Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fifa odabrala suce za VAR na SP-u: Njih 13 krojit će sudbinu

None Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Krovna nogometna organizacija je objasnila da su odabrani na temelju svojih prethodnih iskustava u nacionalnim i kontinentalnim natjecanjima kao i prema procjenama koje su dobili na pripremnim seminarima

Fifa je danas na svojim službenim stranicama objavila da je izabrala 13 sudaca koji će na Svjetskom prvenstvu u Rusiji biti asistenti za video analizu, a najviše ih je, njih devet, iz Uefe, trojica su iz Južne Amerike, a jedan dolazi iz Azije.

Fifa navodi kako će ti suci raditi "jedino u VAR-u", odnosno da će u skupinama po četiri pregledavati potencijalno sporne situacije na svakoj od 64 utakmice. 

Među 13 izabranih je nekoliko sudaca koji su sudili utakmice Lige prvaka ove sezone. To su trojica Talijana i dvojica Nijemaca koji su ove sezone u domaćim ligama već radili na istim funkcijama. Ni među VAR sucima, kao ni među glavnima, neće biti predstavnika Engleske. Svjetsko prvenstvo u Rusiji se održava od 14. lipnja do 15. srpnja. 

Fifa je objasnila da su 13-orica odabrani na temelju svojih prethodnih iskustava u nacionalnim i kontinentalnim natjecanjima kao i prema procjenama koje su dobili na brojnim pripremnim seminarima. 

Video suci za Svjetski kup 2018:

- Azija: Abdulrahman Al Jassim (Katar);

- Europa: Bastian Dankert (Njemačka), Danny Makkelie (Nizozemska), Artur Dias Soares (Portugal), Daniele Orsato (Italija), Pawel Gil (Poljska), Paolo Valeri (Italija), Massimiliano Irrati (Italija), Felix Wayer (Njemačka ) Tiago Bruno Lopes Martins (Portugal);

- Južna Amerika: Wilton Sampaio (Brazil), Gery Vargas (Bolivija), Mauro Vigliano (Argentina).

Komentari (19)
  • Samo neka je sto vise transparentno, gotovo na svakom svjetskom postoje dvojbene situacije koje bi doslovno promjenile tijek natjecanja, vecinom "mali" popusi od "velikog", jedva cekam gledati nogomet gdje su po pravilima svi jednaki, a ne da se pristrano sudi I "zmiri" na poneke odluke. Na nasu stranu ili kontra, nebitno, danas "prevaris" pa prodes, "sutra" bi vec mogao ti biti na strani nepravde.

    30. 4. 2018,   15:57
  • A Oliver?

    30. 4. 2018,   15:51
  • odlično

    30. 4. 2018,   17:49