Obavijesti

Sport

Komentari 10

Hrvat vodi Wales do medalje na SP-u: Kriv je djed, Ludi Mike

Hrvat vodi Wales do medalje na SP-u: Kriv je djed, Ludi Mike
1

Justin Tipurić kapetan je Walesa. Djed mu je nakon Drugog svjetskog rata iz Konjica otišao u Wales i zaposlio se u rudniku. 'Imao je 80 godina, a Justin i njegov brat nisu ga mogli srušiti. Nikad nisam vidio jačeg čovjeka'

VIDEO

Svi moje prezime izgovaraju Tipurik, ali u Hrvatskoj se to izgovara Tipurić. Djed mi nikad nije previše govorio o svemu onome što je prošao. Znam samo da je govorio nekoliko stranih jezika i bio prevoditelj. A ja sigurno znam da je bio velik, snažan čovjek. Puno, puno veći i snažniji od mene.

Eto, ni borba za medalju na Svjetskom prvenstvu u ragbiju ne može proći bez Hrvata. Ove godine zvijezda nije netko iz Novog Zelanda ili Engleske, to je kapetan Walesa Justin Tipurić (30).

U Hrvatsku dolazi na odmor, 2017. je bio u Splitu i posjetio naš najtrofejniji klub Nadu. Pritom je veliku ulogu odigrao Tonči Buzov, bivši kapetan hrvatske reprezentacije, danas pomoćni trener, koji je Tipurića upoznao na Novom Zelandu.

- Morao sam vidjeti tu trofejnu salu o kojoj mi je Tonči pričao - rekao je tada Tipurić i dodao:

- Ovdje sam se, u Dubrovniku, i vjenčao sa svojom suprugom Velšankom, 2014.

Britanskim je medijima zanimljiva bila priča o njegovom hrvatskom porijeklu, pa su prokopali malo dublje...

- Tajna Justinova uspjeha? Pa jedna od njih je to što je trenirao hvatanje lopte na koturaljkama. Druga je to što se često pokušavao hrvati s djedom. Justin i njegov brat bi se objesili djedu za ruke i pokušavali ga pomaknuti. I nikad ne bi uspjeli! A čovjek je tad imao 80 godina - priča Andy Tipurić, Justinov otac, krovopokrivač.

Taj djed Dragutin otišao je u Wales 1945. kad su njemački ratni zarobljenici pušteni na slobodu nakon Drugog svjetskog rata. Zaposlio se u rudniku ugljena i počeo igrati ragbi. Imao je 220 cm i 100 kg i prozvali su ga Ludi Mike.

- Rođen je u Konjicu i nikad nisam vidio tako snažnog čovjeka. Radio je najteže fizičke poslove u rudniku gotovo s lakoćom - dodao je Andy.

Njegov unuk Justin danas obara najbolje ragbijaše svijeta. I baš mu je to najveća snaga. Velšani su prošli skupinu i sad idu po prvu medalju sa SP-a od 1987. Tada su Velšani, na prvom ragbijaškom SP-u, u polufinalu izgubili od Novog Zelanda 49-6, pa za treće mjesto svladali Australiju 22-21. U polufinalu su bili i 2011., ali su izgubili od Francuske 9-8, pa za broncu od Australije 21-18.

Prva je prepreka ovoj generaciji u četvrtfinalu u nedjelju Francuska. S Hrvatom kapetanom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''