Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fantomski stadion: Mogao bi i on završiti kao stara obećanja

None Foto: PA/PIXSELL

Obećali su kamp u Tuhlju. Obećali su kamp na Sveticama. Sad su obećali stadion u Blatu... U Maksimir, koji se raspada, utučeno je 800 mil. kuna, za toliko su sagrađene Groupama Arena i stadion u Cardifu. Iz temelja...

Šukerova fatamorgana. Tako se može sažeti najava novog projekta gradnje nacionalnog stadiona. Jer nitko osim Davora Šukera i Milana Bandića ne vjeruje da bi to moglo zaživjeti.

- Ništa nije definitivno. Još je mnogo toga u kombinaciji, ali moja želja je da reprezentacija igra diljem Hrvatske, da gostuje u svim gradovima - rekao je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić.

Njegova želja zapravo je i realnost jer, budimo iskreni, odakle novac za obnovu Maksimira i gradnju nacionalnog stadiona? Tko bi dao dvjestotinjak milijuna eura? Uostalom, za gradnju takvog stadiona trebalo bi puno više od najavljene dvije godine. Jer samo za promjenu GUP-a potrebno je otprilike toliko vremena. A onda dolazi projekt, pa građevinske dozvole... Da se ne lažemo, taj stadion ne bi zaživio sigurno sljedeće četiri godine. I čak i da ga sagrade, dolazimo do najvažnijeg pitanja - za koga? Za nekoliko utakmica reprezentacije godišnje? 

Potrošili već oko 800 milijuna kuna

Puno prihvatljivija opcija je da se uloži u razvoj i modernizaciju ostalih stadiona u Hrvatskoj pa da reprezentacija obilazi sve gradove, od Splita, Rijeke, Pule, Zagreba, Varaždina, Osijeka i tako redom. I naravno, dok nema reprezentacije, na tim stadionima igrat će lokalni prvoligaši. 

Gradnja stadiona, to nas uči povijest, u Hrvatskoj se shvaća dosta olako. U Maksimir, koji se raspada, uloženo je već 800 milijuna kuna, iznos za koji su sagrađene Groupama Arena i Cardiff City stadion. I to iz temelja. Da ne govorimo o “sagrađenim” kampovima, koji su bili “piece of cake”. U Tuhlju je sve bilo dogovoreno, potpisan je i sporazum, blagoslov je dala i Uefa i krenulo je. 

Oklada za stadion u Blatu

Deset godina kasnije na mjestu na kojem je trebao biti kamp stoji kamen temeljac. Potom je kamp trebao biti na Sveticama. Opet je pao dogovor, iz saveza su se hvalili da imaju osiguran novac, naravno, blagoslovila je i Uefa, samo ovaj put uz dodatak da će gradnju velebnoga kampa vrijednog 10 milijuna eura financirati i oni.

Za razliku od Tuhlja, na Sveticama je “pala” i fotografija, odjenuli su se kombinezoni, očistile lopate, stigli i bageri, kad ono: “Dečki - razlaz!”. Četiri godine kasnije na mjestu na kojem su se svečano kleli da će niknuti kamp niknuo je korov. Ako volite oklade, možemo vam jednu i ponuditi. Za dvije godine, koliko je prema Šukerovu mišljenju potrebno za gradnju nacionalnog stadiona, prošetajte do Blata. Nađete li ondje stadion, plaćamo rundu pića. Ajd’, živjeli...

 

Komentari (99)
  • Ako se ima stotine milijuna kuna za kulturu od koje nema koristi niti smo poznati po svijetu onda se valjda ima za jedan pošten stadion u ovoj državi

    30. 3. 2019,   12:07
  • Znaci, ovo je zivi smijeh. Godinama se pozivalo na izgradnju novog stadiona, tvrdili novinari i narod da nam ocajnicki treba, zalili se na Maksimir i kako nemamo niti jedan posten stadion, pisali clanke o drugim stadionima kako su lijepi, dobri i da bi nama dobro dosli, pa kako se sve moze kad se hoce, da i mi mozemo jedan napravit itd.. I sad kad je Suker nagovijestio gradnju, kad je Bandic potvrdio da je GUP izmijenjen i da ce do 7. mjeseca sve biti gotovo i da ce se stadion NAPOKON poceti graditi, sad odjedanput novinari pisu "za koga"??? Jel vi sad, dragi novinari, ozbiljno pljujete po svim svojim clancima koje ste pisali zadnjih godina? Kako da vas sad netko drzi relevantnim i ozbiljnim? NIKAD, ama bas NIKAD necete bit zadovoljni. Nemamo stadion? "Sramota". Gradimo stadion? "Sramota". Oj moja savjesti...

    30. 3. 2019,   12:00
  • Draga gospodo iz 24sata... Valjda vas mi komentatori konstantno napominjemo oko vasih gramatickih pogresaka i pogresnih informacija, al i vi i dalje niste naucili da trebate najmanje 2 puta procitati clanak prije nego ga objavite. Bandic je rekao 120 milijuna KUNA? Ne. Mozda Eura, Funti ili kuvajtskog Dinara, ali kuna sigurno ne. To nije neka mala pogreska jer ste odmah nakon toga napisali da arhitekti trvrde da ce kostat 300 milijuna EURA. Clanak je dno dna, al ste se barem mogli potruditi da na nesto lici.

    30. 3. 2019,   11:52