Obavijesti

Sport

Komentari 3

'Hrvatska je naša domovina, nećemo nastupati za Austriju!'

'Hrvatska je naša domovina, nećemo nastupati za Austriju!'
1

Marko (15), Zrinka (13), Dora (12) i Hrvoje Ljutić (10) supertalentirani su skijaši. Trenira ih tata Amir, bivši junior Dinama, no da bi mogli trenirati u Austriji, moraju nastupati za njihov klub

VIDEO

Janica i Ivica Kostelić su neponovljivi, tražiti njih među novim klincima, novim skijašima, nepošteno je i prema Kostelićima, ali i prema novim nadama na koje tako lako stavljamo etiketu novih Ivica i Janica. Njihovi rezultati danas su povijest, no Kostelići su iza sebe ostavili puno više od svih medalja i zlata sa Zimskih olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava. 

Ostavili su nam nove generacije koji su se zbog njih uspeli na brdo i počeli skijati. Eto, danas tako imamo juniorskog svjetskog slalomskog prvaka u Istoku Rodešu, ali i brončanog Eliasa Kolegu. Imamo i Idu Štimac, Leonu Popović, Filipa Zubčića, Mateja Vidovića i još puno skijaša koji će idućih godina biti redoviti osvajači bodova u Svjetskom kupu, možda i pobjednika...

Imamo i novu skijašku obitelj. Obitelj Ljutić. Marko (15), Zrinka (13), Dora (12) i Hrvoje (10), a tu je i tata Amir, koji je i trener. Ante Kostelić je oduševljen njima, njihovim talentom. Ljutići, srećom, ne moraju spavati u šatoru kao nekad Kostelići, no daleko je to od uvjeta koje imaju najbolje reprezentacije.

Zrinka Ljutić je na posljednjem natjecanju pobijedila, i to samo dva mjeseca nakon što je slomila nogu na treningu u Hintertuxu. Ali sve u hrvatskom skijanju zabrinulo je to što je uz Zrinkino ime i rezultat stajala austrijska zastava. Odmah se upalio alarm, zato što su Austrijanci prije nekog vremena zabranili korištenje njihovih staze za sve koji nisu 'njihovi'. A novi gubitak supertalentiranih skijaša bio bi veliki udarac za Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Drama naše mlade skijašice: Izgubila svijest i slomila nogu
Drama naše mlade skijašice: Izgubila svijest i slomila nogu

- Ne trebate se bojati, mi nikad nećemo nastupati za Austriju. Mi smo previše vezani za našu domovinu. Austrijska zastava? Da bi mogli trenirati moramo skijati za njihov klub, nema nam druge, no to nema veze s reprezentacijom - rekao je otac Amir, koji je nekoć bio i trener skijanja u Austriji kako bi pokrio dio troškova.

- Više nisam trener, sada sam se potpuno posvetio djeci. Nemam vremena, stalno smo na snijegu i puno treniramo te ne mogu sve stići... - kaže tata Ljutić.

Austriji sigurno nije promaknulo da na njihovim skijalištima trenira četvero talentiranih hrvatskih skijaša. Već su nam 'uzimali' sportaše, poput plivača Mirne i Dinka Jukića, tako da to ne bi bilo ništa novo.

- Ne rade Austrijanci nikakav pritisak, ne nude državljanstvo. Moja djeca su još premlada... - istaknuo je Amir.

Ljutići sanjaju da bi mogli biti Kostelići: Zrinka ide ludo brzo
Ljutići sanjaju da bi mogli biti Kostelići: Zrinka ide ludo brzo

U Austriji su zbog uvjeta, nemaju previše izbora ako žele napredovati. U sedam ujutro su na stazi, pa sve do 15 sati. Tata nakon ručka priprema skije za idući dan dok se Tvrtko, Zrinka, Dora i Hrvoje odmaraju i uče. U 18 ide lakši kondicijski trening, a već u 21 sat su na spavanju. I tako svaki dan.

Ljutići su talentirani za svaki sport, Tvrtko je bio prvak Europe do 13 godina u jedrenju na dasci. Zrinka je bila treća u kategoriji do 15 godina. Tata Amir je trenirao nogomet u Dinamu, no nije bio dovoljno dobar za seniore. Završio je tada fakultet strojarstva, no sad je skijaški trener djeci uz koje trenira i Ottu Orešića (13). Hrvatska, u svakom slučaju, treba napraviti sve da Ljutići imaju sve što im treba. Potpuno su posvećeni skijanju i - uspješni su.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu