Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Blažen među Boysima: Lijevo Zdravko, a desno - Stepinac...

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL 5

'BLAŽENI ZDRAVKO' Mamić je često pričao o montiranim procesima, slučajno ili ne, Boysi su Stepinčevu sliku podigli na dan kad su jugoslavenske vlasti 1946. pokrenule montirani proces

Na jednoj strani prekrižena glava Dinamovog savjetnika Zdravka Mamića, odmah do njega transparent blaženog Alojzija Stepnica. To je slika s tribine Bad Blue Boysa s utakmice Cibalije i Dinama u Vinkovcima (pobjeda Dinama 5-2).

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zdravko Mamić često je na 'presicama' znao pričati o montiranim procesima, slučajno ili ne, Bad Blue Boysi su sliku blaženog Alojzija Stepinca izvijesili na dan kad su jugoslavenske vlasti 1946. pokrenule montirani proces protiv njega.

Bilo je to 12 dana nakon što su ga uhitili jer je nakon dolaska komunista na vlast odbio odvojenje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. Stepinac je prvo završio u Lepoglavi gdje je bio do 1951., a nakon dvije godine premješten je u kućni pritvor u rodnom Krašiću gdje je umro 1960. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1998. godine, a očekuje se i da će ga Papa Franjo proglasiti svecem.

Ozbirom na jedan od stihova Dinamove navijačke pjesme: 'Mi smo Bad Blue Boysi, čuvari zagrebačke časti, Katoličke Crkve i Hrvatske', slilka Stepinca među Bobysima ne treba čuditi, ali zanimljiv je tajming, kao i mjesto, odmah uz 'savjetnika'.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 

Komentari (61)
  • Nisu ga danas prvi put podigli, daj se malo informirajte bolje

    30. 9. 2017,   19:33
  • Svaka čast BBB-ima

    30. 9. 2017,   19:47
  • Nije prvi put , sta pisete gluposti..

    30. 9. 2017,   19:30