Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imali slobodno, ali ipak ostali u kampu: Otišli spavati i poginuli

None Foto: RICARDO MORAES/REUTERS, Twitter 15

U trening-kampu brazilskog velikana Flamenga izbio požar koji je usmrtio deset ljudi. Šestorica su bili mladi nogometaši. Igrači su zbog nevremena imali slobodno, ali su ostali u klubu jer većina nije bila iz Rio de Janeira

Došli su u Rio de Janeiro ostvariti svoje snove, ali ispriječila se tragedija.

U velikom požaru koji je zahvatio trening kamp brazilskog velikana Flamenga poginulo je deset ljudi. Šestorica stradalih su mladi nogometaši stari između 14 i 16 godina, a četvorica su zaposlenici kluba. 

Prve identificirane žrtve:

 • Arthur Vinícius de Barros Silva Freitas (14), u subotu je trebao proslaviti 15. rođendan. Njegova obitelj je iz Volta Redonde i na putu je prema Riju;
 • Athila Paxao, imao je 14 godina
 • Bernardo Pisetta, rođen u Santa Catarini
 • Vitor Isaias, rođen u Santa Catarini
 • Christian Esmério (15), golman, imao je nekoliko poziva za mladu reprezentaciju
 • Pablo Henrique da Silva Matos (14), rođak nogometaša Vasco de Game, Werleya. Živio je u kampu, a dolazi iz Minas Geraisa.

Identificirane su i ostale žrtve, ali njihova imena još uvijek nisu objavljena jer još uvijek treba obavijestiti obitelji stradalih.

Ozlijeđena su još trojica igrača, Cauan Emanuel Gomes Nunes (14) koji je u Rio stigao prije tri godine iz Fortaleze, Francisco Diogo Bento Alves(15) i Jhonatan Cruz Ventura (15). Jhonatan je u teškom stanju, opečeno mu je 40% tijela.

Igrači koji su uspjeli preživjeti i dalje pred kampom čekaju vijesti o svojim kolegama...

Spasio se jer ga je probudio dim

Požar je krenuo u 5:10 po lokalnom vremenu i svi koji su se nalazili u klupskom kampu Ninho de Urubu su tada spavali. Pretpostavlja se da je požar krenuo iz klima uređaja. Susjedi tvrde da su prije požara čuli eksploziju. Jedan od igrača se spasio jer ga je probudio dim.

- Jako je potresen, ne prestaje plakati. I sam sam bio očajan. Miješaju mi se osjećaju, lakše mi je nakon što sam se čuo s njim i znam da je dobro. Danas su trebali imati slobodan dan - rekao je otac igrača Samuela Barbose (17) koji je istrčao iz prostorije kada je osjetio dim i zazivao prijatelje da se i oni spase. 

Obitelj Barbosa je u Rio de Janeiro stigla iz Piauíja prije sedam godina kako bi mladi Samuel ispunio svoj san, postao profesionalni nogometaš...

Priliku za ispunjenje sna će imati i dalje. Nažalost, mnogi njegovi kolege to nikada neće dočekati.

People wait for information at Flamengo training center after deadly fire in Rio de Janeiro | Autor: RICARDO MORAES Foto: RICARDO MORAES People embrace in front of Flamengo training center after deadly fire in Rio de Janeiro | Autor: RICARDO MORAES Foto: RICARDO MORAES People wait for information at Flamengo training centre after deadly fire in Rio de Janeiro | Autor: RICARDO MORAES Foto: RICARDO MORAES

Trodnevna žalost, zbog nevrijeme dan ranije nisu trenirali

U Saveznoj državi Rio de Janeiro je proglašena trodnevna žalost, a glavni tajnik zadužen za sport je poručio kako će država svim obiteljima pružiti potrebnu pomoć. Mnogi igrači nisu bili iz Rija. 

U srijedu navečer veliko je nevrijeme pogodilo to područje. Nestalo je struje, mnoga drveća su porušena i zakrčila su prilaze klupskom kampu.

Zbog toga u četvrtak nitko nije trenirao, a slobodan dan su trebali imati i u petak. Ne zna se je li nevrijeme izravno povezano s požarom, ali zapriječeni ulazi otežavali su vatrogascima gašenje požara. O Gobo piše kako je vjetar bio toliko jak da je počupao drveće iz korijena te da je čak i pristup pješacima otežan. U kampu su bili smješteni igrači koji nisu iz Rio de Janeira. Oni koji su živjeli u okolici Rija, prije tragedije su otišli kući, ali većina njih je ostala u klubu.

Foto: Twitter/Screenhot

Ninho de Urubu renoviran prije dva mjeseca

Kamp Flamenga nosi naziv supovo gnijezdo, prema zaštićenoj ptici supu. Izgrađen je 2014. godine, a uz mlađe uzraste za treninge ga koristi i prva momčad brazilskog velikana. Centar je prije manje od dva mjeseca renoviran. U njemu se nalazi pet terena terena, teren za treniranje golmana, bazen, teretana, spavaonice.

Foto: Alexandre Vidal/Site Oficial do Flamengo

Komentari (8)
 • Kad te hoće..... hoće te...

  8. 2. 2019,   15:48
 • Uprava kluba je kriva, kao fol imate slobodan dan ali bilo bi poželjno da ostanete u kampu...

  8. 2. 2019,   17:13
 • RIP. Placi voljena zemljo.

  8. 2. 2019,   15:32