Obavijesti

Sport

Komentari 22

Hvala 'ujko' Yaya: Toureu dosta igranja, kreće u trenerske vode

Hvala 'ujko' Yaya: Toureu dosta igranja, kreće u trenerske vode
1

Još je jedna nogometna ikona odlučila reći zbogom igračkoj karijeri. Yaya Toure (35) je nakon 21 godine nogometne karijere i posljednje sezone u Olympiacosu odlučio krenuti s karijerom trenera

VIDEO

Jedan od najboljih afričkih nogometaša svih vremena Yaya Toure (35) okončao je igračku karijeru. Jedan od najzaslužnijih za Cityjevo osvajanje Premierlige 44 godine nakon titule u sezoni 67/68 odlučio je reći zbogom igračkoj karijeri, ali nastavlja svoj nogometni put odlaskom u trenerske vode.

Soccer - Barclays Premier League - Manchester City v Liverpool - Etihad Stadium

Sve je počelo prije 21 godine kad se Yaya iz Abidjana, kluba iz Obale Bjelokosti, otisnuo u belgijski Beveren. Lutao je Toure nekoliko godina, a nije bio dovoljno dobar za sarajevski Željezničar jer su ga tamošnji stručnjaci smo proslijedili dalje te je potpisao za ukrajinski Metalurg iz Donjecka. A da su samo znali...

Krenuo je tada uspon karijere stasitog Bjelokošćanina. Iz Ukrajine je otišao u Olympiacos gdje je polako počeo dolaziti na radar europskih momčadi. U 34 utakmice zabio je tri gola i jednom asistirao te su u Željezničaru vjerojatno zadovoljno trljali ruke jer je tada bio samo 'običan' igrač koji je osvojio grčku ligu i Kup. No, tada ga je u svoje redove 'povukao' Monaco.

Tamo nije osvajao naslove, ali se profilirao u igrača vrijednog najboljih europskih klubova. U dresu 'kneževa' odigrao je 34 utakmice i zabio pet golova uz sedam asistencija. Ovaj stasiti veznjak mogao je igrati na poziciji zadnjeg veznog kao 'box to box' veznjak, nije mu bila strana igra s loptom pa je vrlo dobro i kreirao igru, a znao je zaigrati i na prednjem veznom te je svojim projektilima parao mreže.

Soccer - UEFA Champions League - Final - Barcelona v Manchester United - Stadio Olimpico

Preuzeo je tada Barcelonu Pep Guardiola (08/09), a u redove 'blaugrane' prešao je Yaya. i za njih odigrao 118 utakmica. Zabio je šest golova i podijelio osam asistencija. Osvojio je dvije La Lige (08/09, 09/10), ali i španjolski Kup (08/09) i Superkup, te europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo (09/10). Okitio se i Ligom prvaka u sezoni 09/10, a nakon tri godine u Barceloni odlučio je podržati projekt zvan Manchester City.

Soccer - FA Cup - Semi Final - Manchester City v Manchester United - Wembley Stadium

U osam godina provedenih u redovima 'građana' izrastao je u pravu klupsku legendu. Njegova pojava na terenu značila je sigurnost Cityja - pouzdan u obrambenom dijelu, dok je u napadačkom znao biti opasniji i od najboljih napadača Premierlige. Velikih 316 nastupa skupio je u nebesko plavom dresu, a zabio je 79 golova uz 50 asistencija.

Bio je velika spona u osvajanjima titule Premiershipa 2012. i 2014., kao i FA Kupa 2011. te Liga kupa 2012. i 2014. Bio je u klubu pod Guardiolom kad više nije toliko igrao, ali je sudjelovao u osvajanju Premierlige 2018. te Liga kupa iste godine. I u reprezentaciji je 2015. godine osvojio Afrički kup nacija 2015., a najboljim igračem Obale Bjelokosti proglašen je četiri godine zaredom (2011. - 2014.). Svojim je dugim stažem u Cityjevoj svlačionici zaradio nadimak 'ujko', dok ga je Pep prozvao 'djedom'.

Soccer - FA Cup - Final - Manchester City v Stoke City - Wembley Stadium

Nakon toga vratio se u grčki Olympiacos, odigrao pet utakmica u sezoni 18/19 i odlučio reći dosta. Potvrdio je to i njegov menadžer Dmitry Seluk. Sad kreće u trenerske vode, a kako prenose ruski mediji mogao bi trenersku karijeru započeti u Premierligi, ali onoj ruskoj.

Svojom je karizmom i dobrim igrama osvojio srca navijača, a jedna od najpopularnijih navijačkih pjesama je upravo ona u kojoj se spominju on i njegov brat Kolo. A kako bolje završiti pregled njegove karijere nego li uz klasični 'Kolo & Yaya Toure chant'

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani