Obavijesti

Sport

Komentari 13

'Hrvatska je sjajna, proslavili smo s Putinom i Kolindom...'

'Hrvatska je sjajna, proslavili smo s Putinom i Kolindom...'
1

Ovo je nešto nevjerojatno, tako smo ponosni... Obećao sam obrijati glavu ako osvojimo i napravit ću to kad obavim krstitke djeteta, rekao je nakon velike pobjede Olivier Giroud

VIDEO

Francuska je po drugi put u povijesti došla do naslova svjetskog prvaka pobjedom nad Hrvatskom u finalu 4-2. Prije 20 godina, Didier Deschamps predvodio je trikolore kao kapetan na putu do svjetskog trona, a sad je svoju zemlju odveo na nogometni olimp kao izbornik.

- Ovo je tako lijepo, ovo je prekrasno! Neki su postali svjetski prvaci s 19 godina. Nismo odigrali dobro, ali pokazali smo neke velike mentalne kvalitete. I zabili smo četiri gola. Zaslužili smo ovo i sretan sam zbog dečkiju. Put do ovog bio je dug i ne baš lagan. Što, izjednačio sam se s Beckenbauerom i Zagallom sad? Nisam dobar poput njih. Barem ne na terenu. No nisam ja ni bitan, ponosni smo jer smo ostvarili ciljeve. Jako nas je zabolio poraz u finalu Eura prije dvije godine i bilo nam je važno da taj osjećaj izbrišemo - istaknuo je Didier Deschamps .

Poruka sunarodnjacima?

- Volimo vas i ponosni smo što smo Francuzi ! Vidimo se sutra, živjela republika! - poručio je francuski izbornik i dodao:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ova 23 igrača će ostati zauvijek povezana. Možda će osvajati i druge titule, ali ništa nije iznad toga kad osvojite svjetski naslov kao nogometaš! A tako je teško odabrati prava 23 igrača. Morate balansirati između kvalitete na terenu i ljudskih kvaliteta. I nisam sam u svemu ovome, 23 ljudi imam u stožeru! Proveli smo 55 dana zajedno i nije bilo ni najmanjeg problema. Puno razgovaramo, ali to je potrebno da im usadite momčadski duh i ne može se to postići preko noći.

I Deschamps je ostao začuđen "ludim SP-om".

- Nikad nisam vidio ni bio dio takvog Svjetskog prvenstva. Došlo je do izjednačavanja velikih i malih reprezentacija koje su došle dobro pripremljene. Jake nogometne nacije i momčadi s visokim posjedom kažnjavali su sastavi s brzim napadačima. I to je nogomet. Kad se braniš, zajamčene su ti 2-3 šanse iz kontre. Bio je ovo težak SP u smislu trke i intenziteta.

Po njemu je ključna bila pobjeda nad Argentinom.

- Nakon nje su si igrači govorili da su ratnici. Preokret u toj utakmici dao nam je snagu. Bilo je toliko euforije nakon te pobjede, ali srećom, bilo je dosta dana između utakmica da se sredimo - otkriva francuski stručnjak.

Jedan od ključnih igrača finala bio je Antoine Griezmann. Prvo je "natjerao" Mandžukića da si zabije autogol, a onda realizirao udarac s bijele točke.

- Ne znam gdje sam! Tako sam sretan! Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu. Bilo je teško, počeli smo sporo i loše. Ali, malo-pomalo radili smo razliku kroz kontre. Uh, kakvo je ovo zadovoljstvo! Ne mogu dočekati da donesemo pokal u Francusku ! Gol u finalu? To me čini tako sretnim! Razmišljao sam o panenki - kazao je Griezmann i objasnio suze:

- Plakao sam na kraju jer su mi otac i majka bili na stadionu. Pustili su me od kuće kad sam imao 13 i nije im bilo lako. I žena mi je bila na stadionu, ni njoj nije uvijek bilo lako. Kritičari kažu da sam marketinška zvijer? Mogu ih razumjeti jer me vide svakih 10 minuta na reklamama. Ispričavam se zbog toga...

Kod izvođenja kaznenog udarca, ostao je miran.

- Pretvarao sam se da je neka prvenstvena utakmica, pokušao ostati smiren i koncentriran. Primijenio sam isti trik koji i inače radim kod penala i upalilo je. Nadam se da će se nastaviti. Inače, kad sam vidio da sudac ide gledati video, nisam znao zašto pa sam ga pitao. Rekao mi je da je ruka u pitanju - otkriva francuski napadač koji je prokomentirao i raznolika podrijetla reprezentativaca.

- To je Francuska koju volim! Različiti korijeni, ali svi smo ujedinjeni. I dajemo sve od sebe za našu zemlju - kaže Griezmann.

Kylian Mbappe se također upisao u strijelce i postao prvi tinejdžer nakon Pelea koji je postigao gol u finalu Svjetskog prvenstva.

- Ja sam javno uoči turnira rekao koji mi je cilj, a to je osvajanje naslova. Put je bio dug, ali isplatilo se - rezimirao je Mbappe.

Dobio je nagradu za najboljeg mladog igrača, a i prvi je osvajač SP-a s manje od 20 godina starosti nakon Pelea .

- To je lijepo čuti. Igramo za takve stvari. Uvijek sam govorio da ne želim biti samo prolaznik u povijesti nogometa. Biti svjetski prvak je ulaznica za ići dalje i biti još bolji. Moj gol? Bio je lijep, pomogao nam je da povećamo vodstvo i održimo ga - kazao je mladi superstar.

Olivier Giroud završio je turnir bez gola, ali i udarca na gol! Imao je tek jednu asistenciju, ali bio je važan kotačić u samoj igri.

- Proslavili smo u svlačionici s gospodinom Macronom, gospodinom Putinom i hrvatskom predsjednicom. Ne mogu dočekati da se vratimo u Francusku! Mi na klupi u zadnjih 10 minuta utakmice nismo bili svjesni što se događa. Nismo željeli početi slaviti prerano. Tek nakon posljednjeg sučevog zvižduka sam zagrlio Ramija, pao na tlo i eksplodirao od veselja. Toliko sam radio za ovo, bio je ovo dječački san. Ovo je nešto nevjerojatno, tako smo ponosni... Obećao sam obrijati glavu ako osvojimo i napravit ću to kad obavim krstitke djeteta - otkrio je francuski napadač.

Najteže je nakon utakmice bilo golmanu Hugu Llorisu. Ne, ne zbogpo greške nego je morao na dopinšku kontrolu pa nije mogao odmah početi s feštom.

- Moji prijatelji me šiju za nekoliko pića jer sam bio na dopinškoj kontroli. Ali uhvatit ću ih brzo! Ne možemo dočekati da počnemo feštati s ljudima. Odlično je vidjeti sunarodnjake ujedinjene u veselju i sa suzama radosnicama. Takvu Francusku volim vidjeti i nogomet ima tu moć. Moja pogreška? Najvažnija je ona obrana na 1-1. Na 4-1, malo smo se opustili. Ništa strašno, idemo uživati! Velika je privilegija dići trofej kao kapetan. Hvala suigračima na tome! Cijela mi je obitelj bila na stadionu, a ovo su trenuci zašto igramo nogomet. Preuzimaju me emocije... - "sasuo" je hrpu toga odjednom (očigledno uzbuđeni) francuski vratar.

 

VIDI OVO! Koliko si dobro pratio FINALE SP-a u Rusiji?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske