Obavijesti

Sport

Komentari 9

Film o hrvatskim navijačima: Zbog Čarlija su i u muzeju Fife

Film o hrvatskim navijačima: Zbog Čarlija su i u muzeju Fife
1

Hrvatski navijači Tomislav i Hrvoje su tijekom finala SP u Rusiji upoznali direktora Fifinog muzeja, ispričali su mu priču o Vedranu Ćorluki i vaterpolskoj kapici pa su i oni dobili mjesto među slavnim eksponatima

VIDEO

Fotografija Vedrana Ćorluke kao prvog igrača koji je zaigrao s vaterpolskom kapicom na nogometnoj utakmici krasi Uefin muzej od 2016. godine i Europskog prvenstva u Francuskoj. Sada, dvije i pol godine kasnije, i Fifin muzej u Zürichu je dobio svoj kockasti eksponat - svim posjetiteljima je izložena i predstavljena vaterpolska kapica kao simbol hrvatskih navijača i uspjeha hrvatskog nogometa. Tamo su bili i navijači koji su zaslužni za čitav projekt, Tomislav i Hrvoje, a Fifa je o njima snimila kratki filmić. 

U Zürichu se nalazi bijelo-crvena kapica Tomislava Rožića koji je ljetos u Moskvi upoznao direktora muzeja i ispričao mu sve detalje o navijačkom rekvizitu koji krasi hrvatske navijače. Kapica je sada napokon stigla u muzej, a Fifa ju je predstavila filmićem u kojem Rožić opisuje njezino značenje i otkriva kako se povezao sa slavnim muzejem.

 
- Vaterpolska kapica je simbol snage i odlučnosti, jedinstveno obilježje svakog hrvatskog navijača - govori Rožić u uvodu, a zatim objašnjava početak navijačke priče i potez heroja Vedrana Ćorluke na Europskom prvenstvu 2016. godine.

- Hrvatski igrač Vedran Ćorluka je ozlijedio glavu u utakmici s Turskom, jako je krvario, ali je nastavio igrati. U sljedećoj utakmici s Češkom rana se ponovno otvorila, liječnička služba mu je predložila da stavi na glavu vaterpolsku kapicu kako bi zaštitio zavoj. On je pristao, a nakon toga je vaterpolska kapica postala hit među hrvatskim navijačima - rekao je Tomislav.

Pozadina kultne kape: Čarli nas je istjerao kad smo mu je dali
Pozadina kultne kape: Čarli nas je istjerao kad smo mu je dali

Nakon prvenstva u Francuskoj, vaterpolska kapica je postala prepoznatljivo obilježje navijača. Na svojim su je glavama nosili i Hrvati koji su uživo gledali finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

- Ulazak u finale je veliki uspjeh za tako malu zemlju poput Hrvatske. Nogomet je bio glavna tema u čitavoj državi, a najvažnija nam je bila utakmica s Danskom u šesnaestini finala. Kad smo napokon ušli u četvrtfinale, bilo je to veliko olakšanje igračima i nama navijačima. Nakon toga je sve bio čisti užitak. Navijačko iskustvo tijekom finala je bilo nevjerojatno. Stadion je bio ispunjen bijelo-crvenim kockicama. Bili smo ponosni što smo dio te utakmice. Svi na tribinama smo bili poput braće, imali smo isti cilj - navijati za naše igrače, nositi ih i dati im najbolje što možemo kako bi oni dali najbolje od sebe na terenu - priča Rožić koji je direktora Fifinog muzeja upoznao na stadionu.

- Trojica muškaraca su pristupili meni i prijatelju, a jedan je bio direktor muzeja Marco Fazzone. Pitao nas je zašto nosimo vaterpolske kapice, a onda i kako može dobiti jednu za izložbu. Rekao sam mu da mu ne mogu odmah dati svoju kapu jer se igra finale, ali da ću mu je poslati kada se vratim u Hrvatsku. Pozvao je nakon toga mene i prijatelja Hrvoja u muzej u Zürichu. Obojica smo održali svoju riječ i sada smo ovdje. Čudesan je osjećaj vidjeti svoju kapu u muzeju, nevjerojatno je postati dio nogometne povijesti. Kao navijač Hrvatske sam ponosan i presretan što moja kapica predstavlja sve navijače Hrvatske i naš veliki uspjeh u Rusiji - rekao je.

Čarli je istjerao liječnike kad su mu dali kapicu

Vedran Ćorluka s vaterpolskom kapicom je morao igrati utakmicu protiv Češke jer mu se rana na glavi stalno otvarala i krvarila. Nisu pomagali zavoji, a liječnik Boris Nemec nedavno je otkrio i kako je Čarlija nagovorio na kapicu. Ideja mu se na prvu nije svidjela, ali brzo je popustio...

- Kad smo Ćorluki dali kapicu, on nas je istjerao: "Pa svi će mi se smijati!". Onda je kolega Bahtijarević rekao: "Ma bit ćeš glavni, Čarli, bit će štos". Zavezao je on kapicu i svi se počeli smijati. No stavio ju je na utakmici i postala je hit - otkrio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu