Obavijesti

Sport

Komentari 53

'Dream team' od 660 mil. eura želi se upisati u povijest Eura

'Dream team' od 660 mil. eura želi se upisati u povijest Eura
7

Treći hrvatski protivnik u skupini je aktualni europski i svjetski prvak Španjolska. U Gdanjsku 18. lipnja 'vatreni' idu po podvig protiv momčadi koja je glavni favorit Eura

VIDEO

Hrvatska reprezentacija za posljednjeg protivnika u skupini C dobila je protivnika kojem se pored svih pridjeva jedino može staviti prefiks 'naj'. Španjolska je apsolutno najjača, najatraktivnija, najskuplja i najiščekivanija reprezentacija ovog 14. izdanja Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj.

Momčad Slavena Bilića imat će čast 18. lipnja na stadionu Gdanjsku igrati protiv najbolje reprezentacije u posljednje četiri godine, aktualno svjetskog i europskog prvaka, a to će biti prvi međusobni okršaj u službenim utakmicama. Govoreći o 'furiji' teško je nešto napomenuti u negativnom kontekstu jer su u tako kratko vrijeme napravili nogometnu revoliciju i okrenuli sport naglavačke.

Nije potrebno napominjati da je reprezentacija Vicentea Del Bosquea vodeća reprezentacija svijeta prema Fifinom renkingu, a ovaj Euro slovi za uvjerljivog najvećeg favorita. Ono što je za europski  nogomet Nizozemska predstavljala u 70-ima, to Španjolska novog doba. Jedina razlika je što 'oranje' u to vrijeme nije moglo materijalizirati uspjehe 'totalnog nogometa', dok se Španjolska u kratko vrijeme s 'tiki-takom' od jednog od najvećih gubitnika u povijesti nogometa pretvorila u silu.

Nakon Francovog naslova postali najveću gubitnici u nogometu

Do 2008. godine u dugoj i bogatoj tradiciji španjolskog nogometa stvaranoj Real Madridom i Barcelonom, 'furija' se samo jednom okrunila naslovom, na domaćem Euru  davne 1964. kojeg španjolski navijači ne uzimaju za ozbiljno obzirom da je isti osvojen pod velikim pritiskom diktatorskog režima Francisca Franca. 

Od pada režima Španjolska je utonula u prosječnost na velikim smotrama unatoč tome što je gotovo uvijek iznjedrila velika nogometna imena. No rezultata nije bilo, a reprezentacije je obzirom na kvalitetu zaradila etiketu najvećeg gubitnika koji nikad ništa nije osvojio.

Prva i najveća prilika za osvajanje prvog pravog europskog naslova došla je 1984. no zaustavljeni su u finala od domaćina Francuske s 2-0. Nakon toga trebalo je čak 24 godine da 'crveno-žuti' dočekaju svoj trenutak! 

Španjolska eksplodirala s Lusiom Aragonesom

'Boom' Španjolske dogodio se na Euru u Austriji 2008., a pod ravnanjem Luisa Aragonesa 'furija' je eksplodirala i konačno osvojila toliko željeni europski naslov. Predvođeni Xavijem, Iniestom, Villom, Silvom i ostalima Španjolska se prošetala grupom, Italija ih je jedina namučila odvevši ju do penala, potom je razbila Rusiju i u velikom finalu dobila Njemačku 1-0.

Bajkovita priča nastavila se dvije godine kasnije na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi u kojoj se Španjolska okitila i svjetskim naslovom svladavši Nizozemsku te tako najavila dugogodišnju vladavinu na euro i svjetskoj sceni. Stvari se nisu nimalo promijenile u dvije godine, osim nabolje. Ovoga puta na čelu s cijenjenim Del Bosqueom Španjolska ima sve argumente da postane prva reprezentacija u povijesti Eura koja će dvaput zaredom osvojiti naslov.

Barcelonini stožerni igrači Xavi-Iniesta prenijeli su pobjednički sistem 'tiki-taka' na nacionalnu razinu, a kojemu su se priklonili i rivali iz Real Madrida. Gledajući sam popis imena koji će nastupiti na Euru izaziva veliko strahopoštovanje, a pretvorimo li njihovu kvalitativnu vrijednost u onu novčanu, španjolska reprezentacija iznosi teških 660 milijuna eura.

Iako sastavljena od velikih zvijezda Torresa, Casillasa, Fabregasa, Xavija, Inieste, Mate i drugih, momčad s iberskog polutoka odlikuje se skromnošću i korektnošću prema suparnicima.

- Grupa je izuzetno zahtjevna. Hrvati su vrlo kvalitetni i tehnički snažni. Godinama su u samom vrhu. Želio bih osigurati prolaz prije utakmice s vama jer nam ne bi bilo ugodno 'vaditi' se protiv Hrvatske - izjavio je član europskog prvaka Chelseaja Fernando Torres.

Hrvatska na Eurima neporažena od aktualnih europskih prvaka

A što Hrvatska može očekivati u susretu protiv Španjolske? U najboljem slučaju utakmica u Gdanjsku bila bila prestiž uspiju li 'vatreni' osigurati prolaz u četvrtfinale nakon Irske i Italije. U suprotnom, ako će Bilićevim momcima trebati pozitivan rezultat, vaditi se protiv Španjolske bio bi najnezahvalniji posao na svijetu. Čak i u slučaju da Španjolska osigura prolaz do utakmice s Hrvatske, i njezina druga momčad stavila bi Hrvatsku na muke.

Ono što je prednost naše reprezentacije je onaj fanatizam, euforija i val inspiracije koji uvijek dolazi protiv jakih momčadi, no u ovom slučaju treba biti realan jer s druge strane stoji momčad koja vas može pregaziti poput teretnog vlaka. 

Zanimljiva mini-statistika čak govori u prilog Hrvatske jer u dva navrata na Eurima 'kockasti' su igrali protiv tadašnjih branitelja naslova - prošavši bez poraza! Prvi put Ćirina momčad deklasirala je na Euru '96. aktualne prvake Dance 3-0, a 2004. u Portugalu samo su nas kardinalne greške obrane koštale velike pobjede protiv Francuske (2-2).

Naposljetku, na sjeveru Poljske nas čeka spektakl i jedan od najvećih utakmica Hrvatske u Europskoj povijesti, pa dao Bog da utakmica bila i revijalna znajući da smo izborili plasman u posljednjih 8.

Međusobni omjer Hrvatske protiv Španjolske:

  • 4 utakmice
  • 1 pobjeda
  • 1 remi 
  • 2 poraza 

Konačan popis igrača Španjolske za Euro:

Vratari: Casillas, Valdes, Reina,

Obrambeni: Arbeloa, Juanfran, Ramos, Piqué, Albiol, Javi Martinez, Jordi Alba,

Vezni: Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Cazorla, Mata, Silva, Fabregas, Navas,

Napadači: Pedro, Llorente, Torres, Negredo

(Zbog ozljeda neće nastupiti Carles Puyol i David Villa, a s popisa su ispali Adriano Lopez i Roberto Soldado)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve