Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Slikao sam stijenu na koju je toga dana Schumacher naletio'

None Foto: DPA/PIXSELL

Često razmišljam o toj nesreći. Pogotovo kad vidim stijene prekrivene snijegom. Ne znam ni ja kako je, ali htio bih čuti lijepe vijesti, rekao je Bozon, koji je koordinirao akciju spašavanja Schumachera 2013.

Michael Schumacher (49), 29. prosinca 2013. godine nastradao na skijanju u francuskim Alpama. Michael, inače iskusan skijaš, odlutao je sa staze, pao i udario glavom u stijenu. Kaciga mu je spasila život, ali svejedno je bio teško ozlijeđen. Dvaput su ga operirali i stavili u umjetnu komu. Obitelj čuva informacije o njegovom stanju o kojem se, pet godina nakon nesreće, zna malo ili gotovo ništa. Taj dan na francuskom je skijalištu dežuran bio Stephane Bozon, koji je otkrio detalje operacije spašavanja.

Vidio sam kamen na koji je Michael Schumacher naletio i kamen u koji je udario glavom. Tih dana nije previše snježilo pa su stijene bile samo malo prekrivene snijegom. Svejedno ih nije mogao vidjeti. Da je napadalo više snijega, Michael bi samo prešao preko stijene, rekao je Stephane Bozon, čovjek koji je vodio operaciju spašavanja 29. prosinca 2013. godine.

POGLEDAJTE VIDEO

Prije točno pet godina legendarni vozač Formule 1 nastradao je na skijanju.

Stephane Bozon taj dan nikad neće zaboraviti. 

PET GODINA BORBE Udario je glavom i pao u komu: Oko Schumija vlada 'omerta'...

Fotografirao sam mjesto gdje je stradao

- Često razmišljam o toj nesreći. Pogotovo kad vidim stijene prekrivene snijegom na rubu skijališta. Ne znam ni ja kako je, ali htio bih čuti lijepe vijesti o njemu - rekao je za njemački Focus Stephane Bozon, koji je koordinirao akciju spašavanja.

Nitko ne zna zašto je iskusan skijaš kao što je Michael skrenuo sa staze i otišao u neobilježeni dio gdje je naletio na stijenu koja ga je odbacila tri i pol metra u zrak. Udario je u drugu stijenu koja je bila udaljena 10 metara.

Kaciga mu je pukla od siline udarca.

- Odmah sam digao helikopter jer ga je bilo teško prevesti u bolnicu drugačije. Znali smo da je stanje bilo ozbiljno - ispričao je Bozon.

Čim su ga pronašli kako leži, javili su spasiocima. Nisu ga smjeli micati.

Kolabirao je u letu

Bozon je naredio da se helikopter spusti blizu skijališta. Helikopter je poletio prema 13 kilometara udaljenoj bolnici, ali Michael je kolabirao usred leta.

Odlučeno je da helikopter hitno sleti kako bi stabilizirali Michaela. Kad su stigli u bolnicu u Moutiers, odlučili su da će ga prebaciti u 71 kilometar udaljenu bolnicu u Grenoble, najveću i najmoderniju francusku kliniku za traume.

- Istoga dana na mjestu gdje je Michael pao stigli su istražitelji. Sjećam se i da su spasioci imali dosta problema kad su ukrcavali Michaela jer je bio dosta blizu skijališta, nekih osam metara izvan staze. I sljedeći dan sam bio na istom mjestu, fotografirao sam mjesto gdje je pao - dodao je Bozon

Michael Schumacher 3. siječnja imat će 50 godina.

Rođendan će proslaviti uz svoju obitelj koja i dalje čuva informacije o njegovom stanju o kojem se samo može nagađati.  

Kronologija Schumijeve nesreće:12.

 • 29. prosinca 2013. - Michael Schumacher teško je ozlijedio glavu u padu na francuskom skijalištu blizu Meribela. Sa sinom Mickom spuštao se po Combe de Saulireu ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao u zrak. Istog dana prebačen je u bolnicu Moutiers, pa poslije i u onu u Grenobleu, specijaliziranu za ozljede glave. Stavljen je u komu kako bi se spriječilo otjecanje mozga. 
 • 30. prosinca 2013. - Iz bolnice javljaju da se Michael bori za život te da postoji opasnost da se nikada ne probudi iz kome
 • 2. siječanj 2014. - Liječnici su objavili početak buđenja iz kome.
 • 2. siječnja 2014. - Najtužniji rođendan Michaela Schumachera. U bolnicu stižu brojne poruke podrške, no stanje je nepromijenjeno.
 • 6. siječnja 2014. - Prve poruke ohrabrenja. Mediji javljaju kako je Michael pokazao mali napredak te da više nije u životnoj opasnosti.
 • 12. siječnja 2014. - Počinju nagađanja o buđenju iz kome. Dan poslije Schumacheru su testirali mozak kako bi vidjeli mogu li ga početi buditi.
 • 22. siječnja 2014. - Nakon niza ohrabrujućih vijesti iz Grenobla pojavila se bojazan da bi Schumacher mogao ostati u komi do kraja života.
 • 30. siječnja 2014. - Iz liječničkog tima potvrdili su da ga bude iz kome. Michael je na kratko otvorio oči. Liječnici nastavljaju proces buđenja u sljedećih mjesec dana. U međuvremenu dolaze brojne poruke podrške prijatelja, navijača, obožavatelja...
 • 2. ožujka 2014. - Vijesti nisu dobre. Brojni ugledni neurokirurzi potvrđuju kako se boje da se Michael nikada neće u potpunosti oporaviti te da ga samo čudo može spasiti.
 • 12. ožujka 2014. - Glasnogovornica je potvrdila da Michael daje znakove ohrabrenja iako sada već ima samo 55 kilograma.
 • 29. ožujka 2014. - Schumacher je u komi već tri mjeseca, no liječnici i obitelj uvjereni su da će se izvući.
 • 3. travnja 2014. - Naznaka odličnih vijesti. Menadžerica je potvrdila kako Michael pokazuje znakove poboljšanja te da nije istina da leži u vegetativnom stanju.
 • 4. travnja 2014. - Sabine Kehm javlja da se Schumi na trenutke budi i da je pri svijesti. Sredina lipnja 2014. - Prebačen je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel. 
 • 16. lipnja 2014. - Schumacher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio u Sveučilišnu bolnicu u Lausannei. 
 • 9. rujna 2014. - Napustio Lausanneu i preselio u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak. 
 • Studeni 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher paraliziran, u kolicima i da ne može govoriti.
 • Prosinac 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher sve bolje te da je počeo prepoznavati članove obitelji i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.
 • Siječanj 2015. - Pojavila se informacija da je Michael prepoznao lica svoje djece, obitelj je demantirala te navode.
 • Ožujak 2015. - Schumacherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 milijuna eura.
 • Rujan  2015. - Svjetski mediji objavili su da je Schumacher izgubio 40 posto tjelesne težine i da ima oko 40 kilograma, obitelj je to demantirala.
 • Prosinac 2015. - Objavljeno je da Schumacher može hodati, obitelj je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala. 
 • Srpanj 2016. - Stanje je jako teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je glasnogovornica Michaela Schumachera.
 • Rujan 2016. - Obitelj je tužila njemački magazin koji je napisao da Michael može hodati.
 • Rujan 2017. - Pojavila se informacija da će Schumacher uskoro na operaciju u SAD. To je također demantirano.
 • Prosinac 2017. - Još se nije predao, bori se, rekao je Jean Todt, Schumijev bivši šef u Ferrariju.
 • Ožujak 2018. - Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurokirurg Colin Shieff, koji nije liječio Schumachera, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju.
 • Kolovoz 2018. - Pojavila se vijest da je Michaelova supruga Corinna kupila veliko imanje na Mallorci za 30 milijuna eura čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Michaela.
 • Studeni 2018. - U javnosti se pojavilo pismo Corinne Schumacher njemačkom glazbeniku Saschi Herchenbachu, a u njemu je napisala kako je "Michael veliki borac i neće se prestati boriti"
 • 29. prosinac 2018. - Prošlo je točno pet godina od Schumijeve nesreće na skijanju.
Komentari (10)
 • Baš su bili u pravu da skrivaju sve vijesti o Schumiju, eto prije nekih tjedan dana žena izjavila JEDNU vijest, da je dobro, i sad ga razvlačite i razvlačite... ma sram vas bilo, stvarno, nema konkretnih vijesti, samo ponavljate listu događaja opet i opet, pa jel dosta već?

  29. 12. 2018,   17:34
 • Ma pao je iz aviona na tu stijenu jbt

  29. 12. 2018,   17:56
 • Sad vec pisete da ga bacilo tri i pol metara u zrak a do sad ste pisali da pal iz pola metra.ma dajj vise ne serite hh

  29. 12. 2018,   17:32