Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gledaš kako helikopter odvozi vozača i čuješ da je umro, užas

None Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Na utrci u Mađarskoj bio sam s Mickom Schumacherom i njegovom majom Corinnom. Čim se Hubert sudario, pomislio sam kako je njoj. Svaka majka strepi, ali ona, s obzirom na Michaela..., priča Štetner

Prvi sam put na utrci u kojoj je netko poginuo. Užas. Obitelj i prijatelji bili su mu na utrci...

Automobilistički svijet šokirala je još jedna smrt. Na utrci Formule 2 u Belgiji poginuo je Anthoine Hubert (22), nakon što se pri brzini 273 km/h sudario. A na stazi Spa-Francorchamps bio je i Davorin Štetner, Hrvat u skupštini Svjetskog automobilističkog saveza (FIA).

Belgian Grand Prix | Autor: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Atmosfera na stazi u jednom trenutku potone, odjednom svi strepe u neizvjesnosti. Pa kad vidiš kako helikoprter dolazi po vozača... Pola sata kasnije došla je informacija da je umro - priča nam Štetner, koji je ostao u Belgiji i na nedjeljnoj utrci Formule 1.

- Bilo je nagađanja da će se odgoditi utrka F1, ali to nije praksa. Minuta šutnje je bila, a utkazana je bila utrka F2 nakon tragedije - objasnio je.

ANTHOINE HUBERT (22) Tragedija u Belgiji: U sudaru je poginuo mladi vozač Formule 2

Od siline udarca na zavoju Raidillon oba su se bolida raspolovila. Prema izvještaju FIA-e, mladi Francuz odmah je prevezen u bolnicu gdje je preminuo u 18 sati i 35 minuta, dok je drugi vozač, Juan Munuel Correa (20), stabilno, ali su mu najvjerojatnije slomljene obje noge.

Belgian Grand Prix | Autor: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Hubertovi majka i brat bili su na tribinama u trenutku nesreće i sudjelovali su u nedjelju u odavanju počasti

- Bolidi su sve brži, pričao mi je jedan vozač Formule 1 da im više nije zanimljiv taj zavoj jer ga prolaziš u punoj brzini. Auto moto sport je jako opasan i unatoč brizi o sigurnosti, svašta se može dogoditi - govori Štetner.

Pa koliko se ulaže u sigurnost?

- S dizajnerima sam najvećih svjetskih staza, oni stalno od FIA-e dobivaju uputstva, ali naprosto bolidi su sve brži, sve aerodinamičniji i sve bolje prijanjaju na stazi. A velik je novac u igri... Član sam skupštinje FIA i bit će na idućem sastanku neizbježna tema ova nesreća. Ali bolidi toliko napreduju, a u takvoj brzini dovolljno je da te netko takne i u zraku si i punom brzinom doletiš u zid.

On se u trenutku stravičnog sudara sjetio - Schumachera.

FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2019, 23. - 26.05.2019 | Autor: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Davorin Štetner na utrci u Monte Carlu ove godine

- Na zadnjoj utrci u Mađarskoj bio sam s Mickom Schumacherom i kod postolja s njegovom majom Corinnom. Čim se Hubert sudario, pomislio sam vozi li Mick ovu utrku i kako je njoj. Svaka majka strepi, a njoj je pogotovo teško, s obzirom na Michaela...

Mick Schumacher vozio je tu utrku, čak i na početku imao manji sudar. A premda je široj javnosti nepoznat, Huberta su poznavali svi vozači Formule 1.

- Neki današnji vozači Formule 1 natjecali su se s njim u GP3 ili Formuli 2 i 3. Svi su ga poznavali, teško im je, ali život ide dalje, oni su u nedjelju bili posve fokusirani na svoju utrku.

Belgian Grand Prix | Autor: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ima li FIA neki poseban fond za pomoć obiteljima unesrećenih vozača?

- FIA neće ostaviti obitelj na cjedilu, ali nisam sigurnan postoji li neki određeni fond pomoći - zaključio je Štetner.

Komentari (26)
  • Strašno, obožavam motorsport i stvarno FIA daje sve od sebe da maksimalno zaštite vozače, ali ova nesreća je baš peh. Počivao u miru.

    1. 9. 2019,   20:40
  • strasno , sami zavoj je tezak ulazi se brzinom 230 kmh zavoj je na brijegu,, tuzno

    1. 9. 2019,   20:40
  • To je jednostavno rizik tog sporta. Svi koji ulaze u to su svjesni toga . F1 je puno sigurnija nego prije ali nikad neće biti 100% sigurna. Niti jedan vozač bilo koje serije u Formuli neće se prestati baviti tim sportom zbog toga što im je kolega poginuo.Adrenalin je to i tu nema pomoći.

    1. 9. 2019,   22:50