Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatska u 'dobroj' skupini i blizu svojim navijačima

None Foto: Sanjin Strukić 12

U skupini s nama su Poljaci, Nijemci i Austrijanci, a sve tri utakmice igrat ćemo u Austriji. Dvije u Klagenfurtu, a prvu protiv Austrije u Beču

Nije loše! Hrvatska će na Europskom prvenstvu sljedeće godine igrati u skupini koja otvara dosta mogućnosti. Protivnici su velika Njemačka, domaćin Austrija, po mnogim procjenama najslabija momčad koju je bilo moguće dobiti iz prve jakosne skupine, te neugodna, ali 'premostiva' Poljska. Osim što je skupina 'po mjeri', našim se ostvarila i želja da u skupini igramo u Austriji. Hrvatskim navijačima je blizu, a sigurno ćemo imati i potporu domaćeg stanovništva - drugu i treću utakmicu ćemo igrati u Gradišću! Točnije, u Klagenfurtu, od Zagreba udaljenom samo 268 kilometara.
Ždrijeb u Luzernu nepotrebno se odužio, domaćini su se potrudili pripremiti bogat zabavni program, pa je izvlačenje započelo tek 45 minuta nakon početka cijelog programa. U A skupinu automatski je postavljena Švicarska, a u B Austrija. Nakon što su po skupinama razvrstani Nizozemci i europski prvaci Grci, izvučene su momčadi iz četvrtog bubnja. Potom su izvučene momčadi iz treće jakosne skupine, a tek na kraju one iz druge, u kojoj je bila i Hrvatska.
Švicarcima su u prvu skupinu dodijenjeni Česi, a tada je Jurgen Klinsmann izvukao kuglicu s papirićem na kojem je pisalo - Croatia. I smjestio je na poziciju B2, što znači da ćemo prvenstvo otvoriti dvobojem protiv Austrije u Beču, 370 kilometara udaljenom od Zagreba, 8. lipnja u 18 sati. Drugu utakmicu igramo 12. lipnja u 18 sati protiv Njemačke u Klagenfurtu, a treću u istom gradu 16. lipnja u 20.45 protiv Poljske.
Budemo li prvi ili drugi, u četvrtfinalu ćemo ići na nekoga iz skupine A, u kojoj je najzvučnija momčad Portugal. Osim na Ronalda i društvo, možemo i na Turke, Švicarce ili Čehe.
Trinaesto Europsko prvenstvo otvaraju Švicarska i Češka 7. lipnja u Baselu s početkom u 18.45 sati.

8. lipnja (Beč): HRVATSKA - Austrija
12. lipnja (Klagenfurt): HRVATSKA - Njemačka
16. lipnja (Klagenfurt): HRVATSKA - Poljska

TALIJANI, NIZOZEMCI I FRANCUZI U 'SKUPINI SMRTI'
Rumunjska je vjerojatno najlošije prošla na ždrijebu u Luzernu. Svrstana je u skupinu C, zajedno s tri nogometna diva - Italijom, Francuskom i Nizozemskom. Nisu ni Rumunji 'liliputanci', ali na papiru ova skupina izgleda doista zastrašujuće... Već u prvom kolu gledat ćemo 'rat zvijezda', Francuske i Nizozemske.
Nešto manje atraktivno djeluje skupina A. Portugalci slove za prve favorite, a s njima su još tri ekipe koje nisu iz najvišeg ranga, ali su odreda vrlo dobre momčadi - Češka, Turska i drugi domaćin Eura Švicarska. Tu će u prvom kolu igrati Portugalci i Turci, te Švicarci i Česi.
Španjolska je nominalno najveći favorit za prvo mjesto u skupini D. Uz na velikim natjecanjima redovito neuvjerljivu 'Furiju' u ovoj grupi su još i branitelj naslova Grčka, pa Švedska i naši novi prijatelji Rusi. Španjolci će biti prvi protivnik Hiddinkove momčadi, a drugi par prvoga kola je Grčka - Švedska.

Komentari (6)
  • Klagenfurt nije u Gradišću.

    2. 12. 2007,   13:31
  • liticaru, a kako je onda vlada Gradišća u Klagenfurtu? to su se oni zabunili ili?

    2. 12. 2007,   13:46
  • celovec celovec

    2. 12. 2007,   13:53