Obavijesti

Sport

Komentari 10

Hrvat u Formuli 1?! Luka 'Crazy Croato' Grobenski

Hrvat u Formuli 1?! Luka 'Crazy Croato' Grobenski
8

Desetogodišnjeg Luku svijet automobilizma drži jednim od najtalentiranijih klinaca na svijetu. Radit će i s Robom Wilsonom, a to nije mala stvar

VIDEO

Svakome imalo vezanom uz sport dobro su znane priče o ambicioznim roditeljima, fanatično uvjerenim u talent i blistavu sportsku perspektivu njihovog djeteta. Nažalost, takve priče sa sretnim i svjetski uspješnim završetkom kao one o Ivaniševiću, Blanki Vlašić ili Kostelićima, mnogo su rijeđe. No jeste li ikada čuli za priču u kojoj struka, sponzori, pa čak i konkurencija hvale, potiču i ohrabruju malog sportaša, dok roditelji pokušavaju smiriti strasti i 'stati na loptu'? Ili točnije, na kočnicu.
Upravo je takva situacija s Lukom Grobenskim, njegovim roditeljima i kartingom. S jedne strane svjetski poznati stručnjaci Luki proriču blistavu karijeru dok ga s druge strane otac moli da vozi sporije, nada se da će mu sin iz svega izaći kao dobar čovjek i školovan vozač, a da je biti i član tima za mijenjanje guma na Formuli već izniman doseg i uspjeh.
Kakav vozač mora biti taj dječak kada ga poznavatelji auto-moto sporta već danas, kao kartingaša od tek deset godina vide i spominju kao mogućeg prvog vozača Formule 1 s ovih prostora? Odgovor na ovo pitanje svakako se može naslutiti iz biografije i rezultata (kojih je začudno mnogo s obzirom na Lukine godine).
Međutim, mnogo jednostavniji i impresivniji način je pogledati barem jednu njegovu utrku. Dok jedinstvenim načinom vožnje s lakoćom prestiže starije konkurente (Luka je redovito uvjerljivo najmlađi vozač na stazi), postat će vam jasno zašto ga u Italiji već godinama zovu "Crazy Croato".
Imate li priliku uz to još i čuti kako Luka analizira stazu i utrke, razgovara o mehanici svog mini-bolida ili razmišlja o automobilizmu i budućnosti, sigurno ćete postati novi gorljivi zagovornik teorije o novoj svjetskoj zvijezdi Formule 1. I uvjeravati opreznog tatu Marijana da je to upravo tako. Bez obzira na skromnost i samozatajnost koju zagovara otac, Luka je na sebe već skrenuo pozornost svjetskih stručnjaka i 'skauta'.
Od početka svibnja Luka nastupa s novom kacigom Rookie Bulls tima. Iako je već na prvoj utrci s novim izgledom izazvao znatiželju svih na i oko staze, pozadina ove priče znatno je veća od atraktivne kacige. Luka je, što je već tradicionalno, uvjerljivo najmlađi vozač sa statusom Rookie Bullsa. Osim njega, još je samo jedan jedini dječak ušao u taj program. Dječak s mnogo zvučnijim imenom: Carlos Sainz jr.
Onome tko poznaje automobilizam sasvim dovoljno, obzirom da je njegov otac višestruki svjetski prvak u reliju.
Iza Rookie Bullsa stoji tvrtka Red Bull, kompanija koja ima velike planove u Formuli 1 i koja o strategiji razvoja ovog sporta razmišlja dugoročno. No oni koji misle da je Luka imao sreće i dobio moćnog sponzora s kojim je riješio sve probleme, varaju se. Red Bull ne daje novac. On samo daje krila. Hoće li ga ona dovesti do sjedala u Formuli 1 ovisi o mnogo čemu.
Ulazak u Rookie Bulls tim ogromna je prilika. Luka je već pozvan na testiranje i školu vožnje kod Roba Wilsona, čovjeka kojeg je prestižni časopis "F1 Racing Magazin" proglasio najboljim svjetskim instruktorom trkaće vožnje. Uvažavan kao guru auto moto sporta, Rob danas procjenjuje i skautira vozače za brojne F1 i druge timove, a među njegovim učenicima su i imena poput Coultharda, Montoye, Raikkonena ili Hamiltona.
Kod Roba Wilsona može se doći isključivo na poziv, a ne mora se posebno spominjati da će Luka biti njegov najmlađi učenik.
Priča o Luki Grobenskom tek je na početku. Priča je to o iznimnom talentu, opreznim roditeljima, velikoj prilici i s neizvjesnim krajem. No, nakon svega, jedno je sasvim sigurno: pred Lukom Grobenskim je iznimno brza budućnost. Naravno, ako nastavi tako polako kako ga uči otac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening