Obavijesti

Sport

Komentari 9

Hrvat prvak Finske: Pa to je kao da Slaven B. osvoji HNL!

Hrvat prvak Finske: Pa to je kao da Slaven B. osvoji HNL!
4

Došao sam ovdje na poziv bivšeg sportskog direktora koji me skautirao na Svjetskom prvenstvu do 17 godina u Čileu. Doveo me u Finsku, pa otišao u Zenit čiji je sada skaut, kaže Soldo

VIDEO

Naš naslov u Finskoj? To vam je kao da Slaven Belupo osvoji naslov u Hrvatskoj. Svi su navikli na titule Helsinkija, pa smo sve iznenadili, kaže Vinko Soldo (21).

Hrvatski reprezentativac do 21 godine imao je sjajan tjedan. Prvo je zabio u pobjedi (7-0) naše U21 vrste protiv San Marina, pa sa svojim KuPS-om osvojio naslov prvaka Finske.

.- Evo, bit ću još par dana u Finskoj, u petak nas tu očekuje i veliko slavlje na glavnom gradskom trgu, ipak smo poslije 43 godine osvojili naslov prvaka. Bit će to prava fešta, moramo odraditi još neke obveze prema sponzorima, a onda se vraćam u Zagreb - kaže nam Vinko Soldo, pa dodaje:

- Otkud ja u Finskoj? Stigao sam na poziv bivšeg sportskog direktora KuPS-a koji me skautirao još na Svjetskom prvenstvu do 17 godina u Čileu. On me doveo u KuPS, pa je tijekom godine otišao u Zenit gdje je sada skaut.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tko zna, možda vas sada pozove i u Zenit...

- Haha, neću ništa pričati, ali priča se o tome, vidjet ćemo...

KuPS ili punim imenom Kuopion Palloseura do naslova prvaka stigao je poslije duge 43 godine, a kako biste to usporedili s HNL relacijama?

- Uh, to vam je kao da naslov u Hrvatskoj osvoji Slaven Belupo. Ovdje je normalno kada Helsinki osvaja titule, to nikoga ne iznenađuje. Ja sam došao u ožujku, ali vidim koliko svima znači naslov. Naš kapetan je ovdje rođen, domaći je dečko, ne mogu ni opisati koliko je on ponosan na ovaj uspjeh.

Je li vam se bilo jednostavno snaći u Finskoj?

- Ma kakvi, na početku je bilo baš teško. Došao sam u ožujku, tada je ovdje temperatura bila oko -10, a ljudi kažu kako se u mom gradu (Kuopio) ona zna spuštati i do -30. Ali, to je u zimskom razdoblju, a ja se sada vraćam u Zagreb, haha.

Imate 21 godinu, već ste nastupali za četiri prvoligaša (Dinamo, Lokomotiva, Cibalia i Rudeš), s posljednja dva i ispali iz Prve lige, a sada osvojili naslov prvaka u Finskoj....

- Baš tako. Kada sam odlazio u Finsku, svi su mi govorili ‘pa što ćeš tamo’, ali trebala mi je promjena. Lutao sam po raznim posudbama, to su bile borbe za ostanak u kojima nije lako egzistirati. Hvala Bogu, pojavila se opcija s Finskom i nisam puno dvoumio. Odradio sam odličnu sezonu, sada se pun elana vraćam u Dinamo.

GNK Dinamo

Jeste li razgovarali s Nenadom Bjelicom ili nekime u Maksimiru o vašem statusu u Dinamu?

- Nisam, to ćemo napraviti kada se vratim u Zagreb.

Kakav je život u Kuopiju? Ima li u finskom sportu još Hrvata?

- Kuopio je malen gradić od 110 tisuća stanovnika, baš onako mirna sredina što meni jako paše. U ovdašnjem nogometu nema danas nema drugih Hrvata, ima tu Slovenaca i Srba, ali ne i naših igrača. U gradu sam se upoznao sa skupinom Makedonaca koji ovdje drže grčki restoran, oni su mi najbolji prijatelji u Finskoj.

A sjećate li se svog seniorskog debija za Dinamo?

- Kako ne? Rođen sam u Zagrebu, Dinamo je moj klub, takve se stvari zauvijek pamte? U Kupu sam debitirao u Zlataru protiv Oštrca, u HNL-u pak na gostovanju u Koprivnici. Dobro se sjećam toga, znam da su za Dinamo tada igrali Sigali, Pjaca, Musa, Soudani...

Vi ste dugi niz godina bili kapetan Dinamove generacije 1998. godišta koja je ‘izbacila’ Brekala, Moru, Sosu, Šempera...

- Mi smo stvarno bili top generacija, jako sam ponosan što su se ti dečki već etablirali u svojim sredinama. Vjerujem da i ja jednoga dana mogu doći na te razine, naravno da bi i ja volio igrati na tim razinama, cilj mi ih je što prije i dostići - završio je Soldo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.