Obavijesti

Sport

Komentari 2

Hrvatski 'Dream Team': Ćavar, Balić i Smajlagić su nedodirljivi

Hrvatski 'Dream Team': Ćavar, Balić i Smajlagić su nedodirljivi
7

Kljaićeva i Červarova era iznjedrila je velik broj rukometnih genijalaca. U 20 godina osvojili su skoro sve, a samo sedmoricu legendi mogli smo uvrstiti u idealnih sedam

VIDEO

Kratku 20-godišnju hrvatsku rukometnu povijest obilježile su dvije zlatne generacije - zlatna Olimpijska iz Atlante predvođena Velimirom Kljaićem te povratnička iz Portugala 2003. na čelu s Linom Červarom. Teško je odrediti koja je bolja jer takve se legende ne rađaju svaki dan. No, zanimljivo bi bilo vidjeti kad bi od dvije legendarne momčadi napravili 'Dream Team'. Uoči Svjetskog prvenstva u Švedskoj donosimo vam najbolju hrvatsku sedmorku svih vremena, ali i njihove zamjene koje bi se lako mogle naći i u prvoj postavi.

Golman - Valter Matošević 

Jedan je od najboljih hrvatskih rukometnih golmana u povijesti. Osvojio je praktički sve te je bio dio obje zlatne generacije. Osim olimpijskih zlata iz Atlante i Atene, Valter se okrunio i svjetskim naslovom iz Portugala 2003. Matošević ne miruje ni u svojoj 40-oj. Prije mjesec dana potpisao je ugovor s njemačkim prvoligašem Lübbeckom.

Zamjena - Venio Losert

Kad Matošević ne bi branio, Losert bi na najbolji način iskoristio svoje prilike. Također se okitio olimpijskim zlatima te je u riznicu dodao dva svjetska srebra. Ne bi bilo nezahvalno staviti i Vladu Šolu na ovu poziciju, junaka SP-a u Portugalu 2003.

Lijevo krilo - Patrik Ćavar

Definitivno jedan od najboljih u povijesti na toj poziciji. Jednostavno nezamjenjiv! Ćavar je predvodio rukometaše do pobjede u Atlani 1996. s 43 gola te je zaokružio komplet odličja srebrom i broncom na SP-u i EP-u. S Barcelonom i Zagrebom je 'pokorio' Europu. Vjerojatno najsvestraniji igrač u povijesti. U Barci je bez problema igrao i srednjeg te lijevog vanjskog, a pred kraj karijere i pivota.

Zamjena - Nikša Kaleb

Šaljivždija i 'dobri duh' 'paklenih' briljirao je na SP-u u Portugalu i Ateni gdje je ostao upamćen po fenomenalnom golu Grčkoj kakav se rijetko viđa. Nepogrešiv u napadu i nezamjenjiv u obrani.

Lijevi vanjski - Iztok Puc

Rukometaš koji je igrao za tri države, Jugoslaviju, Hrvatsku i Sloveniju, ostavio je neizbrisiv trag u Atlanti iako je nakon tog uspjeha iščeznuo i prešao pod slovenski stijeg.

Zamjena - Blaženko Lacković

'Beba', 'haubica iz Marofa' neizostavan je član današnje reprezentacije na vanjskoj poziciji. Visok odraz i topovski udarac nepremostiva su prepreka za protivničke obrane. Nakon dugo vremena veliko natjecanje napokon dočekuje zdrav i u ovom trenutku vjerojatno je najbolji lijevi vanjski na svijetu.

Srednji vanjski - Ivano Balić

Jedan jedini i neponovljivi, Balić se prometnuo u najboljeg hrvatskog rukometaša svih vremena svojim požrtvovnim zalaganjem na parketu. Trgali su ga i lomili, no on se nije dao te je bio i ostao glavni kotačić hrvatske reprezentacije 21. stoljeća. Ivana će trebati klonirati jer takav genijalac više se neće roditi.

Zamjena - Slavko Goluža

Dugogodišnji kapetan, a sad izbornik Hrvatske bio je svojevremeno apsolutni vođa. Neuhvatljiv, igrao je sve vanjske pozicije kao što sada to čini njegov nasljednik Ivano Balić. Proglašen rukometašem 2001. Goluža  u kolekciji ima pet zlata, srebro i broncu. Nenadmašno...

Desni vanjski - Zlatko Saračević

Popularni Zlatan neizostavan je u neformalnim izborima za najboljeg hrvatskog rukometaša. Nezaustavljiv na desnoj strani u hrvatsku repku je došao kao osvajač Olimpijskog srebra i svjetskog prvenstva u Švicarskoj. U Kljaićevoj momčadi bio je nezamjenjiv.

Zamjena - Petar Metličić

Najobožavaniji hrvatski kapetan, nevjerojatnom se srčanošću borio se protivničkim gorostasima. Brojne ozljede nisu ga uspjele zaustaviti te ga se komotno može uvrstiti i u prvu momčad.

Desno krilo - Irfan Smajlagić

Pipe je svojevremeno bio 'kralj' desnog krila. Među besmrtnike je ušao kad je službeno izabran u idealnu sedmorku svih vremena. Za 'all-star' ekipu je igrao tri puta, pet puta za reprezentaciju svijeta te dvaput za momčad Europe. Trenirao je hrvatsku zlatnu reprezentaciju u Ateni. Treba li napomenuti da je kao igrač osvojio sve što je mogao?

Zamjena - Mirza Džomba

Irfan je u Džombi dobio pravog nasljednika. Brz i prodoran zabijao je sa osmijehom na licu. Džombini letovi, 'suhi listovi' i specifično pucanje penala ušli su u legendu. 

Pivot - Igor Vori

Što reći o Igoru Voriju. 'Spaljen do daske', kad poludi nema mu kraja. Nepropusnu francusku obranu svaki put je izluđivao. Koliko je predan reprezentaciji pokazao je u zagrebačkoj Areni 'cimanjem' suca Pedersena. Na domaćem SP-u proglašen je igračem turnira, a danas je sigurno daleko najbolji pivot na svijetu bez kojeg su HSV i Hrvatska nezamislivi. I ove godine u izboru je za najboljeg rukometaša godine.

Zamjena - Božidar Jović

Jović se poput svojih suigrača iz 90-ih okitio olimpijskom zlatom i europskim srebrom, a bogatu karijeru završio je svjetskim naslovom u Portugalu 2003.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome