Obavijesti

Sport

Komentari 4

Georgi Petkov u Ligi nacija i poker 'djedica' među stativama

Georgi Petkov u Ligi nacija i poker 'djedica' među stativama
1

Bugarin je u petak sa pune 42 godine branio protiv Cipra u Ligi nacija, ali šiju ga Englez Burridge, Mađar Kiraly, Talijan Ballotta i 'svjetski' rekorder, egipatski 45-godišnjak s prošlog SP-a, Essam El-Hadary

VIDEO

Svakakve se gospode u poodmakloj srednoj dobi zna vidjeti na nogometnim terenima, najčešće (logično) ali da ih baš ima u službenim međunarodnim natjecanjima to i nije tako česta pojava.

Prije četiri dana jednog smo vidjeli u Nikoziji, u 5. kolu Lige nacija. Kako je riječ o C-razredu logično je da na prvu upao u fokus javnosti, ali 42-godišnji Georgi Petrov stao je na gol reprezenetacije svoje zemlje (Cipar-Bugarska završilo je 1:1) i ipak privukao pažnju. Jer je tim nastupom postao najstariji golman europske repke u službenom međunarodnom natjecanju. Zalisci jesu malo viši, ali gospodin uopće ne izgleda 'dotrajalo'.

Kao što nije izgledao ni Mađar Gabor Kiraly koji je 2016., također sa 42 napunjene godine, braneći na Euru u Francuskoj postao najstariji igrač koji je ikad nastupio na Europskom prvenstvu. Sjetit ćete se, nije baš privlačio pažnju obranama, ali jest onom sivom, širokom trenirkom koja je više sličila na donji dio pidžame nego službeni dres reprezentacije.

U Uefinoj Ligi prvaka neupitni je dominator već odavno ćelavi Talijan, Marco Ballotta. Branio je u nižim ligama do 51. godine, a sa 43 godine i 253 dana je 2008. branio za Lazio u Ligi prvaka. I to protiv Reala. 

Dok je svoju šansu s klupe čekao tada tek 22-godišnji Urugvajac Fernadno Muslera. Ballotta je danas u biznisu sa geotermalnim toplanama i - izgleda jednako kao kad je branio za Lazio.

Englez John Burridge oborio je rekord u glasovitim klupskim nacionalnim ligama kada je 14. svibnja 1995. stao na gol Manchester Citya i popio tri komada u 2:3 porazu od Manchester Citya pa sa točno 43 godine, 5 mjeseci i 11 dana 'mladosti' postao i do danas ostao najstariji vratar koji je branio u službenoj utakmici Premier League.

A apsolutnog 'vladara svih djedica' vidjeli smo prošlog ljeta na nezaboravnom Mundialu u Rusiju. Evo ga na slici, zajedno sa izbornikom Hectorom Cuperom.

Cuper je na slici lijevo. Do njega sjedi najstariji vratar koji je ikad nastupio na Svjetskom prvenstvu: Egipćanin Essam El-Hadary. Kad je 25. lipnja ove godine branio na Svjetskom u utakmici sa Saudijskom Arabijom El-Hadary je imao 45,5 godina. Čovjek je ozbiljno zakoračio u 46. godinicu života kad je na Mundialu obranio penal, ali na kraju mu je feštu pokvario Saudijac Al-Dawsari golom u 95. minuti, za egipatski poraz 1:2.

Sve ima svoj rok trajanja, al' kad su golmani u pitanju datumi stvarno imaju tek relativnu važnost. Svaka čast 'nonićima' među stativama. Nisu članovi nekih mega-timova, ali jesu stali na gol na Mundialu, Euru, u Ligi prvaka... U dobi kad se neki od njihovih suigrača ili protivnika nisu ni rodili.

U to ime, odmak od vratarske priče i: veliki pozdrav golgeteru - Veldinu Kariću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica