Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Doping i u rukometu: Ruskim juniorkama oduzeli su srebro...

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon niza doping afera u atletici, sa dopingom su počeli i u rukometu. Naime, sud EHF-a oduzeo je ruskoj ženskoj juniorskoj reprezentaciji srebrnu medalju s Europskog prvenstva koje se održalo 2017. godine...

Na Europskom prvenstvu 2017. godine koje se održalo u Sloveniji Ruskinije su došle do srebrne medalje. No, čini se kako su do nje došli uz pomoć - dopinga.

U krvi tri ruske rukometašice pronađen je meldonij koji povećava izdržljivost sportaša te ubrzava oporavak od napora. Svjetska antidopinška agencija ga je od 1. siječnja 2016. godine uvrstila na listu zabranjenih supstanci nakon što ga je velik broj sportaša počeo koristiti.

Prema pravilima EHF-a, ako su više od dva člana ekipe dopingirana, cijela reprezentacija snosi posljedice te se diskvalificiraju svi rezultati koje su postigli na natjecanju. Stoga je Ruskinjama oduzeta srebrna medalja.

- Bitno nam je osigurati da svi sudionici na natjecanjima imaju jednake mogućnosti, bili to igrači ili reprezentacije. I cilj je ne ugroziti zdravlje sportaša, kao i njihovu reputaciju - objavili su iz EHF-a.

Također, Ruski rukometni savez kažnjen je s 20.000 eura te im je zabranjen nastup na natjecanjima pod okriljem EHF-a u periodu od dvije godine u kategoriji juniorki.

Komentari (3)
  • Tako mlade a već se drogiraju

    4. 4. 2018,   17:06
  • Ovi rusi se nisu nimalo odmakli od komunizma i njihovih boljševističkih metoda stvaranja sportaša u laboratorijama radi postizanja vrhunskih rezultata u svrhu promidžbe njihovog totalitarnog režima, tobože da se svijetu šalje slika jedne uspješne nacije na svim poljima. Ne postoji tako velika nacija koja je veči antitalent u sportu od Rusa,,,možda im jedino Indijci mogu parirati u tome. Pogledajte danas njihov sport, u totalu to je jedna velika nula, s obzirom kakvih sve infrastrukturnih i financijskih mogučnosti imaju jer u njihov sport ulažu i država ali i velike naftne kompanije i banke poput Rosnefta, Lukoila, Gazproma, i Sberbanke koji dovode i plačaju vrhunske strane trenere i sportaše ali sve uzalud rezultata nema jer jednostavno nisu talentirani za sportove. Danas njihovi sportovi, izuzev djelomično Atletike i Hokeja na Ledu, su ispodprosječni,,,pogotovo kolektivni sportovi poput Košarke, Nogometa, Rukometa, Vaterpola i još nekih. Mislim da bi ih trebalo izbaciti sa svih međunarodnih takmičenja u svim sportovima jer njihovo ponašanje je za svaku osudu i umjesto da se bore protiv toga oni optužuju međunarodnu zajednicu za tobože nekakvu zavjeru.

    7. 4. 2018,   17:24
  • Uvjeren sam kako ih i bez znanja dopingiraju treneri

    4. 4. 2018,   19:34