Obavijesti

Sport

Komentari 11

Drogba tvrdi: Nitko nije veći od Josipa Skoblara u Marseilleu...

Drogba tvrdi: Nitko nije veći od Josipa Skoblara  u Marseilleu...
6

Didier Drogba jedno je od najvećih imena nogometa svih vremena. U marseilleskoj katedrali čak je uokviren i njegov dres zbog doprinosa tamošnjem Olympiqueu, ali jedan je Hrvat bitniji čak i od njega...

VIDEO

Slavni napadač Didier Drogba učinio je u jednoj sezoni ono što neki nisu mogli godinama. U sezoni 2003./2004. postigao je 32 gola za Olympique i tako postao ikona kluba iz Marseillea. Ipak, Zadranin Josip Skoblar je i za njega "institucija". 

Pokretanje videa...

00:26

Josip Skoblar je igrajući za Olympique sedam godina (1966./1967; 1969.-1975.) u 174 nastupa zabio 153 gola, a tri sezone u nizu bio je najbolji strijelac francuskog prvenstva. 

Koliko ga cijeni francuski nogomet, pokazuje i činjenica da je veliki Drogba France Footballu u intervjuu o "dalmatinskom orlu" rekao: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jedan njegov pogled značio mi je sve - započeo je Drogba pa dodao:

'Dao mi je samopouzdanje'

- Dolaskom u Marseille, bilo mi je jasno da je Skoblar ondje glavna figura. Uvijek je pazio na mene, ali nikad mi nije trebao puno toga reći. Njegov pogled i osjećaj njegove blizine odmah daju samopouzdanje - priča Drogba za France Football.

- Jednom mi je samo rekao: 'Didier, sretno, želim ti dobru utakmicu!', i to mi je bilo dovoljno. Skoblar je najveći u Marseilleu - siguran je Didier. 

- Objasnio mi je sve o ovom klubu, gradu i navijačima. Rekao mi je da je i prije mene bilo legendarnih napadača, ali mi je dao i blagoslov. To mi je bilo važno i motiviralo me. Josip je velik čovjek, obožavam ga. On je klasa za sebe - hvali ga Didier.

Nikad srušen rekord

Podsjetimo, Skoblar je osvojio i Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac Europe 1971. godine, a upravo od te godine drži rekord kao strijelac najviše golova (44) u jednoj sezoni francuske lige. Član je Kuće slavnih Olympiquea, idealne momčadi kluba sastavljene povodom 110. godišnjice kluba, a zbog iznimnih zasluga dobio je i visoko državno odlikovanje.

Još u doba bivše države je vodio hrvatske velikane: Hajduk, Rijeku i Dinamo, a vraćao im se i 90-ih nakon izleta u njemački nogomet, a posljednji hrvatski klub kojemu je bio trener je njegov matični Zadar.  Kao trener je s Hajdukom dva puta osvojio Kup maršala Tita (1986. i 1991.). Kratko je bio izbornik libanonske nogometne reprezentacije početkom 2000., ali je već krajem te godine došao u Marseille kao tehnički savjetnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener