Obavijesti

Sport

Komentari 16

Hrvat mu prvi pokušao pomoći: Tragedija golmana koji se ubio

Hrvat mu prvi pokušao pomoći: Tragedija golmana koji se ubio
2

TRAGIČAN KRAJ Enke se nije mogao izboriti s opakom bolešću koja ga je izjedala. Mislio je da nikad nije dovoljno dobar, a patio je i od straha od neuspjeha. Pokušavao mu je pomoći i hrvatski psihijatar

VIDEO

Punih sedam godina prošlo je od velike tragedije koja je potresla nogometni svijet. Robert Enke tragično je okončao svoj život bacivši se pod brzi vlak. Ostavio je za sobom suprugu i dijete, a od 2003. godine borio se sa depresijom.

Naime, u knjizi novinara i autora Ronalda Renga 'A Life Too Short: The Tragedy of Robert Enke' opisao je svoje kontakte s Enkeom, odnosno tu 2003. godinu u kojoj je Nijemac bio golman španjolske Barcelone.

- Te sam godio primijetio da nešto nije u redu. Njegovo je lice bilo kamena maska - napisao je Reng.

Kao uzrok tragedije navodi se depresija uzrokovana smrću njegove kćeri Lare. Ona je imala samo dvije godine kada je umrla od srčane mane koju je nosila od rođenja. Larina smrt bila je neizbježna usprkos svim operacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svojevremeno, hrvatski psihijatar dr. Valentin Zdravko Markser pokušavao mu je pomoći. Sjeća se prvog kontakta s Enkeom:

- 2003. je prvi put došao kod mene, dok je igrao za Barcelonu, jer je patio od depresije i straha od neuspjeha.

Njih su dvojica radili na procesu stabilizacije i mentalnog osnaživanja, ali Robert je uvijek odbijao potražiti psihijatrijski tretman. Njegova udovica Teresa prisjetila se kako ni puno prije Larine smrti nije imao volju za životom.

Nije htio ništa otkrivati, pogotovo ne da se sazna javno jer je strahovao od gubitka ugovora ili prekida karijere. Uvijek se plašio da nije dovoljno dobar pa je i sebe uvjerio u tu laž, a zapravo, bio je odličan golman.

- Mislili smo da ćemo ljubavlju pobijediti bolesti. Ali sad shvaćam da to nismo uspjeli. Sad shvaćam da ljubav nije dovoljna - rekla je Teresa.

Enke se, nažalost, nije uspio izboriti s ovom okrutnom bolešću. Skočio je pod vlak 4427 koji je sa 160km/h jurio iz Bremena u Hannover, 10. studenog 2009. godine, u 18 sati i 17 minuta. Točno u vrijeme dok se trebao završavati klupski trening.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener