Obavijesti

Sport

Komentari 4

Hrvao se s medvjedom, a onda ušao u dvoranu i postao prvak

Hrvao se s medvjedom, a onda ušao u dvoranu i postao prvak
1

To je više bio test karaktera nego vježba, komentirao je Khabibov otac video na kojem se njegov sinčić hrva s medvjedom. Ne, nije ga prepustio na milost i nemilost zvijeri, napravio mu je dvoranu i doveo ga do vrha

VIDEO

Bio je to sudar dva svijeta, borba lajavog Irca i samozatajnog Dagestanca, dva borca koji svaki za sebe misle da su vrh, najbolji u povijesti, vladari svoje lake kategoriji, no mjesta na samom vrhu ima samo za jednog.

A taj je apsolutni vladar, nepobjedivi Khabib Nurmagomedov, borac koji je pravo oličenje MMA borbi, ali i čovjek koji je u sudaru s Mcgregorom ipak pokazao da i njegov 'fitilj' ima rok trajanja.

U meču koji su mnogi nazvali najvećom MMA borbom u povijesti, Nurmagomedov je izdominirao samoprozvanog kralja lake kategorije Conora McGregora i nastavio svoj nevjerojatan niz nepobjedivosti. A da će Khabib doista biti nevjerojatan sportaš i borac vidjelo se već na samom startu njegova sportskog puta. 

Otac je zaslužan za sve i Khabib to uvijek ističe

Rodio se u malom, brdskom selu Sildi u ruskoj republici Dagestan na sjevernom Kavkazu. Dok je još bio dijete s obitelji se preselio u glavni grad Mahačkalu. Njegov otac Abdulmanap bio je vojni veteran i trener, a sve je počelo kad je jedan kat kuće pretvorio u dvoranu.

Djelomice zbog loše ekonomske situacije u zemlji lokalne su vlasti ohrabrivale roditelje da uključe djecu u sportove koje financira država - hrvanje, judo i sambo. 

Khabib se isticao i zaradio je titulu međunarodnog majstora sporta u čak četiri discipline borilačkih vještina, a natjecao se na nacionalnoj razini u hrvanju slobodnim stilom, a u sambu je bio dvostruki svjetski prvak.

U intervjuu koji je dao 2013. rekao je kako je danas čovjek kakav je zahvaljujući ocu koji je puno vremena i energije ulagao u njega, koji uvijek putuje s njim na mečeve, no ne i ovaj put na najveću borbu u karijeri, ovoga puta nije dobio vizu.

- Proveo sam djetinjstvo u dvorani, ali dosta sam se tukao i na ulici - rekao je. 

Iako se o njemu ne zna puno, svima je poznat kućni video u kojem se Khabib kao dječak hrva s medvjedom.  Njegov otac dao je ruskim novinarima logično objašnjenje.

- To je na kraju krajeva više bio test karaktera nego vježba - pojasnio je. 

Potpuna suprotnost McGregoru

Khabib je prilično samozatajan, rijetko spominje ženu i dijete, a trener Javier Mendez opisao ga je za Bleacher Report kao odanog, poniznog i punog poštovanja. Nakon šest godina ponosan je, kaže, što ga ima u dvorani. 

No, u početku nije bilo lako. Kad je Khabib stigao 2012. u Američku Kickboxing Akademiju gotovo da nije znao ni riječi engleskog.

 - Sva komunikacija bila je fizička. Ono što mogu reći je da sam odmah vidio da je borac. Radio je jako. Možda i prejako. Stalno sam mu govorio "Khabib, opusti se, opusti se". Ali on je radio još jače. Pitao sam se, što je tim dečkom?? Tek mi je godinu dana kasnije rekao kako je mislio da "opusti se" znači "jače" - prisjetio se Mendez.

I to se, bez obzira na prvotno protivljenje trenera, na kraju isplatilo.

Khabib ne zna za poraz, nanizao je 'vojsku' sjajnih boraca, pobijedio i lajavog Irca, koji je, osim što je cirkusant, i velik borac. I što sada? Ništa, Khabib ide dalje, trenirat će bolje i jače no ikad bez obzira što UFC i Dana White odlučili nakon onog kaosa poslije borbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao