Obavijesti

Sport

Komentari 1

Druga ljubav Ivana Balića: Zbog košarke sam dobar!

Druga ljubav Ivana Balića: Zbog košarke sam dobar!
6

Balić je prije rukometa igrao košarku. Dio svojih majstorija 'skinuo' je od NBA playmakera, nosi košarkaške tenisice i sanja o Boston Celticsima

VIDEO

Premda je ozlijeđen i njegov nastup na SP-u je još pod velikim znakom pitanja, Ivanu Baliću se i danas klanja rukometni svijet. No malo je poznato kako Ivano svoju rukometnu genijalnost duguje košarci, koju je trenirao u rodnom Splitu čak šest godina. Nikad nećemo saznati što bi bilo da je Ivano Balić ostao u košarci i bi li danas umjesto pod Červarovom igrao pod dirigentskom palicom Jasmina Repeše, no bez ovog virtuoza zasigurno ne bi bilo ni hrvatske rukometne bajke. 
- Sanjao sam žuti dres Splita, maštao o svom idolu Toniju Kukoču, no život me odveo u drugom smjeru - sa sjetom se prisjeća Balić košarkaških dana i treninga s Vujčićem, Subotićem.
- Košarkaški treninzi jako su mi koristili, pogotovo u poboljšanju rada nogu, pregleda igre i kontrole lopte. Sigurno da ne bih bio tako dobar rukometaš da nisam trenirao i košarku - priznaje Ivano i kaže da je puno svojih poteza “skinuo” od  playmakera.
- Sve rjeđe imam vremena za košarku, zaigram tek ponekad na treningu ako nam Lino dopusti. Mogu i zakucati, iako zbog problema s leđima to više ne prakticiram.  Kao klinac zaljubio se u Boston Celticse.
- Jedna od prvih slika koje se sjećam je iz 1986. Larry Bird u dresu Celticsa legendarnim šutom odvodi Boston do naslova NBA prvaka. Bila je to ljubav na prvi pogled. Najdraži igrač mu je Paul Pierce, premda je u Garnettu i Allenu dobio veliku konkurenciju, a neostvareni san uživo pogledati utakmicu Boston Celticsa.
- Već dugo planiram otputovati na NBA utakmicu s Davorom Dominikovićem, no za sada su nam se uvijek ispriječile obaveze - kaže Ivano, koji je i ljubitelj hokeja na ledu.
- Da se ponovno rodim, možda ne bih bio ni rukometaš, ni košarkaš, nego hokejaš. To je totalno lud sport. Dinamičan, brz, s puno kontakta, tučnjave... Toliko je puno dobrih hokejaša na svijetu, da se svi bore za minutu na ledu - kaže Balić, koji navija za NHL momčad New Jersey Devilse.

LUCIDNOST
Ivano je “podvojena ličnost”, on u imaginaciji i kreaciji igre razmišlja i kao rukometaš i kao košarkaš. Zato su njegovi potezi tako nepredvidljivi, a gotovo uvijek izuzetno atraktivni.

KONTROLA LOPTE
Kontrola lopte i dodavanja su Ivanovo najjače oružje na terenu. Balić često ističe kako je neka dodavanja “skinuo” od vrhunskih NBA playmakera, prije svih sjajnog Stevea Nasha.

KOORDINACIJA
Besprijekoran rad nogu i odličnu koordinaciju u rukometu Ivano Balić je također usvojio kao mladi košarkaš, što mu sada na parketu pomaže da svoje protivnike redovito lovi na “krivoj nozi”, s lakoćom prođe pokraj njih te zabije ili asistira.

OPREMA
Ivano od najranijih rukometnih dana igra u košarkaškoj obući. Tenisice za košarku mu idealno pašu i nikad ih ne bi mijenjao za tipične rukometne. Balić kaže da su mu rukometne “niske i tvrde”, a u košarkaškima se puno bolje osjeća, jer mu dosta pomažu i u prevenciji ozljeda, koje su u rukometu česte.

NISAM DOBIO PRILIKU I OTIŠAO SAM U RUKOMET
Košarka mi je na početku moje sportske karijere bila sve, gledao sam prijenose NBA utakmica, ali u to vrijeme je u košarkaškom klubu Split došlo do neke smjene generacija, vidio sam da neću dobiti priliku napredovati i okrenuo sam se rukometu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram