Obavijesti

Sport

Komentari 133

Dalić: Posvetio bih plasman na Euro '20. Vukovaru i Škabrnji

Dalić: Posvetio bih plasman na Euro '20. Vukovaru i Škabrnji
2

Sjajna Hrvatska je pobjedom nad Slovačkom osigurala odlazak na 6. Europsko prvenstvo. Slovaci su vodili nakon prvih 45 minuta, a onda su naši preokrenuli. Pogledajte reakcije izbornika Dalića nakon pobjede...

VIDEO

Ponos i sreća moj je osjećaj. Čestitam našim dečkima na pobjedi i prvom mjestu u grupi. Ovu pobjedu i plasman posvećujem Škabrnji i Vukovaru, rekao je Zlatko Dalić nakon velike pobjede i plasmana na Euro 2020.

"Vatreni" su pobijedili Slovačku 3-1 i nakon preokreta izborili mjestu među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

PRATITE UŽIVO

A što je izbornik htio reći oko izbora Rujevice za stadiona domaćina ovako važne utakmice nije decidirano htio reći. Ipak, priznao je i svoj dio odgovornosti.

- Ovako velike utakmice treba igrati pred 35.000 ljudi. Ja sam bio taj koji je odlučio gdje će se igrati utakmica. Želim da se igra u cijeloj Hrvatskoj, ali možda je prva protiv Azerbajdžana trebala biti ovdje, a ostale u Zagrebu i Splitu. No to sad nije bitno. Prošli smo na Euro i trebamo slaviti - rekao je izbornik.

Slovaci su poveli i na odmor otišli s vodstvom 1-0, ali Dalić nije gubio vjeru da možemo okrenuti.

- Nisam bio zabrinut, igrali smo dobro u prvom dijelu. Rekao sam da ne smijemo gubiti glavu i srljati, biti nervozni. Čim smo dali gol, preporodili smo se i to je bila prava Hrvatska, ali i prvo poluvrijeme je bilo dobro. Hvala svima oko reprezentacije, svima koji navijaju za nas. Ponovno smo Hrvatsku učinili sretnom zemljom i, ako Bog da, opet ćemo se veseliti svi skupa - kaže Dalić za Novu TV.

Pokretanje videa...

00:25

Debitirao je Dino Perić, igrali su i Duje Ćaleta-Car, Josip Brekalo, Mislav Oršić, Bruno Petković odavno je glavni igrač... Puno je novih imena bilo Dalićev oslonac u ovoj utakmici.

- Ti mladi igrači odigrali su kao veterani. Dobivamo širi izbor igrača, stalno govorim kako nam trebaju ti mladi - rekao je Dalić.

- Da, naravno da mi je pao kamen sa srca. Ako se ne varam, poslije 2008. ovo su nam najbolje kvalifikacije. Bili smo uvjerljivo prvi. Uvijek se kod nas stvara mala nervoza i pritisak, ali to je normalno. Ovi su dečki zaslužili Europsko prvenstvo i ovo je bila kruna svega što smo radili poslije Svjetskog prvenstva.

Nakon što je Dalić izašao na press konferenciju, novinari su ga nagradili pljeskom.

- Prvo čestitke igračima na pobjedi, na prvom mjestu u grupi i odlasku na Europsko prvenstvo. Hvala svima u stožeru, koji su pomagali, i vama medijima hvala koji ste bili uz nas u kvalifikacijama. A velika hvala i svim navijačima, koji su nas pratili na svim gostovanjima, na svim utakmicama i svima u Hrvatskoj.

- Ove kvalifikacije poklanjamo Vukovaru i Škabrnji - rekao je Dalić.

Je li promjena prelomila utakmicu?

- Nije naša igra bila loša, imali smo svoje šanse protiv dobro organiziranog protivnika. Branili su se puno bolje nego u Trnavi, dali su gol pa se povukli. Mislim da se nakon našeg gola koji smo dali sve prelomilo. Sastavni dio nogometa je to, tako se poklopilo da smo ulaskom Brekala dali prvi, drugi treći gol.

Tko je po vama igrač utakmice?

- Ne znam tko je bio najbolji, svi su danas dali svoj doprinos. Stoperi su bili bez greške, sve nas je bio strah, mene, vas... Barišić je bio aktivan, Bruno je dao gol, Perišić gol, Vlašić gol... Stvarno ne znam koga bi izdvojio. Bio sam zabrinut, ali nisam bio pesimista. Vidio sam da igramo dobro, da stvaramo šanse. Govorio sam da ne smijemo svi ići u napad, da moramo biti racionalni. Kad smo dali gol više nije bilo dileme i hvala navijačima što su nas podržali. Malo straha je bilo, ali sve je na kraju bilo dobro.

Prije utakmice rekli ste da će te spomenuti igranje na Rujevici i sve oko toga što se pisalo posljednjih dana.

- Stvorila se nepotrebna priča je li netko za ili netko protiv. A tko to može biti protiv Rijeke i Rujevice? Mi smo tu bili prije SP-a, prije Engleza, prije Walesa i uvjeti na Rujevici su sjajni. Mi tada moramo imati jedan zajednički stav, a ne da se u medijima pojavi ovako ili onako. Jer kad se igra ta odlučujuća utakmica ona se mora igrati pred 35 tisuća ljudi. A ne pred sedam tisuća. Ja sam bio jedan od tih koji je odlučivao gdje se igra i rekli smo igramo u cijeloj Hrvatskoj. I vjerojatno to je bila i moja greška da nisam razmišljao da će ta zadnja utakmica biti i odlučujuća.

U Rusiji ste nadmašili 'brončanu generaciju 98.', a sada ste uspjeli ono što oni nisu - plasirali se na iduće veliko natjecanje.

- Ako pogledamo ove kvalifikacije, ako se ne varam, one su uz one iz 2008. naše najbolje kvalifikacije. Imali smo mi puno problema, ozljeda, igrača van forme, ali ja ih nisam potencirao. Iz svega smo dobili puno mladih igrača koji će nam biti velika pomoć na Euru. Mi se sada ne smijemo zanijeti nekakvom iluzijom i ja sam ovim igračima koji su bili u Rusiji, dok sam god izbornik, zahvalan i oni će imati kod mene prednost. A drugi se moraju izboriti. Ovo je njihova zasluga, njihova vrijednost. Jesmo se malo mučili, ali vrijedilo je.

- Malo prije sam rekao da sam malo osjetljiv prema igračima koji su bili u Rusiji. Ne mogu mlađi igrači koji su u reprezentaciji prvi i drugi put igrati ispred njih. To nema nikakve logike. Ali opet ja mogu ako ne igra Rebić, ako ne igra Vida... To je meni sasvim normalno. Da nije bilo njih ne bi bilo ni mene. I ja to moram poštivati. Ovo nije klub. Imam 15, 16 igrača i to je to.

Dokad ćete biti izbornik?

- Ovaj ponos i sreća koju večeras osjećam i koju sam osjećao prije mjesec dana u Splitu nema cijenu. To meni nitko ne može platiti. Mogu doći s milijunima, ali mene to ne zanima. Ja sam imao dva cilja kad sam ostao poslije Svjetskog prvenstva - jedan cilj bio je da Hrvatska igra u Splitu, a drugi Europsko prvenstvo i ja sam to ostvario. I ja idem s Hrvatskom na Euro da to završimo, da to riješimo, da više o tome ne razgovaramo. Nema tih novaca koji mogu meni platiti ovo večeras. Uživam u najljepšim danima svojeg poslovnog života, uživam u Hrvatskoj, s hrvatskim narodom. U ponedjeljak idem u Vukovar sa svojim narodom dati počast braniteljima jer da nije bilo njih ne bi bilo večeras ovog slavlja. I to je moj životni moto.

Dalić je na kraju press konferencije dobio još jedan veliki pljesak prisutnih novinara.

 

POSLUŠAJTE NOGOMETNU HIMNU 'MOJA CROATIA'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener