Obavijesti

Sport

Komentari 35

HNS: Možete samo poželjeti da su svi uspješni kao što smo mi

HNS: Možete samo poželjeti da su svi uspješni kao što smo mi
1

Transpareny International u svom je izvještaju objavio kako je Hrvatski nogometni savez financijski netransparentan. HNS-u je taj izvještaj površan i nekorektan...

VIDEO

Transparency International objavio je rezultate istraživanja o transparentnosti rada Fife te o učinkovitom i dobrom upravljanju financijskim sredstvima koja se odobravaju nacionalnim savezima, među kojima je i Hrvatski nogometni savez. Fifa i HNS su prema tom istraživanju financijski netransparentni.

Analizirano je 209 nacionalnih saveza, a Transparency International je apelirao na HNS da  zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih u hrvatski nogomet, da osigura javnu dostupnost podataka o tome kako se troše sredstva primljena od Fife te da iz imena sponzora i donatora savez objavi informacija o iznosima i prihodima.

Hrvatski nogometni savez na to je izvješće odgovorio priopćenjem na službenoj stranici koje vam donosimo u cijelosti. U HNS-u tvrde kako je Transparency International propustio primijetiti da Hrvatski nogometni savez zadovoljava i kriterije koji su u izvještaju ocijenjeni nezadovoljavajućim.

- Po tko zna koji puta, Hrvatski nogometni savez podsjeća kako ne troši novac poreznih obveznika. Transparency International može samo poželjeti da su sve organizacije u Hrvatskoj tako uspješne, rezultatski i financijski, tako redovite u plaćanju obveza, tako pedantne u financijskim i svim drugim izvještajima, tako čiste u raznim inspekcijama i tako privlačne sponzorima i partnerima, kao što je to HNS - stoji između ostaloga u priopćenju.

HNS-ovo priopćenje:

Transparency International u svom je izvještaju analizirao 209 saveza članica Fife po četiri kriterija: financijski izvještaji, disciplinski pravilnici, statut i informacije o aktivnostima.

Hrvatski nogometni savez je, prema rezultatima istraživanja, među 31 posto saveza s najboljim rezultatom, no Transparency International propustio je primijetiti da Hrvatski nogometni savez zadovoljava i kriterije koje mu je ocijenio nezadovoljavajućim.

Naime, financijski izvještaji Hrvatskog nogometnog saveza dostupni su javno na Fini odnosno Registru neprofitnih organizacija svakome tko se potrudi pogledati, pa tako i djelatnicima Transparency Internationala. Nadalje, Hrvatski nogometni savez putem svoje internetske stranice redovito obavještava javnost i medije o svim aktivnostima koja se tiču ulaganja i namjenskog trošenja sredstava Fife i Uefe, poput otvaranja nogometnih terena, grassroots projekata ili donacije za pomoć područjima i klubovima u Slavoniji nakon nezapamćenih poplava 2014. godine.

Također, ta sredstva iz razvojnih fondova Fife i Uefe moraju se trošiti isključivo namjenski odnosno po propisanoj proceduri koja obuhvaća detaljan opis projekta, pripadajuću dokumentaciju, postupak odobrenja, provedbu i izvještavanje o projektu. Sva sredstva odnosno korištenje sredstava na godišnjoj osnovi odnosno po pojedinom projektu revidirani su od neovisnih revizora.

Naravno, na godišnjoj razini radi se i revizija cjelokupnog financijskog poslovanja od strane neovisne revizijske kuće. Samo na internetskoj stranici HNS-a objavljena su 3204 dokumenta, među kojima se može pronaći i štošta o onome što Transparency International traži i priželjkuje.

Po tko zna koji puta, Hrvatski nogometni savez podsjeća kako ne troši novac poreznih obveznika, kako implicitno tvrdi Cobus de Swardt, direktor Transparency Internationala. Nadalje, komercijalni ugovori Saveza s partnerima sadrže odredbe o povjerljivosti podataka, kao što je to normalno, razumljivo i uobičajeno u poslovnom svijetu.

Podržavamo generalno inicijativu Transparency Internationala, a neke preporuke svakako su dobrodošle za mnoge svjetske saveze, pa tako i HNS. No, pri izradi ovakvog izvještaja nužna je puno dublja analiza od površnog pogleda kakav je prezentiran u ovom izvještaju i svakako korektniji pristup od onog koji je predstavljen malicioznim naslovom "Financijska i upravljačka crna rupa od Fife do HNS-a."

Naime, Transparency International može samo poželjeti da su sve organizacije u Hrvatskoj tako uspješne, rezultatski i financijski, tako redovite u plaćanju obveza, tako pedantne u financijskim i svim drugim izvještajima, tako čiste u raznim inspekcijama i tako privlačne sponzorima i partnerima, kao što je to Hrvatski nogometni savez.

Uostalom, i Transparency International u Hrvatskoj se indirektno financira upravo porezima i drugim davanjima koje u hrvatski proračun u velikoj mjeri uplaćuju Hrvatski nogometni savez, nogometni klubovi i nogometaši.

Transparency International Hrvatska bi, u najmanju ruku, trebao raditi transparentno, što u ovom slučaju znači provjeriti informacije prije nego zauzima rezolutne stavove i daje stroge ocjene, a ne samo (i to površno) interpretirati izvještaj "centrale" i potom donositi svoje zaključke.

Najmanje što HNS zauzvrat treba i može dobiti od jedne organizacije koju indirektno financira jest korektnost u izvještavanju, a ne objava površnih, nedovoljno kvalitetnih i senzacionalistički osmišljenih istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?
RAZLAZ UZ DUBOKI DŽEP

Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?

Nesreća je što se samo pobjede broje. Ne valja finale, kao da nisi ni došao na turnir. Tu je stres, uvijek sam ja kriv za sve, kazao je Ivanišević o suradnji s Đokovićem kojoj je i službeno došao kraj