Obavijesti

Sport

Komentari 33

Hrvatska protiv Francuske na transformers stadionu u Lilleu?

Hrvatska protiv Francuske na transformers stadionu u Lilleu?
13

Grad domaćin finala Davis Cupa, u kojem će se od 23. do 25. studenoga za trofej boriti tenisači Francuske i Hrvatske, bit će poznat 24. rujna, objavili su u ponedjeljak iz francuskog saveza

VIDEO

Prema neslužbenim informacijama, glavni favorit za mjesto odigravanja finala Davis Cupa između Francuske i Hrvatske je Lille, u kojem su Francuzi prošle godine pobijedili Belgiju i deseti put osvojili Davis Cup, a ove godine na istom su mjestu dobili Španjolsku u polufinalu. U oba slučaja igralo se na tvrdoj podlozi. 

Davis Cup - World Group Semi-Final - France v Spain

Nema vremena za zemlju

Jedini problem oko izbora stadiona Pierre Mauroy, koji se pomičnim krovom pretvara u dvoranu, jest ragbi utakmica tjedan dana prije finala što bi Francuzima napravilo dosta problema ako bi odlučili ugostiti Hrvatsku na zemljanoj podlozi, jer za postavljanje i prilagođavanje takve podloge potrebno je više od sedam dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stadion Pierre Mauroy pravo je arhitektonsko remek djelo. Mjesto je to na kojem Lille odigra nogometnu utakmicu, a već sljedeći dan spreman je za košarku ili rock koncert s pozornicom i mjesta za 30.000 gledatelja. 

POGLEDAJTE VIDEO

Od nogometa do košarke ili tenisa u tri sata

Stadion ima dva kata. Glavni dio je predviđen za nogometne utakmice i ima kapacitet 50.000 mjesta. Taj glavni dio nalazi se na hidraulici koja u samo tri sata potpuno mijenja stvar.

Travnjak se razdvoji i onda hidraulični lift složi jednu polovicu ispod druge, kao sendvič. Ispod glavnog dijela stadiona nalazi se drugi dio namijenjen za koncerte, tenis ili košarku.

Francuzi su na njemu igrali i finale Davis Cupa protiv Švicarske 2014. godine te izgubili. Sljedeće godine na stadionu je odigrana završnica Eurobasketa, a 2016. godine i nekoliko utakmica na Europskom nogometnom prvenstvu.

Naš treći finale u povijesti

Za Francuze, koji su branitelji naslova, ovo će biti 19. finale u kojem imaju priliku ponoviti uspjeh generacije "mušketira" iz 1931. i 1932. godine, kad su pobjednički pehar osvajali Henri Cochet, Jean Borotra, Jacques Brugnon i Rene Lacoste.

Dalmacijo, moja ružo procvala! Pavić je vodio pjesmu u Zadru
Dalmacijo, moja ružo procvala! Pavić je vodio pjesmu u Zadru

Francuzima će to biti i treći finale u posljednjih pet izdanja Davis Cupa.

Hrvatskim tenisačima će to biti treće finale u povijesti, a drugo u posljednja tri izdanja.

Ivan Ljubičić i Mario Ančić donijeli su Hrvatskoj pehar 2005. na gostovanju u Bratislavi, a Marin Čilić, Ivo Karlović i Ivan Dodig nisu uspjeli pobijediti Argentinu predvođenu Juanom Martinom del Potrom 2016. u zagrebačkoj Areni.

Oba ta meča igrana su u dvorani na tvrdoj podlozi.

Na takvoj su Francuzi u polufinalu pobijedili oslabljenu španjolsku reprezentaciju, bez ozlijeđenog Rafaela Nadala, a do trećeg boda stigli su već u subotnjoj igri parova.

Yannick Noah je na raspolaganju za taj dvoboj imao Lucasa Pouillea (ATP - 19.), Richarda Gasqueta (ATP - 24.), Benoita Pairea (ATP - 54.) Juliena Benneteaua (ATP - 57.) i Nicolasa Mahuta (ATP - 17. u parovima).

Ništa bez drame! Sjajni Ćorić nas odveo u finale Davis Cupa
Ništa bez drame! Sjajni Ćorić nas odveo u finale Davis Cupa

Od igrača koji su bili prošle godine bili neizostavni članovi pobjedničke momčadi nedostajali su ozlijeđeni Jo-Wilfried Tsonga, koji nije igrao od veljače, ali se ovog tjedna vraća na teren u Metzu, te Pierre-Hugues Herbert, koji s Mahutom čini jedan od najboljih svjetskih parova. Herbertova ozljede nije ozbiljnije naravi te bi i on mogao biti spreman za finale.

Bit će to treći dvoboj ovih reprezentacija, a u dosadašnja dva bolji su bili domaćini.

Francuska je slavila 2004. godine u 1. kolu Svjetske skupine na zemljanoj podlozi u Metzu, a naši tenisači su bili bolji u polufinalu odigranom u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića 2016. godine.

Nakon polufinalne pobjede nad reprezentacijom SAD-a, hrvatska Davis Cup reprezentacija probila se sa četvrtog na drugo mjesto najboljih teniskih momčadi svijeta sa 20.132 boda, preskočivši Argentinu i Belgiju, dok je Francuska ostala na prvom mjestu sa 34.637 bodova.

Davis Cup renking: Hrvatska druga, Francuska prva

Prema Davis Cup renkingu objavljenom u ponedjeljak, poznato je i koje će reprezentacije u veljači sljedeće godine sudjelovati u kvalifikacijskim mečevima za nastup na prvom izdanju Svjetskog teniskog kupa, koji će zamijeniti dosadašnji format Davis Cupa, koji će biti zaključen finalnim obračunom Francuske i Hrvatske od 23. do 25. studenoga u Francuskoj.

Ovogodišnji polufinalisti Francuska, Hrvatska, SAD i Španjolska izravno su se plasirali na finalni turnir koji će sljedeće godine biti igran u tjednu ovogodišnjeg Davis Cup finala, još 12 reprezentacija će se kvalificirati, a dvije će dobiti pozivnicu.

Ždrijeb za 12 kvalifikacijskih parova bit će obavljen 26. rujna po načelu 12 nositelja i 12 nepostavljenih reprezentacija.

Nositelje, koji neće moći igrati međusobno, čine ovogodišnji poraženi četvrtfinalisti i osam pobjednika doigravanja za Svjetsku skupinu. To su: Argentina, Belgija, Velika Britanija, Srbija, Italija, Njemačka, Kazahstan, Češka, Švedska, Austrija, Kanada i Japan.

Deset od 12 nepostavljenih reprezentacija, koje će se suprotstaviti nositeljima, određene su po danas objavljenoj ljestvici, a još dvije od šest iz Euro-afričke zone bit će dodane nakon dvoboja za opstanak u Prvoj skupini, Portugal - Južnoafrička Republika i Slovačka - Bjelorusija, koji će biti odigrani krajem listopada. Zasada je poznato da će iz Euro-afričke zone u kvalifikacijama sudjelovati Švicarska, Mađarska, Nizozemska i Rusija. Tri reprezentacije koje će se naći u ždrijebu iz Američke zone su Kolumbija, Čile i Brazil, a iz Azijsko-oceanijske Australija, Indija i Uzbekistan.

Davis Cup ljestvica, 17. rujna 2018.
 1. Francuska     34.637 bodova
 2. Hrvatska      20.132
 3. Argentina     18.185
 4. Belgija       14.941
 5. V. Britanija  14.416
 6. SAD            9.849
 7. Španjolska     9.149
 8. Srbija         7.000
 9. Australija     6.712
10. Italija        5.826

ZABAVA! KVIZ: Koji ste domaći celebrity?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi