Obavijesti

Sport

Komentari 1

Hawksi i Bruinsi zasluženo u finalnoj borbi za "Stanleyja"

Hawksi i Bruinsi zasluženo u finalnoj borbi za "Stanleyja"
1

Obje ekipe gaje obrambenu igru što pokazuju cijelu ovu sezonu. Najbolje su obrane regularnog dijela, a ni u playoffu nisu zakazali, a najbolje su i u penalty killingu

VIDEO

Sve je spremno za veliko finale. Finale u kojem su se sasvim zasluženo našli Boston i Chicago. Boston je bio prvak 2010. godine, dok je Chicago slavio 2011. godine, tako da su oba tima vrlo iskusna i znaju kako je to podići Stanleyjev trofej. Momčadi su izrazito slične, sličnog karaktera i stila igre, te nas sasvim sigurno čeka nezaboravno finale u kojem gledatelji i ljubitelji hokeja neće biti zakinuti za uzbuđenja i zabavu.

Prednost domaćeg terena imat će Chicago, zbog toga što je najbolja momčad regularnog dijela prvenstva i završio je regularni dio s više bodova od Bostona. Finale se igra isto kao i dosadašnji dio playoffa, a to znači prve dvije utakmice u Chicagu pa dvije u Bostonu i na kraju naizmjenično Chicago, Boston i eventualna sedma utakmica u Chicagu. Momčadi se u playoffu nisu susrele od davne 1978. godine, kada je Boston slavio 4-0 ili popularnom 'metlom'. Ove se sezone nisu igrali zbog skraćenog rasporeda.

Malo je reći da se Chicago očekivao u finalu. Radi se o najboljoj momčadi regularnog dijela, najboljoj momčadi u NHL-u ove sezone, najboljoj obrani i još mnogo toga mogli bi nabrajati u superlativima, no treba obratiti pažnju i na druge stvari. Nakon igre s Minnesotom u prvom krugu playoffa koju su lako apsolvirali, doslovno su preživjeli Detroit s kojim su igrali sedmu utakmicu i slavili tek u produžetku. Bili su na rubu ispadanja, gubili u seriji 1-3, no tada su pokazali karakter i pobjednički mentalitet te s tri uzastopne pobjede prošli u finale konferencije, a spomenuta serija još je dodatno podigla razinu njihove igre. U finalu konferencije na godišnji su ispratili aktualne prvake Kingse, lako, s 4-1, bez prevelike muke ili fame pregazili su Kopitara i ekipu što svakako izaziva strah kod protivnika.

Najbolja su obrana regularnog dijela, a odlična obrana nastavila se u playoffu. Ona ih je i dovela u finale. Posebno je impresivan jedan podatak, a taj je da im je penalty kiling u playoffu na pomalo nevjerojatnih 94 posto što znači da im je gotovo nemoguće dati gol s igračem više. Chicago je vrlo slična momčad Bostonu. Radi se o obrambeno vrhunskoj momčadi, s elitnim vratarom Crawfordom i sjajnim napadačima koji su također odigrali presudnu ulogu ove sezone na putu do finala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njihov najveći adut i nešto što rade najbolje u ligi jest tranzicija iz obrane u napad. U  tom dijelu igre ubijaju svoje protivnike brzinom klizanja i brzinom kojom pak prenose pred protivnički gol. Upravo u takvim situacijama postižu dosta golova. Izrazito su moćni u svakom segmentu igre, izgledaju gotovo nepobjedivo, a teško je istaknuti obranu ili napad iako sigurno neće srljati glavom bez obzira kao ni do sada. Koncentracija će im uglavnom biti na obrani i pokušaju da zabiju u tranziciji i brzim kontrama.

- Trener Quenneville ima sjajan osjećaj za nas igrače. Točno zna što je potrebno u aktualnoj utakmici, a što u onoj sljedećoj. Zna što mu svaki od nas može donijeti u danom trenutku i to je velika prednost. Vjerujemo mu, apsolutno mu vjerujemo. Stvorio je vrlo ugodnu atmosferu i osjećamo se vrlo lagodno igrajući zajedno - kazao je napadač Chicaga, Patrick Sharp.

- Ovo što radimo stvarno je fantastično. Moramo samo nastaviti ovako igrati i boriti se i vjerujem kako ćemo osvojiti Kup - kazao je vratar Chicaga, Corey Crawford.

- Znamo što nas čeka u finalu. Znamo da će to biti teški trenuci i znamo da nas čekaju oluje kroz koje ćemo se morati boriti želimo li do titule. Mislim da smo dovoljno samopouzdani kao ekipa da postignemo uspjeh - kazao je kapetan Chicaga, Jonathan Toews.

Boston nije iznenađenje kao pobjednik Istočne konferencije. Već na samom početku sezone istaknuli su se kao veliki favoriti za tu titulu do koje su na kraju i došli. No teškom mukom. Konac regularne sezone nije im donio ništa dobro već samo probleme i gubitak divizijske titule od Montreala. Na kraju su u prvom krugu dobili Toronto, koji su jedva preživjeli. Odlučivalo se u sedam utakmica, no, Boston je ipak pokazao karakter. Nakon toga pokazali su dosta bolju igru u polufinalu konferencije, da bi svu raskoš talenta istresli na Pittsburghu u finalu Istoka. 'Metla', 4-0 ili kako već želite, protiv broja jedan na Istoku zbilja je impresivno ostvarenje. Favorizirane Pense dobro su isprašili i zaslužili su ogroman respekt pred finale.

Protiv najmoćnijeg napada lige - Pensa, pokazali su čeličnu obranu, a vratar Rask potvrdio je svjetsku klasu i prometnuo se pravog junaka kluba već u prvoj sezoni kao prvi golman. Doslovno su ih razbili obranom, Pensi su izgledali nemoćno u napadu, dok je Boston s druge strane zabijao kad je trebalo. Radi se o "defensive first", momčadi koja ima i takozvane elitne napadače u koje zasigurno spada i legenda Jaromir Jagr, koji je nakon 21 godine ponovo u finalu s Bostonom, a taj put je i podigao pehar.

Boston je moćan stroj koji je dosad progutao različite ekipe, različitih karaktera i načina igranja i definitivno će se prilagoditi i onom Chicaga. Izuzetno su iskusna ekipa, a tu su i mlade snage i ova je ekipa gotovo savršeno izbalansirana, a forma je očito tempirana za sam kraj sezone. 'Metla' protiv Pensa dokaz je super moći, jak i dominantan Boston gledali smo i u regularnom dijelu, ali ovako dobru igru ove sezone prvi smo put vidjeli. Prava ulaznica za finale, bila bi prava šteta da tamo nisu ušli.

- Mislim da je naša najveća prednost što imamo jako veliku širinu sastava i jako puno kvalitetnih igrača. Pa naša treća i četvrta linija igraju izvanredno i ponekad izvuku utakmicu i to je ono što je važno imati u ovoj ligi. Teško je ostalim ekipama nositi se s tim - kazao je napadač Bostona, David Krejci, koji predvodi momčad s devet golova i 21 bodom u ovogodišnjem playoffu.

- Pokazali smo što možemo i mislim da smo zaslužili svačije poštovanje. Kada se branite kao jedan i djelujete kao jedan na ledu možete sve. S tom ćemo mišlju pokušati ući i u finalnu seriju. Rask je na vratima fenomenalan, daje nam ogromnu dozu samopouzdanja kao i kapetan Chara, koji je pravi vođa - kazao je branič Bostona, Dennis Seidenberg.

Zbog sličnosti obje ekipe, same važnosti finala, vrhunskih obrana i vratara definitivno nije za očekivati raspucano finale u kojem ćemo gledati previše golova. Golovi bi mogli biti premija, a s obzirom na penalty kiling na obje strane, niti igrač više neće biti nikakva garancija gola. Jedno je sigurno, u finalu će se susresti dokazano najbolje momčadi ove sezone, potpuno zasluženo i čeka nas tvrdo finale u kojem bi glavni fokus mogao biti na golmanima i obranama. Kada se susretnu ovakva dva defenzivna titana, još k tome u finalu NHL-a, golovi se neće lako postizati.

Centar Bostona, Gregory Campbell, jedini je igrač iz oba tabora koji neće nastupiti u finalu. No, to i nije neki presudni izostanak za Boston i to neće utjecati na njihovu igru. Chicago s druge strane nema nikakvih problema s izostancima.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska