Obavijesti

Sport

Komentari 10

Era braće Fertitta je završila: UFC više nikad neće biti isti

Era braće Fertitta je završila: UFC više nikad neće biti isti
1

Braća Fertitta tako su završila jednu eru i prepustila sav svoj udio 'većoj ribi' konzorciju WME-IMG koji udjele ima u NFL-u, NHL-u, a posjeduje i popularni "Miss Universe"

VIDEO

Poznata braća Lorenzo i Frank Fertitta, koja su od UFC-a napravila najveću borilačku organizaciju na svijetu, su prema pisanju uglednog Forbesa prodala i ostatak svojeg udjela u kompaniji istom onom kupcu kojem su prodali i većinu tvrtke u srpnju 2016. godine. Navodno je braći nakon prvotne prodaje ostalo oko 5,8 posto dionica, koje su sada odlučili i konačno prodati WME-IMG konzorciju. Cijena nije poznata, a iz UFC-a su odlučili ne komentirati ove natpise, piše Fight Site.

Na ovaj način završila je jedna era najpopularnije MMA organizacije i pouzdano možemo tvrditi kako nakon ovog ništa neće biti isto. Jer braća Fertitta su UFC podignula iz pepela, u njega uložila svoj životni rad i popularizirala sport kao što su mješovite borbe.

Netko će reći - MMA je postojao i prije UFC-a. Istina. No, stvari su malo drugačije. Ako se nas pita, dani japanskog Pridea imali su puno veću čar, borbe su bile drugačije i sve je odisalo nekakvom veličinom. Nakon propasti Sakakibarinog životnog djela počelo je jačanje UFC-a, a američka organizacija postignula je nešto o čemu je Pride mogao samo sanjati - globalizaciju.

MMA je pod palicom prvenstveno braće Fertitta, a zatim i Dane Whitea, postao globalno popularan i opće priznat sport. Čak je i senator John McCain, koji je bio glavni razlog zabranjivanja UFC-a u većini američkih država krajem 90-ih godina, priznao da to nije "ljudska borba pijetlova" kako je ranije tvrdio te da je promijenio mišljenje o ovoj modernoj borilačkoj umjetnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Braća Fertitta tako su završila jednu eru i prepustila sav svoj udio 'većoj ribi' konzorciju WME-IMG koji udjele ima u NFL-u, NHL-u, a posjeduje i popularni "Miss Universe". No, velika razlika je što je, koliko to god nekome smiješno zvučalo, UFC pod vodstvom braće Fertitta imao dušu. Borci su imali puno veća prava i na njih se gledalo pod drugačijim svijetlom.

I ne samo to. Dugogodišnji član UFC tabora, popularni komentator Mike Goldberg je nakon 20 godina vjernosti 'dobio pedalu', a svoje nezadovoljstvo više puta je izrazio i Joe Rogan, koji je s Goldbergom činio nezaboravni komentatorski duo dugi niz godina.

Kako to obično biva, ulaskom većeg investitora stvari su se promijenile. Na veliku nesreću ulagača, UFC bilježi katastrofalne rezultate u 2017. godini i plan pokušaja vraćanja uloženog novca ne ide prema očekivanjima. UFC je doveden na neku višu razinu prvenstveno po organizacijskom, investicijskom i sponzorskom smislu, ali zanemarene su neke osnovne vrijednosti.

Sve je postala mašinerija, ali, da se ne varamo, ništa drugačije niti nije bilo za očekivati od tijela koje je 'utuklo' 5 milijardi dolara u 'projekt UFC'. Borci su se masovno bunili protiv nekih novih regulacija poput ukidanja privatnih sponzora i uvođenja Reeboka kao glavnog i jedinog, uspjeli su nametnuti neke svoje ideje, ali sve je to jalovo u usporedbi sa situacijom kakva je bila prije, reći ćemo, desetak godina.

I zato UFC više nikad neće biti isti. Promjene ne moraju nužno biti loše, vrijeme će pokazati koliko je promjena vlasništva dobra za organizaciju, ali ako će se poslovati po trenutnom planu pitanje je dana kada će sve otići k vragu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub