Obavijesti

Sport

Komentari 3

Hrvatica će napasti La Manche: Na turi me prate morski lavovi

Hrvatica će napasti La Manche: Na turi me prate morski lavovi
4

Splićanka Dina Levačić otplivala je 'krug oko Manhattana' pa od Cataline do Los Angelesa. Sad je na redu plivački Mt. Everest, La Manche. Samo pet ljudi je ovo sve uspjelo otplivati u manje od 90 dana

VIDEO

Možda će se nekome usporedba obitelji Kostelić, Vlašić i Levačić učiniti pretjeranom, na koncu ona to u ovom trenutku vjerojatno i je pretjerana, no zar Ante Kostelić na početcima svoju djecu nije na leđima nosio po skijalištima i spavao s njima u snijegu pod šatorom. Zar Joško Vlašić nije svojim rukama izradio većinu sprava na kojima su Blanka i Nikola izrasli u vrhunske sportaše.

A za one koji ne znaju, Dina Levačić je na pragu jedinstvenog plivačkog pothvata, tri maratona u 90 dana, a njeni roditelji Željana i Mladen jedina su joj podrška. I na kopnu, i na moru.

Tri maratona u 90 dana

- Ovo je privatan projekt, privatna ludost nas, obitelji Levačić - priznao je Mladen Levačić, čija je kćer Dina krenula u jedinstveni projekt, isplivat će tri maratona u 90 dana. I to ne bilo kakva maratona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najprije je otplivala 'krug oko Manhattana' 46 kilometara rijekama New Yorka, potom je povezala otok Catalinu i Los Angeles u dužini od 36 kilometara, a narednog tjedna trilogiju će zaokružiti preplivavanjem La Manchea.

Mama Željana je 'mađioničar za financije', ona brine o budžetu, a tata Mladen za ostalo, uključujući i pratnju kajakom tijekom maratona.

- Naša Dina je dijete Splita, Solina, Mravinaca, s privremenom adresom u Zagrebu gdje studira. Počela se plivanjem baviti s pet godina, s devet je krenula u daljinsko plivanje, i od tada ide samo naprijed, a ljubav prema plivanju spojila je sa svojim budućim zvanjem, uskoro bi trebala diplomirati defektologiju, maratone pliva za udruge djece s posebnim potrebama, zbog čega je i dobila nagradu grada Solina za humanitarni rad i sportski uspjeh - otkrila je mama Željana.

Dina nam je otkrila detalje s prva dva maratona.

Morski lav uz mene, od planktona mi se vrtjelo

- Jedinstven je doživljaj vidjeti New York, koji je po svemu poseban grad, a samo rijetki ga mogu doživjeti iz perspektive iz koje sam ja gledala sve te zgrade... Mnogi su me pitali kako sam se usudila plivati u tako zagađenim rijekama, ali nisu one tako zagađene, iako se zbog pijeska i mulja voda doima prljavija nego što u stvari i je. Veći su problem struje, u jednom trenutku te nose, kao da 'glisiraš', a već u sljedećem ti izgleda kako da stojiš na mjestu.

- Plivanje od Cataline do Los Angelesa je nešto posve drugačije, jer sam većinu maratona isplivala noću, i na to se treba psihološki pripremiti. No ništa me nije moglo pripremiti na pojavu morskoga lava, koji me pratio dio puta, na svjetleće planktone, zbog kojih mi se satima vrtjelo u glavi pa sam jedva čekala da svane, te na koncu na dupine. Svi maštaju o kupanju i plivanju uz dupine, ali vjerujte, nije vam baš svejedno kad vam se par tako velikih životinja jako približi - otkrila je Dina i dodala:

- Pred obalom su me čekale jake struje, temperatura oceana pala je na svega 15 stupnjeva, ali kad je obala blizu, kad se vidi kraj, više te ništa ne boli, samo plivaš i čekaš obalu....

Jedinstvenu trilogiju Dina bi trebala zatvoriti narednog tjedna preplivavanjem La Manchea.

Treniramo tamo gdje se ne kupaju ni ljeti

Na put će u nedjelju, termin plivanja zakazan je za razdoblje od utorka do subote, a zbog stalnih promjena vremenskih prilika i gustog prometa u kanalu, točno vrijeme polaska saznat će svega par sati prije.

- La Manche je Mt. Everest daljinskog plivanja, privilegija koju mnogi nikad ne dožive. Nadam se najboljem, ali očekujem najgore uvjete, na koncu, sve ovisi o vremenu, koje se mijenja iz sata u sat. Neizvjesnost i čekanje su najteži dio ovog maratona, mogu me zvati da krenem u podne i u ponoći, a tih desetak sati plivanja ću odraditi bez problema - uvjerena je Dina, prije koje su svega pet osoba isplivale 'trostruku krunu' u manje od 90 dana.

Pripreme su bile specifične, obzirom da Dinu u kanalu čekaju jake struje i hladno more, tome je prilagodila i treninge.

- Širina La Manchea je 34 kilometra, ali zbog struja se pliva oko 40 kilometara. Treninge smo zbog toga, ali i zbog hladnoće započinjali blizu ušća rijeke Jadro u more, gdje je temperatura svega 15 stupnjeva. Tu se ni u sred ljeta nitko ne kupa, pa su nas malo u čudu svi gledali - nasmijao se tata Mladen, a Dina dodala:

- Hladnoća nije problem, meni je problem kad je more toplije od 25 stupnjeva, to me ubija, ne mogu nikako plivati...A tih desetak sati, za koliko planiram isplivati kanal, ne bi mi trebali predstavljati veliki problem - zaključila je Dina.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu