Obavijesti

Sport

Komentari 30

Hrvati su odveli Jugu do zlata: 'Tamo smo ganjali manekenke'

Hrvati su odveli Jugu do zlata: 'Tamo smo ganjali manekenke'
1

NA KROVU SVIJETA Na današnji je dan 1987. godine mlada reprezentacija bivše države osvojila naslov svjetskog prvaka u Čileu. Čuvala ih je vojska i prvi su put vidjeli - kivi

VIDEO

Zbog magle i nevremena put do Čilea trajao je skoro dva dana. Satima smo čekali u Amsterdamu. Dobro da smo uopće mogli hodati kad smo stigli tamo, prisjetio se Robert Jarni.

On je bio jedan od sedam hrvatskih igrača, uz Hrvata izbornika, koji su s reprezentacijom bivše države osvojili naslov svjetskog prvaka na današnji dan prije 32 godine. S njim su još bili Boban, Šuker, Prosinečki, Pavličić, Štimac i Piplica. Žuti je bio najbolji igrač Svjetskog prvernstva.

- Na vlasti je još bio Augusto Pinochet, pa je zbog toga često na snazi bio policijski sat. Kad smo išli trenirati, u kampu nas je čuvala vojska - rekao nam je Jarni i ispričao anegdotu iz tih čileanskih dana:

- Cimer mi je bio moj pokojni kum Dubravko Pavličić. I tako Dudo i ja ležimo na krevetu nekoliko dana prije početka SP-a. Kažem mu ja: ‘Zamisli da 25. listopada osvojimo naslov prvaka, a dan poslije je moj rođendan’. Ubrzo sam zaspao, a Dudo je otišao do WC-a, napunio dvije pune čaše hladne vode, polio me i rekao: ‘Nemoj sanjati, probudi se’.

"Zico je harao u Brazilu, Francescoli je odveo Urugvaj do Copa Americe, Maradona je vodio Napoli do "scudetta", a Van Basten je preselio iz Ajaxa u Milan. Tog listopada 1987. pričalo se i o mladim zvjezdama poput Sammera i Andreasa Möllera, no nitko nije spominjao Jugoslaviju. Uskoro se i to promijenilo", stoji na službenoj stranici Fife.

Jugoslavija je na Svjetskom prvenstvu do 20 godina po redu rušila Čile, Australiju, Togo, Brazil, Istočnu Njemačku i u finalu Zapadnu Njemačku. Četiri igrača iz te generacije kasnije su igrala za veliki Real Madrid - Davor Šuker, Robert Prosinečki, Robert Jarni i Mijatović.

Zvonimir Boban i neki suigrači pobjegli su iz hotela u noćni život. S njima su tad bile i misice s obližnjeg natjecanja u ljepoti.

- Bolje da nam se dogodilo to s misicama. Ne znam je li izbornik Mirko Jozić folirao kad je rekao da će nas otjerati zbog toga. Bila je to mladenačka ludost. Bili smo previše frajeri, malo neodgovorni, ali to je bila naša snaga, jak karakter. Tvrdoglav je bio Jozić, nije htio razgovarati s nama, tretirao nas je kao uljeze. Bila je to edukativna mjera koju smo sigurno zaslužili - rekao je u Beogradu na premijeri dokumentarnog filma “Čileanci” Zvonimir Boban.

U Beogradu je bio i Davor Šuker, predsjednik HNS-a.

- Neki igrači iz naše reprezentacije tad su prvi put vidjeli kivi, pa su ga jeli, a da ga nisu ogulili. U sobi su neki prvi put vidjeli daljinski upravljač, pa smo se šalili, palili - gasili, jer su neki u čudu gledali kako se TV sam gasi - prisjetio se Šuker.

U prvoj su utakmici igrali protiv Čilea pred 70.000 gledetalja.

- Walter Gagg iz Fife gurao nas je kao piliće, do tada smo u karijeri igrali najviše pred 10.000 gledatelja - rekao je Davor Šuker.

U toj je pobjedi 4-2 on zabio dva gola i po jedan Boban i Štimac. Zapadnu Njemačku u finalu su dobili na penale, a odlučujući je zabio legendarni kapetan hrvatske reprezentacije Boban.

Prosinečki je proglašen najboljim igračem prvenstva iako nije igrao finale zbog kartona. Zanimljivo, na dresu je nosio - devetku.

- Prekretnica je bio Brazil u četvrtfinalu. Nismo vjerovali da ih možemo dobiti. Prije utakmice smo spakirali stvari za povratak, a kad su poveli, mislili smo da je gotovo. Za senzaciju smo zabili ja i Prosinečki. Ja sam zabio glavom prvi put u karijeri - prisjetio se Mijatović, koji ipak za nečim žali...

- Šteta što ova generacija nije skupa igrala na nekom velikom natjecanju. Uvjeren sam da bismo bili prvaci svijeta - kaže Mijatović.

SP u Čileu U-20 1987.:

  • 1. kolo: Čile - Jugoslavija 2-4
  • 2. kolo: Jugoslavija - Australija 4-0
  • 3. kolo: Jugoslavija - Togo 4-1
  • četvrtfinale: Jugoslavija - Brazil 2-1
  • polufinale: Jugoslavija - Istočna Njemačka 2-1
  • finale: Jugoslavija - Zapadna Njemačka 5-4 (na penale)

Gdje su svjetski prvaci iz 1987. danas?

  1. Zvonimir Boban  (Dinamo Zagreb) - Od ovog ljeta šef nogometnih operacija u Milanu.
  2. Davor Šuker (Osijek) - Na čelu je Hrvatskog nogometnog saveza.
  3. Robert Prosinečki (Crvena zvezda) - Izbornik Bosne i Hercegovine s kojom će kroz play-off loviti plasman na Euro.
  4. Robert Jarni (Hajduk) - Nakon Hrvatske U-19 preuzeo je posao vođenja indijskog NorthEast Uniteda.
  5. Igor Štimac (Dinamo Vinkovci) - I on je od ove godine u Indiji, ali kao izbornik nogometne reprezentacije.
  6. Tomislav Piplica (Iskra Bugojno) - Bivši golman živi u Njemačkoj i trener je niželigaša Nordhausena.
  7. Dubravko Pavličić  (Dinamo Zagreb) - Dudo je, nažalost, preminuo u travnju 2012. godine u Španjolskoj.
  8. Dragoje Leković (Budućnost) - Crnogorac koji je u finalu obranio ključni penal pomoćnik je Slaviši Jokanoviću u katarskoj Al Gharafi.
  9. Slavoljub Janković  (Crvena zvezda) - Vlasnik nogometne škole Balon.
  10. Branko Brnović  (Budućnost) - Bio je izbornik Crne Gore, sad je trener podgoričke Budućnosti.
  11. Ranko Zirojević  (Sutjeska Nikšić) - Živi u Budvi, u teškoj je financijskoj situaciji.
  12. Slaviša Đurković  (Sutjeska Nikšić) - Vlasnik je nogometne škole Polet Stars.
  13. Milan Pavlović (Željezničar) - Kapetan selekcije živi u Ateni, bavi se trenerskim poslom i instruktor je Fife.
  14. Dejan Antonić (Crvena zvezda) - Donedavno bio trener indonezijske Madure United.
  15. Predrag Mijatović (Budućnost) - Živi u Madridu, bio je i direktor slavnog španjolskoga kluba. Ostao je u nogometu nakon karijere.
  16. Petar Škorić  (Vojvodina) - Živi u Njemačkoj, gdje trenira dvanaestoligaša Schweinfurt.
  17. Zoran Mijucić (Vojvodina) - Preminuo je 2009. nakon dugotrajne borbe s rakom.
  18. Mirko Jozić - Izbornik ove generacije uživa u trenerskoj mirovini posljednjih desetak godina, daleko od očiju javnosti.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani