Obavijesti

Sport

Komentari 10

Englez na lokosima: HNL je 53. liga koju sam posjetio u sezoni!

Englez na lokosima: HNL je 53. liga koju sam posjetio u sezoni!
1

LUDI ZALJUBLJENIK U NOGOMET Englez Matt Walker (41) ove sezone proputovao je prve lige svih Uefinih članica, a ovih dana boravi u Hrvatskoj. Sve je planirao godinu i pol

VIDEO

Ideja mi je sinula kad sam čitao knjigu “Žigosanje terena” o kvalifikacijskom ciklusu Lihtenštajna za SP 2002. Pomislio sam: ‘Pa ako netko može napisati knjigu o nogometu u Lihtenštajnu, zašto ne napisati knjigu o obilasku utakmica prve lige svih 55 Uefinih članica u jednoj sezoni?’, kaže Matt Walker.

Engleski zaljubljenik u nogomet odvažio se na nesvakidašnji projekt, a pretposljednja zemlja na njegovu putovanju dugom nekoliko desetaka tisuća kilometara autom, vlakom, avionom i trajektom baš je - Hrvatska.

- Izvorno sam mislio pogledati samo utakmicu između Istre i Rijeke jer se igra u tjednu, to mi pomaže planiranju jer je samo 40 vikenda kad se igra nogomet. Putovao sam iz Budimpešte u Pulu i primijetio da igraju Lokomotiva i Slaven Belupo pa sam odlučio stati u Zagrebu i iskusiti još jednu utakmicu. Kvaliteta nogometa bila je veća nego na utakmicama u Sloveniji, pogotovo u Mađarskoj. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi Lokomotiva izgledala u engleskom ligaškom sustavu. Znaju igrati, ali dobili su više vremena tijekom posjeda lopte nego što bi dobili u Engleskoj - rekao nam je Matt.

Football Nation 26 is Kosovo and the newest UEFA member. Drita against Liria. Light versus Freedom. Kosovan football...

Objavljuje Matt Walker18. studenoga 2017

Nesvakidašnje putovanje započeo je još u lipnju prošle godine u Gruziji, a prije toga morao je dobiti slobodno od svog poslodavca, gdje radi kao statističar.

- Tražio sam neplaćeni dopust od 18 mjeseci; 11 mjeseci za putovanja i još sedam da napišem knjigu o projektu. Moj je šef veliki navijač Manchester Uniteda pa se odmah složio s tim - objasnio nam je 41-godišnji Londončanin, koji je veliki zaljubljenik u našu zemlju.

- Hrvatska je država s prekrasnom obalom i prijateljski rasploženim ljudima koji govore engleski. Za osobu koja je posjetila 97 država diljem svijeta možda je previše popularna. Nogomet? Mogu imenovati više igrača iz Hrvatske, bivših i sadašnjih, nego iz bilo koje druge zemlje u regiji. Mislim da Hrvatska udara daleko iznad svoje kategorije u međunarodnom nogometu - kaže.

Football Nation 22 is Romania. 55 Football Nations is about mixing with ardent home support. But 55FN has to look for...

Objavljuje Matt Walker21. listopada 2017

Ideja za ovaj pothvat svakako je sjajna, ali mnogi bi zapeli već na najvažnijem koraku - financijama. Ipak, ne i Matt.

- Godinu i pol štedio sam novac, a smještaj mi je bio najveći trošak. Pokušao sam klubove obavijestiti da ću posjetiti njihove utakmice tako da dobijem besplatne ulaznice, ali one su ionako jeftine u većini zemalja. Besplatno sam ga gledao u Gruziji, Azerbajdžanu, Armeniji, Andori, Gibraltaru, San Marinu, Rumunjskoj i na Farskim Otocima. Sponzorstva? Nemam ih. Bolje je ovako jer sam mogu odlučivati što želim. Te odluke nisu uvijek bile ispravne, ali su moje - kaže Matt.

Tijekom puta po Europi uzduž i poprijeko upoznao je brojne ljude i doživio štošta.

- Nisam se nigdje razbolio, to je prednost kad ne radite u uredu. Jednom sam u Kazahstanu jeo odrezak “bešbarmak” koji je bio ukusan, ali ljut! Bio je srpanj, pržilo je 40 stupnjeva i bilo bi mi draže da sam ga jeo zimi.

55 Football Nations rarely turns down a football opportunity. Even in the Israeli fourth tier. Especially when he has...

Objavljuje Matt Walker12. siječnja 2018

Najglasnijim navijačima ocijenio je turske koji stvaraju buku zbog kojih i protivnički igrači pate, a najtišim one Genta, kluba u kojem igraju Lovre Kalinić i Franko Andrijašević.

- Mislim da ste čitali o napadaču Leipziga Timu Werneru koji je izašao iz igre tijekom utakmice protiv Bešiktaša zbog prevelike buke. Jednako glasno bilo je i na utakmici Trabzonspora. Navijači Genta bili su jako tihi. Gent je grad s imućnim ljudima i dobio sam dojam kako puno ljudi odlazi gledati utakmice na novom stadionu jer si to mogu priuštiti, a ne zbog privrženosti klubu.

- Planovi? Završit ću knjigu i pogledati tri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, među kojima je i Argentina protiv Nigerije iz hrvatske skupine. Ali ne vidim kako bi ovo mogao biti moj zadnji nogometni izazov. Kako bi bilo da posjetim sve azijske lige u jednoj sezoni - zaključio je Walker, čije dogodovštine možete pratiti na 55footballnations.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu