Obavijesti

Sport

Komentari 40

Hrvatski šahist Ivan Šarić (27) osvojio naslov prvaka Europe!

Hrvatski šahist Ivan Šarić (27) osvojio naslov prvaka Europe!
1

Najbolji hrvatski šahist pobijedio je Čeha Davida Navaru i tako osvojio naslov europskog pojedinačnog prvaka u gruzijskom Batumiju. Šariću je ovo prvi naslov prvaka Europe...

VIDEO

Splićanin Ivan Šarić (27) novi je prvak Europe u šahu. Na Europskom prvenstvu u Batumiju u Gruziji, Šarić je u konkurenciji 302 natjecatelja iz 34 zemlje pobijedio s 8,5 bodova iz 11 partija.

Uz pobjedu Zdenka Kožula na istom ovakvom natjecanju 2006. godine u Turskoj, trijumf Ivana Šarića najveći je uspjeh hrvatskog šaha u povijesti. Na prvenstvu je nastupilo čak 135 velemajstora, a Ivan je bio rangiran kao 26. nositelj. 

Pobijedio je u osam partija, remizirao dvije, a izgubio samo jednu. Prava drama odvijala se u posljednjem kolu u koje je Šarić ušao kao peti na tablici.

Tamo ga je čekao David Navara, mladi Čeh, jedna od najvećih zvijezda svjetskog šaha. Obojici je za titulu trebala pobjeda, ali i poklapanje rezultata nekoliko drugih mečeva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ivan je otvaranje odigrao odlično, stvorio malu, ali trajnu prednost. U jednom trenutku ušao je u konačnicu raznobojnih lovaca i izgledalo je da će se partija rasplinuti u remi. Ali Šarić je pronašao briljantan plan za nastavak igre na pobjedu, osvojio protivničkog lovca za dva pješaka i savršenom tehnikom preveo igru u dobivenu završnicu. Nakon skoro šest sati igre, Navara je morao stisnuti ruku splitskom velemajstoru.

Ostala je još partija na prvom stolu, Sjugirov-Wojtaszek koja je trebala završiti remijem da bi Šarić postao prvak Europe. Nakon maratonske borbe to se i dogodilo i Ivan Šarić postao je prvak Europe, ali i najuspješniji hrvatski šahist svih vremena.

Naime, Ivan Šarić je višestruki prvak Hrvatske, bio je juniorski prvak Europe i svijeta, a sada je pridodao i titulu prvaka Europe u seniorskoj konkurenciji.

'Nikakav novac ne može ovo platiti'

Ivan je šah počeo igrati kao petogodišnjak, a "eksplodirao" je u tinejdžerskim godinama. Vrlo brzo prerastao je konkurenciju u mlađim uzrastima, a sa 18 godina postao je velemajstor. Ubrzo je postao i juniorski prvak Europe i svijeta.

U privatnom životu Šarić je tih i povučen, a sa suprugom Zrinkom, također šahisticom ima kćerkicu Rozu. Ali za tablom je druga priča.

Od samih početaka karijere poznat je kao "ubojica dječjeg lica", kako ga je odavno nazvao jedan splitski šahist. Ivan naime igra napadački, "divlji", pravi rušilački šah. Miroljubivi remiji za njega ne postoje, a prva i osnovna ideja oduvijek mu je bila - napad na protivničkog kralja:

- Divlje pozicije igram jer se u njima osjećam sigurno i takve pozicije igram najbolje. Volim napadati, tako igram otkad sam počeo igrati šah. Imam ja i mana, a to je loša realizacija prednosti - ispričao nam je u jednom razgovoru.

Ali kako godine idu, mane se ispravljaju, a ova titula najbolji je dokaz za to.

Šarić je rođeni Splićanin, a već godinama nastupa za riječku Libruniju. Njegov otac Branko, koji ga je uveo u svijet šaha i godinama uz brojne poteškoće koje inače prate sportaše u Hrvatskoj vodio na turnire, voditelj je šahovske škole u Šahovskom klubu Brda iz Splita:

- Nema novca koji ovaj osjećaj može platiti, to je sve što mogu reći - kroz suze nam je rekao Branko Šarić.

Bravo, velemajstore!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''