Obavijesti

Sport

Komentari 214

'Hrvatska na Poljudu dok je u Savezu Šuker? Nema šanse!'

'Hrvatska na Poljudu dok je u Savezu Šuker? Nema šanse!'
2

Predsjednik Hajduka Ivan Kos veseli se danu kad će reprezentacija zaigrati na Poljudu, ali to će se po njemu dogoditi nakon promjena u HNS-u, jer s ovim vodstvom na tu je temu nemoguće razgovarati

VIDEO

Predsjedniče, što očekujete od Hajduka u nastavku sezone, koje su ambicije?

- Ambicije su uvijek iste, najviše, želimo pobijediti u svakoj narednoj utakmici. Hajduk sa svojom tradicijom mora uvijek težiti najvišim ciljevima, ali važno je da idemo u pravom smjeru, da gradimo stabilne financije i Akademiju.

Je li je dan od ciljeva osvajanje kupa?

- Jedan od ciljeva je i osvajanje kupa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jeste li zadovoljni odrađenim prijelaznim rokom?

- Uvijek može bolje, ali ono što smo planirali, manje - više smo i ostvarili. Prijelazni rok još uvijek traje, možda još bude promjena, ali u globalu smo s većinom odrađenoga zadovoljni.

Zbog čega Ohandza, Bosančić i Grbić ne žele potpisati produženje ugovora?

- Sva tri igrača koja ste spomenuli su priča za sebe. Svu trojicu želimo zadržati, ponudili smo im adekvatne uvjete, ali ako netko ne želi ostati, mi smo tu nemoćni.

Je li momčad jača nego na jesen?

- Naša politika je da iz svakog prijelaznog roka izađemo jači, stabilniji i kvalitetniji. Puno je faktora koji na to utječu, ali mislim da je to i ovaj put bilo tako, te da možemo očekivati bolji nogomet, i bolje rezultate. Napravili smo u prijelaznom roku i pripremama dobar posao, sada ga još samo treba pretočiti u kvalitetnu igru na terenu, i rezultat.

A kvalitetan rezultat je?

- Mene zanimaju samo maksimalni dosezi, ali ne samo kod prve momčadi, nego tražimo iskorak u kompletnom poslovanju, u marketingu, u Akademiji...

U narednim godinama više domaćih igrača

Navijači strahuju od nabujalog budžeta i velikih plaća igračima. Jeste li izašli iz planiranih okvira budžeta?

- Mi smo klub koji ima sreću da ne živi samo od transfera, imamo i druge prihode, i to znatno veće od konkurenata, ali i veliku bazu navijača koji dolascima na utakmice osigurava stabilnost. Svake godine rastemo, radimo iskorak, investiramo, ali pazimo da taj iskorak ne ugrozi stabilnost kluba.

Ipak, još uvijek morate prodavati da bi popunili budžet. Imate li u seniorskoj momčadi kvalitetnih igrača za europsko tržište?

- U prvoj momčadi imamo najmanje 12 igrača koji su tržišno zanimljivi, i na njima imamo mogućnost zaraditi. Očekujem da će godinama njihova vrijednost samo rasti, ali naš najveći zalog su djeca iz Akademije.

Kad možemo očekivati značajniji udio igrača iz Akademije u seniorima?

- Stasavanjem generacije 1999/'00 polako će se početi mijenjati i ti odnosi, a nakon toga ćemo svake godine izbacivati 13-14 kvalitetnih igrača, od koji će njih 6-8 biti nositelji igre.

Zar njihovo vrijeme nije već došlo, to su momci koji su na pragu punoljetnosti?

- Prošla su vremena kad se u prvu momčad ulazilo sa 17, zaigralo s 18, a s 19 odlazilo u inozemstvo. To nije dobar put, i u tim je procesima stradalo puno talentiranih igrača. Nećemo zbog više sile petoricu 17-godišnjaka gurati u seniore da nose igru, kako bi ih mogli što prije prodati. Nama više nije prioritet prodaja, mladi igrači će ulaziti u seniore kad to bude optimalno. Mi smo po mom mišljenu izbacili premalo 'Vlašića' s obzirom kakve potencijale ova regija posjeduje, i na nama je zadatak da svu tu djeci osiguramo pravilan razvoj i izvedemo što prije na pravi put.

Opet niste uspjeli u naumu dovođenja domaćih igrača. Vratili ste tek Caktaša. Smeta li vas to?

- Naša želja je da dovodimo domaće igrače, koji se lakše adaptiraju. To smo pokazali dovođenjem Kožulja, Ćosića, Ercega, Pešića..., pokušavali smo koliko smo mogli, ali kad je stranac jeftiniji i kvalitetniji, onda dileme nema. Nećemo na Poljudu stvarati 'legiju stranaca', iako ne treba ni od toga stvarati famu, a ni animozitet prema strancima, jer nogomet je globalan posao, svi kupuju i prodaju... Naš stav je da ćemo prije dati priliku Šegi, Palaversi ili Krekoviću nego strancu, ako su kvalitetom tu negdje.

Jeste li zadovoljni onim što su pružali strani igrači?
- Uglavnom su to bila pojačanja, igrači vrijedi na tržištu, i svi su manje – više igrali, osim Maganta, koji je i dobio ugovor koji smo mogli bez problema raskinuti.

Hoće li Caktaš biti prevaga u utrci za trofejima?

- S Caktašem smo željeli stabilizirati srednji red, s njim i Radoševićem ćemo dobi iskustvo, kvalitetu i stabilnost, a obojica su i dalje tržišno atraktivni. Od obojice očekujemo da će dati doprinos u ostvarenju rezultata, ali i financijski , kad opet budu odlazili.

Je li istina da ste Mariju Brancu ponudili produženje ugovora?

- Mario Branco radi izvrstan posao, što govore i brojke izlaznih i ulaznih transfera. Ugovor mu je ponuđen, i ja se nadam da će ga on uskoro i potpisati.

Kako danas gledate na kraj jeseni, na prosvjede navijača i traženje vaše ostavke?

- Moj cilj je izgraditi stabilan klub koga jedna loš rezultat neće poremeti, kao što se dogodilo nakon Rudeša, kada smo na žalost osjetili na poslovanju kluba određene teškoće. Bilo u vidu udaljavanja nekih sponzora, bilo klubova, managera, na koncu i igrača, koji nisu željeli potpisati ugovore.

Odnosi na relaciji HNS - Hajduk i dalje hladni

Ima li promjena u odnosima s HNS-om, jesu li se očitovali o Analizi stanja u hrvatskom nogometu, koju ste im poslali?

- Na žalost, nema nikakve komunikacije između Saveza i nas kao najvećeg hrvatskog nogometnog kluba, i žalosno je da na taj način funkcioniramo. Mi smo napravili dokument koji bi im trebao otvoriti oči, a kad bi samo malo otvorili oči i vidjeli što i kako mi radimo, mislimo da bi nam hrvatski nogomet puno brže krenuo prema naprijed, jer u ovom trenutku ne ide u smjeru u kojem svi to želimo.

Jesu li vam odgovorili?

- Nisu, a svojim nekomentiranjem pokazuju da je ono što smo mi napisali točno, da su netransparentni, da su zatvoreni, da šačica pojedinaca koji su unutra vode računa samo o svom interesu... Volio bih da me demantiraju, da dokažu kako je stanje bolje nego što smo im mi to napisali u Analizi.

Kako komentirate nove ljude u Savezu, Heraka, Kustića...?

- Karte su promiješane i ponovno podijeljene, ali na žalost, među istim sudionicima igre. Ja tu ne vidim novu krv, novu energiju, novi zamah..., oni su se samo malo presložili. Ovim potezima oko infrastrukture i EU fondova potvrđuju da četiri prethodne godine nisu radili baš ništa, i ne vjerujem da će provesti ni ovo što su sada najavili, a što mi od njih godinama tražimo.

Najavljena je obnova devet terena i stadiona. Svih osim Poljuda!? Zašto se niste javili na natječaj?

- Ja bih bio sretan da se to izrealizira, jer bi to bilo dobro za hrvatski nogomet.  Ali vas i podsjećam da je predsjednik Šuker sve do nedavno tvrdio kako infrastruktura nije njihova obveza, a sada, kad mu je došla voda do grla, priča se mijenja. Mi smo sami od svog novca promijenili travnjak, imamo i dalje potreba za ulaganjem, ali smo skeptični i ne vjerujemo da će se ovaj projekt  realizirati. Volio bih da me demantiraju, i odrade posao do kraja.

Vjerujete li da će u Kupu nacija Hrvatska odigrati domaću utakmicu na Poljudu?

- U ovoj konstelaciji snaga mi je to gotovo nevjerojatno. HNS mora napraviti niz predradnji da bi se to dogodilo, jer igranje utakmice na Poljudu je samo jedan segment. Splićani su nedavno na rukometnom prvenstvu pokazali kako se navija i voli Hrvatsku, i svi smo na to ponosni. Veselim se danu kad će Hrvatska zaigrati na Poljudu, a to će se dogoditi tek u trenutku kad se za to stvore uvjeti, kad se dogode mnoge promijene u HNS-u. U ovoj konstelaciji snaga, i s ovim vodstvom na čelu Saveza, na tu temu ne možemo razgovarati.

Odradili ste šestosatnu 'ćakulu' s navijačima. Jesu li mirni uoči nastavka prvenstva?

- Tih šest sati je bilo finale dana koji je počeo u šest ujutro, i da je 'ćakula' potrajala još sat i pol, bio bi to 24 - satni radni dan. Navijačima pokušavamo pokazati što i kako radimo, otvoreni smo i transparentni i ne bojimo se mišljenja javnosti. Oni koji žele dobro Hajduku, vidjet će rezultate rada. Ponosan sam što će moj nasljednik, kad god dođe i tko god to bio, zateći dobro posložen klub, te da će nastaviti trend dobrog rada, kao što smo mi nastavili trendove prethodnih uprava.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio