Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dinamova akcija: Ako ne bude nereda, dijelit će novac djeci

None Foto: Tomislav Miletic 2

U Maksmiru žele spriječiti pirotehniku, rasizam, mržnju i diskriminaciju, pa će za svaku utakmicu na kojoj toga ne bude, dijeliti novac udrugama. Po 10.000 kuna za HNL utakmicu i po 5000 eura za svaku europsku

U Maksimiru su se sjetili još jedne hvalevrijedne ideje, od ove sezone na svim utakmicama Dinama kreće kampanja 'Fair-play na tribinama'. Jednostavno ime, ali jako zanimljiva akcija, za koju ne znamo je li se još tko u nogometnom svijetu dosjetio. Naime, u modrom domu žele zaustaviti pirotehniku, nasilje i rasizam na svojim utakmicama, a to žele napraviti na zanimljiv način.

POGLEDAJTE VIDEO:

Cijela ideja krenula je prije tri mjeseca, a povod cijele priče bila su kazne u prošloj sezoni zbog koje je Dinamo jučer ugostio Lokomotivu pred praznom sjevernom tribinom, ali i kazna zbog koje će se prva europska utakmica sa Saburtalom odigrati pred praznim tribinama. Začetnik priče bio je član IO Vladimir Gašparović, dok je nositelj projekta 'Fair-play na tribinama' Iva Cigrovskij. No, o čemu se tu zaparvo radi?

Dinamo će za svaku utakmicu u kojoj klub ne bude kažnjen od strane HNS-a ili Uefe izdvojiti određen iznos, skupljati ga, a onda ga na kraju polusezone u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem dodijeliti udrugama koje se bave djecom, mladima i socijalno ugroženim skupinama. Hrvatski Crveni križ će formirati komisiju, pa prema određenim kriterijima transparentno dodijeliti taj novac onima koji je potreban.

Foto: IVA PC

Ova se kampanja odnosi samo na navijače Dinama, pa će novac biti dodijeljen i ako u Maksimiru nerede naprave gostujući navijači. Dinamo će za svaku domaću ili gostujuću HNL ili kup utakmicu bez kazne HNS-a izdvojiti 10 tisuća kuna, dok će za svaku europsku utakmicu (bez kazne Uefe) ta nagrada povećati na pet tisuća eura. A kazne se odnose samo na stavke koje vežu pirotehniku, rasizam, mržnju i diskriminaciju. Na ostale stavke (poput sjedenja na proredima tijekom europskih utakmica), kazne se neće odnositi.

Ideja je da ova priča traje više sezona, a Dinamo će napraviti i web-stranicu na kojima će se cijeli iznos ažurirati nakon svake utakmice. Zagrepčani su prošle sezone odigrali 16 europskih, te 40-ak domaćih utakmica, a ukoliko bi ih ove sezone opet bilo toliko i na njima ne bude nereda, skupilo bi se više od milijun kuna. A postoji mogućnost da još toliko onda daju i klupski sponzori. U svakom slučaju, hvalevrijedna akcija, Dinamo je od 2012. godine na razne kazne morao platiti više od milijun eura. Točnije, 8.026.920,60 kuna. A samo prošle sezone, Dinamo je morao platiti 311 tisuća eura. A sada će, nadamo se taj novac, ići u humanitarne svrhe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (52)
  • Svaka čast. Veliki klub u svakom smislu.

    20. 7. 2019,   07:06
  • svaka čast Dinamo...nadat je se da če se biseri koji bacaju baklje u teren i rasistički vrijeđaju makar sažaliti na dijecu kojima je pomoč prijeko potrebna, kad im več nije žao Dinama...

    20. 7. 2019,   07:52
  • torcida bi bila najmirnija i bez baklji ako bi se djelilo nešto bijelo u prahu

    20. 7. 2019,   07:32