Obavijesti

Sport

Komentari 16

Dževad Turković: Kako sam u derbiju obećao Ćiri gol. I zabio!

Dževad Turković: Kako sam u derbiju obećao Ćiri gol. I zabio!
1

Nakon što sam u jesen 1992. godine zabio gol Hajduku u 90. minuti, Ćiro Blažević me toliko zavolio da me pozvao i u reprezentaciju, prisjeća se Dževad Turković

VIDEO

Studeni, 1992. Ćiro šalje na zagrijavanje u 45. minuti, na stadionu 50.000 ljudi. Pogledam, 75. minuta, ja se već pregrijao. Možda ne bih ni ušao da nije prošao jedan novinar pokraj klupe i pitao: ‘Turkoviću, što možemo očekivati ako uđete?’. Ja kažem: ‘Gol!’. Ćiro to čuje i kaže: ‘Što čekaš onda, ulazi’.

U tom trenutku Hajduk je u velikom derbiju, golom Tomislava Ercega, vodio 1-0.

- Igra se posljednja minuta, a ja još nisam zabio. A obećao novinarima, Ćiri, svima. Tek sam došao u Dinamo, što će ljudi misliti, da sam lažov?! I Igor Cvitanović prođe trojicu, da povratnu, ja opalim, prođe kroz noge nekolicini hajdukovaca i gol, 1-1! Lopta je prešla liniju, ali nije dirala mrežu - priča Dževad Turković.

Sakrij se da bude pošteno

U Dinamo je stigao 1989. iz OFK Titograda, a doveli su ga Josip Kuže i Čedo Jovičević, otac današnjeg trenera Dinama 2 Igora Jovičevića. Brz, dobar dribler, odličan tehničar, igrao je sve do 1996. A nije počelo dobro.

- Mene i Igora Cvitanovića poslali su u Varteks u zamjenu za Gorana Borovića. U Varteksu smo Cvita i ja rasturali, ja sam igrao polušpicu. I vratim se u Dinamo, ali nisam mogao igrati jer je na tome mjestu bio Željko Šoić, sin tadašnjeg predsjednika Josipa. I stave me na beka. Nakon toga gola Hajduku Ćiro me više nikad nije vadio.

Iste te 1993. Dinamo je igrao kući protiv Cibalije. Ratne su to godine, igrači Cibalije stigli su gradskim autobusom. I u 20. minuti ostali bez isključenog Čopa. Dinamu su bodovi bili nužni u utrci za naslov.

- Kako sam igrao na desnoj strani, prođem pored klupe, a u tom trenutku me Ćiro povuče za ruku i kaže: ‘Sjedni, sine’. Gledam, ništa ne razumijem. Pitam: ‘Zašto, šefe’. A on kaže: ‘Neka bude pošteno’. Nitko na stadionu nije znao gdje sam nestao s terena. I završilo je 0-0.

Premije se ne vraćaju

Početke 90-ih obilježile su i kultne europske utakmice, jedna je ona protiv Steaue.

- U prvoj utakmici je Cvitanović trebao zabiti pet golova. Najmanje! Ali dobro, mi pobijedimo 2-1 i predsjednik Šoić kaže da su premije 30.000 maraka, ali da će nam ih odmah dati jer je nemoguće da ispadnemo. Uzvrat u Ljubljani, krcat stadion BBB-a... Povedemo 1-0, Vlaović se baci, dobije potres mozga i izgubimo 3-2. Jesmo li vratili premiju? Ma kakvi!


Turković je postao standardni desni bočni, a po svim anketama bio je najbolji igrač HNL-a na toj poziciji.

- Imam i danas novine u kojima Joško Jeličić daje intervju i pitaju ga prije derbija na Poljudu koga bi, da može, uzeo iz Dinama. A Jela kaže mene i Halilovića. Kad je on došao u Dinamo, bili smo još jači. Samo, nije mu se dalo igrati male utakmice, ha, ha...

Mlinka i gumeni čepovi

Vjerovali ili ne, Ture, kako ga zovu, pamti svih 120 utakmica za Dinamo. Svaku minutu, situaciju, duel...

- Godinu poslije igramo s Hajdukom, a Marko Mlinarić, čak i po kiši, igrao bi u kopačkama s gumenim čepovima. Pita ga trener: ‘Pa zašto, Mlinka. Sklizat ćeš se, nećeš moći ništa’. A Mlinka mu kaže: ‘Kad si majstor, ne smetaju ti ni kiša ni sunce’.

Turković danas živi na potezu Podgorica - Južna Koreja - Zagreb. Ima troje djece, sinove Tahira i Tarika te kćerkicu Innu. Sinovi navijaju za Dinamo i Hrvatsku.

- Bio sam prije tri mjeseca u Zagrebu pa sam ih odveo na Maksimir, da vide gdje je tata igrao. Znaju sve o Dinamu, a san mi je da jednog dana odjenu dres Dinama i Hrvatske. Ma Dinamo je bio moj klub i ostao, gledam sve njihove utakmice. Dinamo mi je sve dao. Možda nisam zaradio koliko sam mogao, ali ne žalim. Nije sve u novcu...

Korejac: Šest godina bio je u Koreji

Hrvatska igra prvu povijesnu, natjecateljsku utakmicu u Estoniji. Rezultat 0-0, Bokšić puca, lopta se odbija i taman natrčavam na nju. Promašio sam gol za milimetar. Nikad neću prežaliti. Da sam zabio, ostao bih upisan u knjige kao strijelac prvoga gola za Hrvatsku. Šuker je tad zabio dva, kaže Turković.

Kroz igre u Dinamu došao je i do Ćirine reprezentacije.

- Dolazi Argentina u Maksimir, a meni Ćiro kaže da ću igrati 45 minuta. No Boban je rekao da igram sjajno i ostao sam svih 90 minuta protiv Maradone. Nakon Estonije igrao sam za Hrvatsku još dvije kvalifikacijske utakmice i Ćiro me kasnije nikad više nije zvao. Ni danas ne znam zašto. Jesam li ga pitao? Nisam. Ma ja sam iz Podgorice, bila mi je čast igrati za Hrvatsku. U reprezentaciji sam nosio torbe Bobanu i Šukeru, što ću, bio sam najmlađi. Uostalom, moje je u toj momčadi bilo samo da trčim, ostalo su radili Boban, Šuker, Prosinečki...


Djeca obožavaju Hrvatsku, mora im nabavljati dresove.

- Prvo hoće od Modrića, pa Rakitića, pa Perišića. Što ću ja, već su me svi zaboravili, pa se ne mogu gurati. Ali Srebrić mi ih je sredio u sekundi, rekao je: ‘Ture, što god trebaš, ti si igrao za ovu zemlju’.

Nakon Dinama je otišao u Južnu Koreju, gdje je dočekan kao kralj. I rado se vraća.


- Sjećate li se onog Ahna, koji je igrao u Perugiji? Kad sam došao, bio je klinac i ja mu namještam golove, učim ga nekoliko finti, kako se postavljati. I proslavim ga toliko da se prodao u Serie A! Kasnije, kad je Južna Koreja izbacila Italiju na SP-u 2002., izbacili su ga iz Perugije - rekao je Turković uz, naravno, kratak dio o današnjem derbiju.

- Neka pobijedi Dinamo i neka igrači proslave u onom, kako se zove, Kulušiću. Jel’ još radi taj Kulušić? Mi smo slavili tamo, pa bismo se preselili u Sokol. I onaj biljarski klub na Savskome mostu, tamo smo Cvitanović i ja bili svaki dan - prisjeća se Turković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida