria Plzen...

- Nisam se previše još pripremao za njih, ne želim sam nešto guglati ili razmišljati o njima. Znam da će nas stručni stožer dobro i kvalitetno pripremiti za te dvoboje, kao što smo bili spremni za svaku dosadašnju europsku utakmicu.

U Dinamovoj svlačionici i na pripremama u Turskoj je jedna od glavnih razonoda u slobodno vrijeme bio - PlayStation. A vi ste nedavno osvojili i jedan interni Dinamov turnir na kojem su još sudjelovali Amer Gojak, Dani Olmo i Amir Rrahmani. Ti dečki tvrde kako je vaša pobjeda bila - slučajna...

- Haha, ma pustite njih, to samo oni pričaju. Treba svakog pobijediti, a moje su pobjede bile uvjerljive, haha. Nema u nogometu toliko slučajnosti, haha - završio je Oršić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao