Obavijesti

Sport

Komentari 24

Gračanov popis: I Nejašmić je zaslužio poziv, ali tko bi ispao?

Gračanov popis: I Nejašmić je zaslužio poziv, ali tko bi ispao?
1

Pongračić, Mudražija i Bočkaj su i dalje ozlijeđeni, a Gračan se ovoga puta nije odlučio za Leticu, Nejašmića, Palaversu, Lepinjicu, Ćorića, Balića i Fiolića. A ispada bar jedan lijevi bek...

VIDEO

Nenad Gračan objavio je danas popis od 25 kandidata za Europsko prvenstvo do 21 godine, a u San Marino i Italiju zaputit će se 23 igrača. Dvojica će na koncu biti višak, a Hrvatska će se na završnom turniru sučeliti Rumunjskoj, Francuskoj i Engleskoj. Hrvatski izbornik nije nikoga šokirao svojim popisom od 25 igrača, "mali Vatreni" će i na Europskom prvenstvu igrati na krilima pojedinaca koji su izvukli veći dio kvalifikacija.

Golmani:

Posavec, Grbić, Šemper

Ovdje nema nikakvih iznenađenja, iako je zanimljiv slučaj Karla Letice. Mladi hrvatski čuvar mreže prošloga je ljeta otišao u Club Brugge, skupio 16 nastupa u sezoni, stigao do A reprezentacije, pa izgubio svoje mjesto u U-21 vrsti. Bivši vratar Hajduka bio je standardan na vratima Club Bruggea do listopada 2018. godine, a onda ga je Ivan Leko "zakucao" na klupu. I na neki mu način - uništio snove.

Josip Posavec iza sebe ima prilično kvalitetnu sezonu, zasluženo će i na Euru biti "jedinica", dok će se Ivo Grbić i Adrian Šemper boriti za poziciju pričuvnog vratara. Golman Lokomotive je od svih reprezentativaca skupio najviše minuta u sezoni (3104 minute), a čuda na vratima U-21 vrste radio i u prijateljskoj utakmici protiv Francuske. Adrian Šemper je dugo čekao priliku u Serie A, na gol Chieva zasjeo tek u finišu sezone i - oduševio. Odmah si kupio "jedinicu" za sljedeću sezonu.

Centralni braniči:

Ćaleta-Car, Benković, Katić, Kalaica

Nažalost, Nenad Gračan na Europskom prvenstvu zbog ozljede ne može računati na ozlijeđenog Marina Pongračića (Red Bull), ali na raspolaganju ima A reprezentativce Duju Ćaletu-Cara i Filipa Benkovića. Standardni branič Marseillea iza sebe ima iskustvo igranja i na Svjetskom prvenstvu, srebrno odličje iz Rusije, od njega se sada s pravom očekuje da bude lider ove generacije. Neupitan je i Filip Benković, branič Celtica koji bi dogodine trebao igrati u Premier ligi (Leicester).

Nikola Katić profitirao je odlaskom u Škotsku (Rangers), osjetio čar igranja velikih utakmica, ali i nastupa pred ozbiljnim auditorijem. Takve su ga stvari izgradile u još boljeg igrača, pa će Katić biti prva pričuva stoperskom tandemu Ćaleta-Car - Benković. Četvrtu stopersku poziciju popunio je Kalaica koji iza sebe ima 71 nastup za Benficu u Drugoj ligi. Što i nije (pre)visoka razina, ali je se ne smije niti podcijeniti. Razlog? Kalaica je kroz Benficu B igrački rastao uz Joaoa Felixa, Rubena Diasa, Ferra, Florentina Luisa... igrače koji su iz Europske lige izbacili Dinamo. A Gračan po potrebi na stoperima može koristiti još Borevkovića i Uremovića.

Desni bekovi:

Uremović, Borevković

I tu Gračan ima problema, velika je šteta što pravo nastupa za Hrvatsku više (barem ne na ovom Europskom prvenstvu) nema Fran Karačić. Kapetan Lokomotive ušao je u ove kvalifikacije kao desni bek U-21 vrste, pa preuzeo australsku putovnicu, te je sada na "stand byu". A Hrvatska u ovoj generaciji nema klasičnih bekova, pa će tu poziciju ipak "pokrpati" Uremović i Borevković.

Filip Uremović iza sebe ima dobru sezonu u Rubin Kazanu, no tamo djeluje isključivo kao stoper. I po tome ga se može koristiti kao "priučenog beka", a da to može funkcionirati dokazao je u prijateljskoj utakmici zabivši gol Francuzima. Toni Borevković je osvježenje na ovom popisu, branič Rio Avea na visokoj je cijeni u Portugalu. A što je vrlo važno, tamo je igrao i stopera i desnog beka.

Lijevi bekovi:

Sosa, Bradarić, Mamić, Čabraja

Hrvatska u budućnosti neće imati problema s ljevacima, to je sada sigurno. Borna Sosa prošloga je ljeta otišao u Stuttgart gdje je skupio tek 12 bundesligaških nastupa i 613 minuta. No, takve se brojke u njemačkom okruženju ne smiju podcijeniti, Sosa će i dalje biti prva opcija Nenada Gračana na lijevom beku. Jednostavno, bivši branič Dinama bio je jedan od ponajboljih igrača u ovim kvalifikacijama, a nogometnu suradnju njega i Brekala (znaju se napamet) po lijevoj strani Gračan neće zaobići.

Domagoj Bradarić bez dvojbe je "opcija dva", samo je pitanje hoće li Bradarić biti potpuno spreman za Europsko prvenstvo. A velika je sreća što se kapetana Hajduka može koristiti na brojnim pozicijama (najviše lijevo krilo), pa bi on trebao biti "univerzalac" Nenada Gračana. I igrač od velikog povjerenja. Petar Mamić i Marijan Čabraja su tu "za svaki slučaj", obojica se nadaju odlasku na Euro, ali četiri lijeva beka su ipak - previše. I jedan od te dvojice (ako ne i oba) mogli bi ispasti s reprezentativnog popisa. Pogotovo ako s Bradarićem, prema očekivanjima, bude sve OK.

Zadnji vezni:

Šunjić, Bistrović, Moro, Majer

Za središnjicu terena ne treba brinuti, Nenad Gračan tu ima dovoljno kvalitete i iskustva. Ivan Šunjić se ove sezone izgradio u Dinamu, Kristijan Bistrović je igrao Ligu prvaka (na Santiago Bernabeu srušio i Real Madrid), Nikola Moro svakim danom igra sve bolje. A tu je i Lovro Majer. Istina, "desetka modrih" za sada nije u top-formi, većinu važnih utakmica Dinama provodi na tribinama, ali njegove su lopte - drugačije. Lovro Majer zna i može, s pravom se našao na ovom popisu.

Nenad Gračan i na Europskom prvenstvu će forsirati 4-2-3-1 sustav igre, tu će kao "šestice" ordinirati Šunjić i Bistrović, a "osmice" će biti Moro i Majer. Sredina terena (vezni i polušpice) bit će najjača snaga ove Hrvatske, a Gračan u svakom trenutku na dva zadnja vezna može spustiti Bašića ili Ivanušeca. I tu opet neće pogriješiti. Hrvatski izbornik izvan "kadra 25" je ostavio dvije zanimljive "šestice" Darka Nejašmića i Ivana Lepinjicu, važne igrače Hajduka i Rijeke, Gračan je računao kako su mu za Euro dovoljna dva takva igrača. A tu nema ni Palaverse, kao ni ozlijeđenog Mudražije...

Prednji vezni (polušpice, krila):

Brekalo, Vlašić, Halilović, Murić, Bašić, Ivanušec

Ovdje nema tajni, tri pozicije iza napadača popunit će Brekalo (lijevo), Vlašić (sredina) i Halilović (desno). Da, u nekim taktičkim postavkama Gračan može izrotirati pozicije Vlašiću i Haliloviću, no sustav i način igre ostat će isti. Ova je trojka dominirala kvalifikacijama, na njih se izbornik može osloniti. Alen Halilović je kapetan generacije, a vjerojatno je bio i prvo ime cijelih kvalifikacija, Josip Brekalo je "ubojita napast" s lijevoga krila, a Nikola Vlašić najvažnija karika ove reprezentacije. On igri U-21 vrste daje ton, energiju, igru u oba smjera, ali moć.

Nenad Gračan tu će kao polušpicu još koristiti Tomu Bašića koji igra na visokoj razini (baš na toj poziciji) u Bordeaxu, a njegova "ljevica" može svima kroz udarce ili ubačaje stvoriti velike probleme. Luka Ivanušec će tu biti u rotaciji na svim pozicijama, dok je Robert Murić uvijek u stanju lomiti "jedan na jedan" i raditi višak po krilnim pozicijama. A ovoga je proljeća pokazao kako se na njega itekako može računati. Na ovom popisu nema Ante Ćorića, što nije (pre)veliko iznenađenje, veznjak Rome je u sezoni ipak odigrao samo 48 službenih minuta, ali ni Ivana Fiolića koji je s Genkom (također bez velikog učinka) osvojio naslov prvaka Belgije, kao ni Andrije Balića (Fortuna Sittard).

Napadači:

Jakoliš, Kulenović

Hrvatski napadači na klupskoj sceni nisu ubojiti što može biti problem. Marin Jakoliš prošao je cijele kvalifikacije, pošteno odradio svoju ulogu, na putu prema Europskom prvenstvu zabio i pet golova. Mladi napadač nije briljirao na klupskoj sceni (22 nastupa, jedan gol), pa je Gračan u reprezentaciju pozvao i Sandra Kulenovića. Najmlađeg člana U-21 vrste (rođen u prosincu 1999. godine) koji je u poljskoj Ekstraklasi (za Legiju u 21 nastup zabio četiri gola). A Legija je ipak razina više u odnosu na Admiru Wacker. A drugih, realnih kandidata, za napadača U-21 reprezentacije Gračan danas i nema...

Zaključak:

Nenad Gračan je izbornik i na popisu je očekivano stavio igrače po "svom guštu". Istina, da je nama izbornički štapić tu bi vjerojatno bila i neka druga imena (dvije-tri promjene) poput Nejašmića, ali razumijemo i ovaj izbor. Nenad Gračan je pozvao najbolje što Hrvatska U-21 vrsta ima u ovom trenutku, a očigledno kako izbornik vjeruje nekim pojedincima (Halilović, Sosa, Majer) koji u ovoj sezoni nisu imali ozbiljniju minutažu. S pravom, zar nije tako i Zlatko Dalić prije Rusije vjerovao Ivanu Striniću? A Hrvatska će s Halilovićem i Sosu ipak na Europskom prvenstvu biti za klasu kvalitetnija...

Koga sve nema na popisu?

Ozljede: Marin Pongračić, Robert Mudražija, Petar Bočkaj.
Odluka izbornika: Karlo Letica, Ante Palaversa, Darko Nejašmić, Ivan Lepinjica, Andrija Balić, Ante Ćorić, Ivan Fiolić.

Minutaža U-21 reprezentativaca po klubovima:

  • 3104 (minuta u sezoni) - Grbić
  • 2939 - Ivanušec
  • 2928 - Kalaica
  • 2861 - Šunjić
  • 2845 - Posavec
  • 2730 - Vlašić
  • 2527 - Bradarić
  • 2500 - Katić
  • 2284 - Benković
  • 2176 - Čabraja
  • 2145 - Uremović
  • 2108 - Borevković
  • 2056 - Moro
  • 1995 - Ćaleta-Car
  • 1754 - Bašić
  • 1551 - Mamić
  • 1527 - Brekalo
  • 1484 - Murić
  • 1427 - Bistrović
  • 1287 - Jakoliš
  • 857 - Kulenović
  • 776 - Majer
  • 630 - Šemper
  • 695 - Halilović
  • 613 - Sosa
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija