Obavijesti

Sport

Komentari 23

Francuzi jasni: Ne želimo igrati s neprijateljima iz Turske!

Francuzi jasni:  Ne želimo igrati s neprijateljima iz Turske!
1

Ako turski nogometaši vojno pozdravljaju, moraju očekivati da će se s njima postupati kao s vojnicima neprijateljske vojske. Dakle, protiv njih ne igramo nogomet, napisao je Melenchon, vođa ljevičarskih Francuza...

VIDEO

Napad Turske na kurdske snage u Siriji nakon povlačenja američkih vojnih snaga izazvao je mnogobrojne reakcije u svijetu, a jedna posebna bila je ona Cenka Sahina, turskog nogometaša. Rodom iz Turske, trenutno nastupa u njemačkom drugoligašu St. Pauliju.

Turski igrači uz svoje

- Uz našu smo herojsku vojsku, naše molitve su s vama - objavio je na Instagramu pa se našao pred paljbom velikog broja reakcija. Najvatreniji navijači St. Paulija  poslali su otvoreno pismo u kojem od kluba traže da se Sahinu odmah uruči otkaz istaknuvši da je i "iražavao svoj nacionalizam i prezir prema kurdskom narodu".

St. Pauli je navijače poslušao te Sahin više nije njihov igrač. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon razgovora kluba i igrača, donijeli smo odluku da Cenk Sahin bude oslobođen svih obaveza prema našem klubu. Bez ikakve rasprave i bez ikakve sumnje odbacujemo vojne akcije. Oni i njihova solidarnost u osnovi proturječe našim vrijednostima - stoji u pojašnjenju kluba. 

Stotine mrtvih

Inače, turska ofanziva je, prema pisanju medija, već više stotina ljudi koštala života, dok se pretpostavlja da je već u prvih 36 sati od početka vojne akcije Turske raseljeno oko 60.000 ljudi

CNN javlja kako je nekoliko vodećih francuskih političara zatražilo da se utakmica Francuske i Turske ne odigra. Naime, u kvalifikacijskom susretu za EURO 2020. Francuska u Parizu dočekuje Tursku, ali tamošnji političari su protiv te utakmice zbog vojnog pozdrava kojim su igrači Turske pozdravili pobjedu nad Albanijom (1-0) u petak navečer.

Ta gesta uslijedila je nekoliko dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokrenuo upad u Siriju, a nakon utakmice, službeni Twitter profil turske reprezentacije postavilo je fotografiju na kojoj se vidi kako cijela momčad čini istu gestu u svlačionici, s natpisom kako su igrači "posvetili pobjedu našim hrabrim vojnicima i kolegama mučenicima".

Neprijateljska vojska

Jean-Luc Melenchon, vođa francuske populističke ljevičarske stranke France Insoumise, prokomentirao je to na svom Twitteru.

- Ako turski nogometaši vojno pozdravljaju, moraju očekivati da će se s njima postupati kao s vojnicima neprijateljske vojske. Dakle, protiv njih ne igramo nogomet - napisao je.

Ali niti desna strana francuske politike, Jean Christophe Lagarde, vođa desničarskog UDI-ja, nije imao blaže mišljenje o ekstremističkom stavu turskih vojnika.  

- Ovim vojnim pozdravom turska nogometna reprezentacija probila je granicu sporta i politike. Ne možemo sutra na Stade de Franceu pozdraviti one koji podržavaju pokolje naših kurdskih saveznika - bio je jasan.

Predsjednik francuskog nogometnog saveza, Noel Le Graet, navodno je rekao da će himna biti dovoljno glasna da uguši bilo kakve povike ili zvižduke gostujućih turskih navijača, njih 3.800, prema najavama. U posljednjem gostovanju Turske u Francuskoj prije deset godina, utakmica je privremeno zaustavljena nakon nereda na tribinama.

Dodajmo, Francuska je u subotu, zajedno s Njemačkom, objavila da će zaustaviti prodaju oružja Turskoj. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi