Obavijesti

Sport

Komentari 6

Dražen, Perišić, Šarić... Ta se rušenja Španjolaca još pamte

Dražen, Perišić, Šarić... Ta se rušenja Španjolaca još pamte
1

Hrvatska i Španjolska. Dvije sportske velesile, dva velika rivala, ne samo u rukometu. Velike smo utakmice i velike pobjede mi Hrvati ostvarivali i u drugim sportovima, prisjećamo se najvećih

VIDEO

Imaju točno 10 puta više stanovnika i 10 su puta zemljopisno veći od nas, ali kad je sport u pitanju, Španjolcima smo - ravnopravni. Nema tog terena i lopte s kojom nismo izrežirali utakmice i pobjede koje se i dan-danas pamte.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:05

One rukometne počele su na SP-u u Portugalu 2003. kada je pretposljednja stanica do zlata bila Španjolska. Klasik, nezaboravna bitka. 26-26, pa 31-31, pa 39-37, nakon četiri produžetka! Da, baš kao u petak protiv Norveške. A junak je bio Slavko Goluža, koji je u produžecima bio nezaustavljiv.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pa 2004. nova drama s happy endom. U Ljubljani, kada je Ivano Balić sa sirenom probušio Barrufeta za 30-29. Seizmološki zavod se i danas kune da je tog trenutka zabilježeno podrhtavanje tla u Hrvatskoj.

- Jesam li vidio gdje šutiram? Jesam, vidio sam gdje pucam tu zadnju loptu. Golman je stajao na prvoj stativi, vidio sam rupu, a koliko sam mogao precizno opalit, očito dosta. Bilo je slađe tako dobiti nego s deset razlike - rekao je Balić.

Ova se generacija osladila trijumfom nad "furijom" u Francuskoj 2017. Četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Nitko nam nije davao nikakve šanse, a onda je Marko Mamić odlučio da će to biti njegova večer. U prvih 30 minuta zabio je zbunjenim Španjolcima osam golova. Osam. U 30 minuta. Do kraja je dodao još jedan, onaj ključni za pobjedu i prolazak u polufinale. 

- To mi je bila utakmica karijere. Nakon utakmice ni sam nisam znao koliko sam golova zabio - rekao je topnik iz Garešnice.

Nogomet, košarka, tenis... Svega je bilo. 

  • Nogomet

Španjolska - Hrvatska 0-2 (prijateljska utakmica, 23. ožujka 1994.)

Tog je ožujka svijet prvi put upoznao Šukera, Prosinečkog, Bobana i društvo. Španjolci do našeg dolaska u Valenciju nisu izgubili 20 utakmica kod kuće, pa su legli protiv 'Vatrenih'. Prosinečki (6') i Šuker (51') zabili su za 2-0, a Ladić je skinuo kazneni udarac Beguiristainu.

Hrvatska - Španjolska 2-1 (EP, 21. lipnja 2016.)

Španjolci su na Euro u Francuskoj stigli kao europski prvaci, igralo se za 1. mjesto u skupini i do 87. minute držala ga je Španjolska zahvaljujući ranom golu Alvara Morate (7'). Međutim, Nikola Kalinić je izjednačio onim šmekerskim golom na kraju prvog poluvremena, a Ivan Perišić u 87. u ekstazu bacio sve Hrvate u Bordeauxu.

(SP)FRANCE-BORDEAUX-SOCCER-EURO 2016-GROUP D-SPAIN VS CROATIA
  • Košarka

Španjolska - Hrvatska 79-88 (OI, 29. srpnja 1992.)

Na putu do olimpijskog srebra Dražen Petrović, Dino Rađa, Toni Kukoč, Arijan Komazec, Stojko Vranković i društvo tog su ljeta u Badaloni prvi put pobijedili Španjolce u službenoj utakmici. Dražen je bio nezaustavljiv zabivši 28 poena, a odmah do njega Rađa s 25.

Španjolska - Hrvatska 84-85 (EP, 5. rujna 2007.)

Sve bebe koje su došle na svijet tog dana nije bilo teško nazvati. Marko! Marko Tomas tricom je tri sekunde prije kraja utišao 10 tisuća navijača u Sevilli. Nije Španjolskoj pomogao ni Pau Gasol s 26 poena ni vodstvo od 10 razlike na poluvremenu. 

Hrvatska - Španjolska 72-70 (OI, 7. kolovoza 2016.)

Ako je Marko bilo najpopularnije ime 5. rujna 2007., skoro 9 godina kasnije to je bio Dario. Dario Šarić zalijepio je velikog Paua Gasola u zadnjim sekundama drame u Rio de Janeiru. Bojan Bogdanović briljirao je s 23 koša.

  • Tenis

Goran Ivanišević - Carlos Moya 6-7, 6-3, 6-4, 6-4 (Wimbledon, 27. lipnja 2001.)

Na putu do nezaboravnog Wimbledona Goran je u drugom kolu prvi put pobijedio Carlosa Moyu. Dotad je Španjolac slavio u sva tri meča, no trava je ipak bila Goranov teren. Malo nas je zabrinuo izgubivši prvi set, ali kasnije je sve bila rutina.

Marin Čilić - Rafael Nadal 3-6, 6-3, 6-7, 6-2, 2-0 (Australian Open, 23. siječnja 2018.)

Cijeli je svijet iščekivao finale Rogera Federera i Rafaela Nadala, ali Marin Čilić nije se baš složio s tim. Nadal je u četvrtfinalu Australian Opena imao 2-1 u setovima, no počelo ga je izdavati zdravlje dok konačno nije shvatio početkom petog seta da je to izgubljena bitka. Njegova druga s Čilićem.

Tennis - Australian Open - Quarterfinals - Rod Laver Arena, Melbourne, Australia
  • Vaterpolo

Hrvatska - Španjolska 8-7 (OI, 31. srpnja 2012.)

Makar nam ovih dana Španjolci u vaterpolu baš i nisu dragi, u Londonu su nam bili jedna od stepenica prema olimpijskom zlatu. Dvije godine ranije na Europskom prvenstvu u Zagrebu također. A zašto nismo igrali veće i važnije utakmice, krivi su oni jer do njih su rijetko stizali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović