Obavijesti

Sport

Komentari 114

HNS će morati za novi stadion iskeširati oko 50 milijuna eura

HNS će morati za novi stadion iskeširati oko 50 milijuna eura
7

U posljednjih deset godina Nijemci, Velšani, Rumunji, Mađari... Sagradili su funkcionalne, akustično impresivne i kapacitetom respektabilne arene. U Maksimir je dosad, rekao je 2013. Bandić, utrošeno 800 milijuna kuna

VIDEO

Davor Šuker još je jednim obećanjem na temu 'Nacionalni stadion' reaktualizirao temu izgradnje nogometne arene dostojne impresivnih rezultata kojima nas gotovo tri desetljeća razveseljava hrvatska reprezentacije te ponekad i hrvatski klubovi.

- Na dobrom smo putu da se napravi stadion sa 25-30 tisuća mjesta. Čuli smo što je kazao gradonačelnik Bandić, hajdemo da svatko radi svoj posao, da ga napravimo u Blatu. Možemo za to dobiti namjenska sredstava Uefe i Fife da se konačno kod nas može organizirati spektakl na pravom stadionu - objavio je predsjednik HNS-a i jedan od najvećih hrvatskih nogometaša u povijesti pa dodao:

- Po riječima ljudi iz Grada Blato je idealna lokacija. Vjerujem Bandiću i Plenkoviću da ćemo napraviti pristojan stadion. Dobri smo s Mađarima, možemo donijeti njihov projekt veličine i cijene, da ne bude preskupo. Nije presudno hoće li to biti 22, 25 ili 30 tisuća mjesta - rekao je Šuker.

Maksimir: 800 ulupanih milijuna

Vjerojatno se sjećate projekta 'Plavi vulkan' (autor: Hrvoje Njirić) koji je trebao imati kapacitet od 50.000, koštati 200-400 miljuna kuna, biti sagrađen na Kajzerici, ali od 2008. do danas taj vulkan nijednom nije ni naznačio erupciju. Organiziran je natječaj, pobijedila je Njirićeva ideja, ali napravilo se nije ništa.

Zagreb: Prezentacija projekta Hrvatskog nogometnog doma i nacionalnog stadiona

Još ranije, sukladno želji šefa države Franje Tuđmana, od Maksimira je trebalo napraviti zdanje svjetske kvalitete sa 50.000 sjedećih mjesta. Projekt rekonstrukcije krenuo je 1998., trebao biti gotov 2000. godine. Svi znamo kakav je danas Maksimir, a Mirko Novosel (jedan od najvećih košarkaških trenera koje smo imali, a koji je krajem '90-ih bio direktor nogometnog kluba iz Maksimira) objasnio je zašto se počelo, trošilo pa stalo:

- Da je Franjo Tuđman živio samo dva mjeseca duže, maksimirski bi stadion bio završen - rekao je Novosel.

O točnom iznosu uludo potrošenih milijuna špekulira se gotovo dva desetljeća, a Milan Bandić je prije pet i pol godina izjavio: "Tamo je utrošeno 800 milijuna kuna". Više od 100 milijuna eura da bi dobili stadion koji se raspada sa "sanitarnim uvjetima kao u 19. stoljeću" (Šuker).

Kajzerica, Gorica... Blato

Bandić je početkom 2017. najavio novi stadion kapaciteta cca. 35.000 mjesta, cijene 100-200 milijuna kuna koji bi financirali Grad Zagreb (u najvećoj mjeri) te Vlada RH i HNS da bi najnovijom objavom Davor Šuker najavio i najnoviju priču na temu 'Nacionalni stadion'.

Blato je lokacija koja ne bi smjela donijeti probleme u smislu prilaznih cesta i parkinga, a HNS je je prošle godine uprihodio 435.5 milijuna kuna pa bi i sam mogao konkretnije investirati te tako rasteretiti građane koji porezom pune proračun, a za koje se stadion i treba izgraditi.

Novi izvršni direktor HNS-a, Marijan Kustić, bio je oprezniji u najavi:

- Ništa nije definitivno! Dosta je toga u kombinaciji, razgovaramo s Goricom i ostalima - rekao je Kustić.

Kao moguće uzore Šuker je, dakle, najavio budimpeštansku Groupama Arenu na kojoj su nas Mađari nedavno pobijedili. Pogledajmo, uz taj primjer, ukupno pet već sagrađenih stadiona kapacitete od 22-34.000 mjesta za čije je izgradnje u Walesu, Njemačkoj, Rumunjskoj potrošeno ne manje od 44, ali i ne više od 60 milijuna eura...

Groupama Arena

Madjarska-Hrvatska

Budimpešta, Mađarska. Sagrađen 2014. godine. Kapacitet 22.000. Trošak: 47.500.000 €.

Ion Oblemenco Stadionul

Craiova, Rumunjska. Sagrađen 2017. godine. Kapacitet 31.000. Trošak: 52.000.000 €.

Cardiff City Stadium

Cardiff, Wales. Sagrađen 2009. Kapacitet 33.000. Trošak: 55.500.000 €.

Opel Arena

Mainz, Njemačka. Sagrađen 2011. Kapacitet 34.000. Trošak: 60.000.000 €.

Cluj Arena

Cluj, Rumunjska. Sagrađen 2011. Kapacitet 30.000. Trošak: 44.000.000 €.

Novo prazno obećanje ili...?

Craoiva, Mainz ili Cluj nisu Madrid, London ili Paris. Priču o tome da bi se novac mogao pametnije utrošiti, da su na Agrokor i(li) Uljanik otišle milijarde i sl. puštamo za neku drugu debatu.

Zagreb i Hrvatska sigurno mogu u istu nogometnu rečenicu s Cardiffom, Budimpeštom i Craiovom, a HNS sigurno dovoljno zarađuje da financira dobar dio izgradnje pa u adekvatnom omjeru tome onda i profitira od korištenja istog tog stadiona.

Rumunji su pokazali da se za 300-350 milijuna kuna može izgraditi funkcionalni stadion kapaciteta 30-ak tisuća mjesta. O svim pojedinostima (estetika, trošak po sjedalici, lokacija, investitori, vrijeme izgradnje...) detaljnije kada projekt sa svim tim detaljima bude javno predstavljen.

Naslušali smo se obećanja, nagledali kako nam se novac troši u patetično šminkanje ruševina na kojima Vatreni pobjeđuju, a gledatelji čekaju da im dio tribine padne na glavu.

Plenković, Bandić, Šuker

Tuđman više nije živ, Novosel je u mirovini, Bandić je i dalje u gradonačelničkom sedlu, Šuker na vrhu HNS-a, Plenković je premijer, a sam je sredinom srpnja prošle godine na sjednici Vlade, dok su Modrić & ekipa gazili Rusijom, izjavio:

- Moramo naći dugoročno rješenje za nacionalni nogometni stadion. Kad ako ne sada? Bit će to i poticaj mladim generacijama da se bave sportom.

Ako jednako misle predsjednik Vlade RH, gradonačelnik Grada Zagreba i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza onda nema šanse da bude problema, jel' tako?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe