Obavijesti

Sport

Komentari 23

HNS predstavio VAR koji će se iduće sezone koristiti u HNL-u

HNS predstavio VAR koji će se iduće sezone koristiti u HNL-u
1

VAR u HNL-u kreće na proljeće 2020. godine, a u tijeku su pripreme sudaca za privikavanje na novu tehnologiju. Fifa financira dobar dio projekta , a osim u HNL-u, VAR će se koristiti u Kupu

VIDEO

VAR tehnologija je najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu – VAR se prvi put koristio na nogometnoj utakmici 2016. godine, a već je 2018. godine korišten na najvažnijoj utakmici na svijetu. Naša misao vodilja za VAR tehnologiju i za video pomoćne suce jest što manje miješanja u igru uz što veći pozitivan učinak, rekao je tehnički direktor IFAB-a i bivši engleski nogometni sudac David Elleray na predstavljanju VAR tehnologije u Sesvetama.

Pokretanje videa...

01:10

Od proljeća 2019. godine HNL će se priključiti najboljim svjetskim ligama koje već koriste pomoć video provjere. Predstavljena je i oprema te način korištenja iste.

Prvi smo zavirili u VAR-sobu: Evo kako ta stvar funkcionira
Prvi smo zavirili u VAR-sobu: Evo kako ta stvar funkcionira

Sve utakmice uključene

Menadžer projekta je Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a.

- Prva smo zemlja u svijetu koja je za ovu namjenu dobila novac iz Fifina programa Forward. Iduće tri godine za kupnju opreme, održavanje i tehničare na raspolaganju imamo oko 1,3 milijuna dolara. Troškove edukacije sudaca snosit će savez. Da nismo dobili taj novac, ne bismo mogli prenositi sve utakmice. I onda bi neki komentirali "zašto samo tri utakmice po kolu" ili "zašto samo derbiji" - kaže Kulušić.

Fifa financira dobar dio projekta, a njoj se moraju podnositi i svi izvještaji o edukaciji.

- Svi smo bili uvjereni da se to može puno brže napraviti dok nismo dobili protokol po kojemu se moramo ponašati. Kad završimo edukaciju, sve šaljemo Fifi koja kaže "možete" ili "ne možete ići s VAR-om, morate se educirati još dva mjeseca", što je bio slučaj u nekim zemljama. Sve što se radi, Fifa mora znati. Od toga tko je bio tu imenom i prezimenom. Svaki sudac mora pogledati određeni broj klipova i onda oni daju licenciju da sudac mora biti u VAR sobi.

- VAR se ne uvodi kako bi donosio najbolje odluke nego je tu da onemogući čiste i očite pogreške - kazao je Bruno Marić i dodao kako suci dobro reagiraju.

Hrvatska je otišla toliko daleko u provođenju ovog programa da su se naši susjedi postidjeli.- Dolazili su nam kolege iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kažu da smo im napravili teret jer im mediji vrše pritisak, "Hrvati su to napravili, sad morate i vi". VAR je budućnost nogometa i nikomu nije u interesu da netko npr. osvoji Svjetsko prvenstvo ili se plasira na Europsko prvenstvo greškom suca - kaže Kulušić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener