Obavijesti

Sport

Komentari 5

Film 'Skrivena strana medalje' o Španji ganut će vas do suza

Film 'Skrivena strana medalje' o Španji ganut će vas do suza
7

U zagrebačkom kinu Europa održana je premijera dokumentarnog filma "Skrivena strana medalje" o sportskoj karijeri i životnoj priči jednog od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijaca Mihovilu Španji

VIDEO

Film redateljice Antonije Dubravke Carneud prati Španjinu iznimnu plivačku karijeru, ali i donosi njegova razmišljanja o važnim pitanjima kao što su obrazovanje vrhunskih sportaša, život nakon sportske karijere, izjednačavanje prava sportaša s invaliditetom i ostalih, kao i o obitelji i njegovim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje.

- Ovo je bila moja 27., možda i najsjajnija medalja, ali bez obzira na sve sportske uspjehe i akademsku karijeru moja poruka nakon ovog filma je da se moramo koncentrirati na ljude, a ne na predrasude - kazao je Španja uz ovacije prepunog kina.

Promociji su prisustvovali brojni uglednici iz društvenog i političkog života među kojima i premijer Tihomir Orešković, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sa svojom zamjenicom za sport Janicom Kostelić, te zlatni veslački olimpijac Valent Sinković.

U filmu su s posebnim osvrtom prikazane pripreme uoči odlaska na Paraolimijske igre u Londonu 2012. koje su bile njegovo posljednje sportsko natjecanje. Španja je u Londonu osvojio broncu na 100m leđno što je bilo njegovo četvrto paraolimpijsko odličje nakon tri bronce osvojene u Ateni 2004.

Mihovil je u karijeri osvojio i dva svjetska zlata u 50m bazenima, dva svjetska zlaza u 25m bazenima, te četiri zlatne medalje na europskim prvenstvima. 

U gotovo 15 godina karijere osvojio je ukupno 26 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. Više puta je izabran za najboljeg hrvatskog sportaša s invaliditetom, dobitnik je državne nagrade za šport "Franjo Bučar" 2004. Karijeru je zaključio nakon POI u Londonu, a u međuvremenu je magistrirao odnose s javnošću i uskoro će otvoriti vlastitu tvrtku.

Pokretanje videa...

01:15

Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera Deana Kontića, u filmu se pojavljuju paraolimpijka Ana Sršen i psihologinja Mirjana Krizmanić.

Uz režiju, Antonia Dubravka Carnerud potpisuje scenarij i produkciju, dok je na filmu kao scenaristički suradnik radio Mihovil Španja. Direktor fotografije je Mišo Sorić koji potpisuje i montažu filma, za glazbu su bili zaduženi američki kompozitor Zack Hemsey i Žarko Dragojević, a film je nastao u produkciji kuće Hrvatski film d.o.o/Croatian Films Ltd.. Razvoj filma ‘Skrivena strana medalja’ podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Nakon zagrebačke slijedi i dubrovačka projekcija koja će biti održana 2. rujna u 20 sati u ljetnom kinu Jadran.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener