Obavijesti

Sport

Komentari 34

Hrvati oprez: Češka je u ovim kvalifikacijama dobila Engleze!

Hrvati oprez: Češka je u ovim kvalifikacijama dobila Engleze!
1

Hrvatska još čeka najboljeg iz četverokuta Srbija, Norveška, Izrael i Škotska. Najvrjedniji i najbolji na Fifinoj rang ljestvici su Srbi, dok 'vatreni' negativan omjer imaju jedino protiv Škotske...

VIDEO

Hrvatska je saznala svoje suparnike na Europskom prvenstvu 2020. godine. Točnije, saznala je dva od tri protivnika s kojima će se sljedećeg ljeta obračunati u Londonu i Glasgowu. Engleska je jedna od favorita nadolazećeg Eura, Češka se (onako na prvu) čini suparnikom po mjeri, a posljednji protivnik 'vatrenih' bit će netko iz četvorke Škotska, Srbija, Norveška ili Izrael. No, pogledajmo tko nas to očekuje na Europskom prvenstvu...

Vatreni s Engleskom otvaraju Euro! Srbi mogu u našu grupu
Vatreni s Engleskom otvaraju Euro! Srbi mogu u našu grupu

Pokretanje videa...

01:22

Engleska 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Fifa ranking: 4. mjesto
- vrijednost: 1,25 milijardi eura
- najvrjedniji igrač: Harry Kane (150 mil. eura)
- izbornik: Gareth Southgate

Engleska je dominantno prohujala kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, nogometaši Garetha Southgatea su u osam utakmica upisali sedam pobjeda i jedan poraz. A 'klekli' su tek od Čeha u Pragu. U kvalifikacijskoj skupini još su bili Kosovo, Bugarska i Crna Gora. Zanimljivo, Englezi su u osam utakmica zabili čak 37 golova (primili ih tek šest), najefikasniji su bili Harry Kane s 12 i Raheem Sterling s osam golova. I baš je taj napadački tandem najopasniji dio cijele momčadi.

Hrvatska i Engleska imaju višegodišnju povijest, a naši će navijači zauvijek pamtiti pobjedu (2-1) u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. 'Vatreni' su se s Englezima susreli 10 puta u povijesti, tu upisali pet poraza, dva remija i tri pobjede. Hrvatska također pamti veliku pobjedu (3-2) na Wembleyju iz 2007. godine, ali i dva poraza (5-1, 2-1) iz 2009. i 2018. godine.   

Češka

- Fifa ranking: 45. mjesto
- vrijednost: 115, 8 milijuna eura
- najvrjedniji igrač: Pavel Kaderabek (20 mil. eura)
- izbornik: Jaroslav Šilhavy

Češka i Engleska su tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo bile u istoj kvalifikacijskoj skupini, svaka je reprezentaciju tu upisala po jednu pobjedu. Izabranici Jaroslava Šilhavyja su u osam utakmica skupili pet pobjeda i tri poraza. A osim Engleske (5-0), poraženi su na gostovanjima kod Kosova (2-1) i Bugarske (1-0). Najbolji češki strijelac u kvalifikacijama s četiri gola bio je napadač Patrik Schick, igrač Rome na posudbi u Leipzigu. Ipak, tamo nije u prvom planu, minutažu dobiva na kapaljku.

Hrvatska je protiv Češke u povijesti odigrala tri utakmice i - nikada nije izgubila. Prvo su 'vatreni' još 1996. godine preko Čeha osvojili (1-1; 4-1 11m) Kup kralja Hassana II u Maroku, pa slavili 4-2 u prijateljskoj utakmici u Puli 2009. godine, a onda i remizirali (2-2) na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine. Ipak, Hrvatska je i tu 'razbila' Čehe, ali se i 'pogubila' poslije prekida u St. Etienneu. 

Srbija, Norveška, Škotska, Izrael

Posljednjeg suparnika u skupini Hrvatska će saznati 31. ožujka 2020. godine kada se u playoffu Lige nacije obračunaju Škotska i Izrael, te Norveška i Srbija. Pobjednici ovih dvoboja zaigraz će u 'malom finalu', a najbolja će onda osigurati plasman na Europsko prvenstvo.

Na Fifinoj rank ljestvici Srbija se nalazi na 29. mjestu, Norveška je 44., Škotska 50., dok je Izrael danas 93. reprezentacija svijeta. Također, Srbija i najvrjednija od ovih reprezentacija (vrijedi 282 milijuna eura), tu se na drugom mjestu nalazi Škotska (176 mil. eura) koja u svojim redovima ima nekoliko zvijezda poput Andrewa Robertsona (Liverpool) ili Scotta McTominayja (Man. United).

Norvežani prema Transfermarktu vrijede 121 milijun eura, a glavna zvijezda te selekcije je Erling Braut Haland, sjajni napadač Salzburga vrijedan 30 milijuna eura. Izrael je 'težak' tek 42 milijuna eura, a tu je glavna 'faca' Munas Dabbur, napadač Seville kojem je tržišna vrijednost 15 milijuna eura.

Hrvatska s Izraelom u povijesti ima osam pobjeda i jedan remi, s Norveškom tri pobjede, te po jedan remi i poraz. Protiv Srbije su 'vatreni' dohvatili pobjedu i remi, dok je Škotska jedina reprezentacija od ove četiri s kojom Hrvatska ima negativan omjer (tri remija i dva poraza).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti
VOZAČI ODUŠEVLJENI

Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti

Plus+ Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku samo od prošle godine procjenjuju se na više od 105 milijuna eura! A utrke bi uživo trebalo pogledati više od 300.000 ljudi