Obavijesti

Sport

Komentari 21

El Clasico se seli na Bernabeu? La Liga u strahu od prosvjeda

El Clasico se seli na Bernabeu? La Liga u strahu od prosvjeda
1

Najveći španjolski derbi trebao bi se igrati u Barceloni za deset dana. Klubovi se još uvijek nisu oglasili oko eventualnog premještanja domaćinstva

VIDEO

Organizator španjolskog nogometnog prvenstva La Liga predložila je u srijedu premještanje utakmice između Barcelone i Real Madrida sa stadiona Camp Nou na madridski Santiago Bernabéu, nakon što je u posljednja dva dana došlo do nasilnih prosvjeda u Kataloniji.

Pokretanje videa...

00:14

Najveći španjolski derbi trebao bi se igrati u Barceloni za deset dana. Klubovi se još uvijek nisu oglasili oko eventualnog premještanja domaćinstva.

U utorak navečer je u četiri najveća katalonska grada  - Barceloni, Lleidi, Gironi i Tarragoni – uslijed prosvjeda došlo do sukoba prosvjednika i policije prilikom čega je ozlijeđeno ukupno 125 osoba, od čega 60 policajaca. Nitko nije teže ozlijeđen, a privedeno je 30 osoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U ponedjeljak je, pak, u sukobima bila ozlijeđena 131 osoba, većinom na aerodromu pored Barcelone koji su prosvjednici nastojali zauzeti.

Katalonska vlada pozivala je prethodnih dana na nenasilne prosvjede, no nakon sukoba u utorak kada su postavljane barikade, paljeni kontejneri i gume te bacani predmeti na policiju, predsjednik vlade Quim Torra sazvao je izvanredni sastanak svog kabineta.

Španjolska socijalistička vlada još je sinoć objavila priopćenje u kojem je poručila kako je njen "cilj osigurati sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to ako treba postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom". Oporbena desnica pozvala je Pedra Sáncheza na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti kojom bi vlada u Madridu preuzela djelomičnu kontrolu nad Katalonijom.

Vatrene ulice u Barceloni, a u grad stižu tisuće prosvjednika
Vatrene ulice u Barceloni, a u grad stižu tisuće prosvjednika

Prosvjedi su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Španjolski nogometni prvak Barcelona zatražila je u ponedjeljak puštanje na slobodu devetero katalonskih dužnosnika, a reagirali su i neki njeni bivši igrači što bi moglo podići tenzije tijekom utakmice s Real Madridom, simbolom španjolske monarhije.

- Barcelona, kao jedna od referentnih institucija Katalonije te sukladno svom povijesnom putu u obrani slobode izražavanja i prava na odlučivanje poručuje kako danas izrečene zatvorske kazne nisu rješenje - naveo je klub u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici gdje je izrazio solidarnost i podršku obiteljima osuđenih dužnosnika.

- Rješenje sukoba koji proživljava Katalonija nalazi se isključivo u političkom dijalogu. Zbog toga, sada više nego ikada, klub traži od svih odgovornih političara da povedu dijalog i pregovore kako bi riješili sukob, prilikom čega bi trebali dopustiti oslobađanje osuđenih vođa civilnih udruga i političara.

Put pod noge: Barcelona nakon devet godina u goste - busom?
Put pod noge: Barcelona nakon devet godina u goste - busom?

Barcelonin branič Gerard Piqué poručio je preko društvenih mreža da je zbog tog priopćenja ponosan što igra za Barcelonu, a nekadašnji kapetan Xavi Hernández presude je nazvao "sramotom". Presude je javno kritizirao i bivši Barcelonin igrač i trener Pep Guardiola, sada na klupi Manchester Cityja.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona a ne svojih političkih ideja. Istaknuo je kako španjolski ustav ne dopušta referendume ni u jednoj od 17 pokrajina.

Espanyol, drugi nogometni prvoligaš iz Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, bio je suzdržaniji u svom obraćanju.

- Mi smo isključivo sportski klub i kao takav ne predstavljamo osjećaje i osobno pozicioniranje svih svojih članova. Izražavamo svoje poštovanje prema sudskim odlukama te žalimo zbog patnje koju, nažalost, određene situacije iz sudskog postupka mogu nanijeti osobama, njihovim obiteljima i kolektivnim osjećajima. Pozivamo sve javne dužnosnike na traženje političkog i demokratskog rješenja za ovu društvenu krizu, putem dijaloga i unutar zakonskog okvira.

Katalonija, sa 7,5 milijuna stanovnika, od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

(dk)

Pokretanje videa...

00:10
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio
Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu