Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvat koji je zaigrao za Italiju: 'Želim protiv sebe Stepančića'

None Foto: screenshot/

Uvijek ostaje onaj žal što nisam nastupio za Hrvatsku, jer ipak nastupati za našu reprezentaciju koja je u vrhu svjetskog rukometa je želja svakog igrača, kaže Andrea Bašić (33), Hrvat koji igra za Italiju

Hrvatski rukometaš Andrea Bašić debitirao je za Italiju u srijedu navečer u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine, a njegova reprezentacija slavila je 26-23 protiv favorizirane Slovačke.

Bašić je već šest godina u Italiji, a tek je sad dobio poziv:

- Igrao sam u Puli odmalena pa do 24. godine. Nakon toga je na red došla Bosna, a klub se ugasio već nakon šest-sedam mjeseci. Otišao sam potom dvije sezone u Katar, a od 2013. sam ovdje u Italiji. Mijenjala se politika Saveza, nisu me zvali, htjeli su me zvati, i kad se promijenila garnitura stigla je prilika. Imali smo prije 20-ak dana kup Italije i došao je izbornik i iznenadio me, nisam ga očekivao, drago mi je bilo čuti taj poziv, njegovo mišljenje za budućnost u kojoj sam i ja pa sam prihvatio poziv u njihovu reprezentaciju - rekao nam je Andrea (33), koji ima dvojno državljanstvo, a talijansko porijeklo vuče od majke.

Foto: Privatna arhiva/Andrea Bašić

Za hrvatsku seniorsku reprezentaciju, kao ni za njene mlađe selekcije - nikad nije nastupio...

- Uvijek ostaje onaj žal što nisam nastupio za Hrvatsku, jer ipak nastupati za našu reprezentaciju koja je u vrhu svjetskog rukometa je želja svakog igrača... Napravio sam taj klik u glavi, da sam imao drukčiju karijeru do sada možda, ali ovako teško da je to moguće... Lijepo je iskustvo nastupati za bilo koju reprezentaciju tako da mi je drago zbog toga.

A debi će mu ostati u lijepom sjećanju. Slovačka nije baš bezazlena rukometna reprezentacija, a sada slijedi uzvrat u gostima. Kao i Hrvatska, Bašić i društvo također igraju u nedjelju:

- Igrao sam desetak minuta pred kraj, bilo je to u egalu, neopisiv osjećaj, bila je puna dvorana, igrali smo blizu Imole. Četiri tisuće ljudi, organizacija fenomenalna. To je onaj osjećaj koji sanjaš kad si mali...

Foto: Privatna arhiva/Andrea Bašić

Sada igra za Brixen, koji se nalazi u Južnom Tirolu, a svake godine mu je sve bolje i bolje:

- Ovo je već druga sezona u Brixenu. Južni Tirol, život je jako kvalitetan, lijepo se živi i igra se dobar rukomet. Talijanski rukomet se s godinama uopće nema smisla uspoređivati s obzirom na to da je iz godine sve bolji i bolji. Prije je bilo skroz drukčije... 

Foto: Privatna arhiva/Andrea Bašić

Za talijansku reprezentaciju nastupaju i Hrvati Dean Turković i Michele Škatar, s kojima je i ranije bio u kontaktu, a protiv Slovačke je zaigrao i Mate Volarević iz Metkovića:

- Bio sam s njima u kontaktu prije, razgovarali smo i prije, općenito me ljudi pitaju kako to da ne igram otprije za talijansku repku. No teško je to reći, promijenila se garnitura, politika. Bilo mi je žao u početku pošto sam Talijan preko mamine strane, malo me peklo zašto ne bih mogao zaigrati barem za Italiju, imam sve atribute, ali opet nisam ja mogao utjecati na tu odluku. No sada je sve dobro... Izbornik je zadovoljan, pratio me duže vrijeme, popričao sam s njim, pivot kakav sam ja mu dobro dođe i za obranu i za napad. Poručio sam mu da sam spreman, da ću dati sve od sebe. Imamo još Slovačku pa u lipnju idu Rusija i Mađarska, nadamo se trećem mjestu.

Foto: Privatna arhiva/Andrea Bašić

Dotakao se i atmosfere u svom debiju, koja je bila - fantastična! Ali ipak, s Hrvatima se nitko ne može mjeriti...

- Ma nema usporedbe između talijanskih i hrvatskih navijača inače, ali jučer su me Talijani ugodno iznenadili na način na koji su bodrili reprezentaciju, mislim da se ovo nikad nije dogodilo u povijesti talijanskog rukometa. Atmosfera je bila usporediva čak s onom u Splitu kada se igrao Euro prošle godine, stvarno nešto neopisivo! Kad uđeš unutra osjećaš se jako moćno! 

Bašić je i jako dobar prijatelj s nekim reprezentativcima, a Luka Stepančić je i krsni kum njegovom sinu:

- Ma da, Luka mi je čestitao od srca nakon pobjede, i poručio mi da izgledam moćno - našalio se Andrea pa nastavio:

- Tko zna, možda se susretnemo i na terenu... Bio bi to fantastičan osjećaj za obojicu!

Foto: Privatna arhiva/Andrea Bašić Sa Stepančićem je popričao i nakon remija Hrvatske sa Srbijom 25-25 u Beogradu:

- Čuo sam se s njim nakon Beograda, jučer su bili malo u grču. U Zadru zato očekuju ludnicu, ma riješit će oni to dolje bez problema! 

Komentari (2)
  • Talijanski rukomet hahahah.

    12. 4. 2019,   14:38
  • Za Hrvatsku repku poziv ne bi dobio sigurno

    12. 4. 2019,   16:33