Obavijesti

Sport

Komentari 55

I kolcem i lancem: Što su vam pak češki konji nažao učinili?!

I kolcem i lancem: Što su vam pak češki konji nažao učinili?!
1

Nekoliko frakcija BBB-a, katastrofalna organizacija domaćina, jeftino pivo, tisuću navijača Dinama bez ulaznice...Sve je ukazivalo da u Plzenu neće sve proći bez tučnjave i nereda

VIDEO

Plzen, 15 sati. Dan utakmice. Sunce i jeftino pivo okupili su stotine Boysa na glavni trg. Fotkanja s domaćim djevojkama, pjesma, postavljanje zastava... 

- Buraz, ovo bi moglo biti sjajno, samo da uđemo na stadion - priča se po stolovima pivnica.

Navijači Dinama u centru Plzena uoči utakmice UEFA Europa lige protiv Viktorie Plzen

E, da, samo da je ući na stadion. Samo najveći sretnici, njih 400-injak ima ulaznice. A u Plzenu ih je gotovo 2000. No, dobro, već će se nešto smisliti, razmišljaju. Razmišlja i češka policija, pa oko 17 sati zatvaraju sve kafiće i pivnice u gradu. Odnosno, ne puštaju Hrvate

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Žao mi je, puni smo, ne možete unutra - govore u svakom kafiću, iako je s mjeseca vidiljivo da ima mjesta.

Nešto kao u Munchenu kada uoči susreta Bayerna i Dinama u najveću pivnicu u Bavarskoj nisu pustili hrvatske državljane. Gostovala je kasnije Benfica, Ajax, Juventus i svi navijači najnormalnije su ulazili, samo Hrvati toga dana ne... Ali, vjerojatno smo za takav tretman djelomično i sami krivi. 

Pa kad se već ne može u kafiće i pivnice, korteo navijača kreće prema stadionu. 

- Bez incidenta. Nema sra..., idemo u miru, pjesma, navijanje. Vi na kraju, nemojte ništa bacati - poručuje jedan od Boysa.

No, u zraku se osjeti koliko je naelektrizirana atmosfera. U parku ispred stadiona 1500 navijača, oko njih 30 policajaca, desetak zaštitara, a dijeli ih tek jedna metalna ograda visine 60-ak centimetara. Samo jedna ograda. Ako ste samo jednom bili s Boysima negdje u gradu, sada ste već mogli biti prilično sigurno da kreće sra... I krenulo je.

Počeli su lupati po vratima, zapaljene su i prve baklje koje su letjele prema zaštitarima, ulijeće policija na konjima, a tada jedan od huligana tu ogradu, koja ih je nekim čudom trebala zaustaviti, uzima i baca na policijskog konja!

Pokretanje videa...

05:23

Policija vidi da je vrag odnio šalu, ne može smiriti huligane i baca suzavac. Plaču svi, od najmlađih do najstarijih. Od huligana do djevojaka s Dinamovim šalovima. 

Srećom, sve se brzo smiruje, no u zraku ostaje pitanje "Što s navijačima bez ulaznica"? Policija razgovara s organizatorima, voki -tokiji "gore", baltazarovski smišljaju riješenje... Jer, nitko ne želi 1500 razularenih navijača u centru grada.

- Sve ćemo ih pustiti unutra, isto je bilo i kad je gostovala Roma. Lakše ih je kontrolirati kad su svi na stadionu - objašnjava nam policijac, uzima megafon i isto ponavlja navijačima Dinama.

Ajde, osjeti se neko olakšanje, no sada svi žele što prije na stadion. Opet kreće naguravanje, a situaciju opet smiruju sami - Boysi.

- Svi ćemo ući na tribinu, nemoje se naguravati. Polako, jedan po jedan, bez izazivanja problema. Ne želimo probleme, svi ćemo ući. Ako nešto netko napravi, svi lete sa stadiona - poručuje preko megafona vođa navijača.

No policija mijenja dogovor i pušta samo one s ulaznicama. A to znači da više od tisuću navijača mora ostati vani. A to pak znači samo jedno - nevolju. 

Hladnoća je sve veća, živci su sve tanji i opet se u zraku osjeti da neće biti dobro. A onda stiže druga frakcija BBB-a... Ako je i bilo izgleda da se izbjegnu neredi, sada ne postoje. Kreće šaketanje, pršte udarci, a policija opet ulijeće. I to s osam divovskih konja. Policajci na konjima izgledaju zastrašujuće. U rukama imaju pendrek od valjda tri metra, kako bi mogli dohvatiti huligane i sa sedla. 

U jednom trenutku policajac na konju, kao u kaubojskim filmovima. ulijeće među navijače, a jedan od huligana, staje ispred konja u boksačkom gardu! Da, kao da je s druge strane neki sparing partner u ringu, a ne policijski konj. Samo jednom u životu vidjeli smo da je netko nokautirao konja, bio je to Arnold Schwarzenegger u filmu Conan. Gleda huligan, gleda konj. I nitko ne uzmiče.

I trajalo bi to vjerojatno još i danas da konj nije okrenuo glavu i da se policija nije povukla. Na stadionu se igra već 41. minuta, Dani Olmo zabija, Dinamo vodi, a ispred stadiona još traje bitka. 

- Ne možete na stadion, ali možete u grad - objavljuje policija i kolone navijača odlaze.

Organizatori i policija mogu odahnuti. A, ako ćemo iskreno, bio je ovo i njihov veliki propust. Mjesecima su iz Hrvatske dobivali informacije da ne mogu na istoj tribini biti zaraćene strane, da puste navijače s ulaznicama... No policija se na sve to oglušila. Hrvatske navijače, koji su ulaznice za Istok i Zapad, kupili mjesecima ranije, nisu puštali na stadion. Nisu puštali ni one koji su na dan utakmice uredno kupili ulaznicu. 

Na kraju, bilanca je 11 ozlijeđenih, deset lakše, jedan teže. A onaj konj na kojeg je huligan bacio metalnu ogradu je dobro. Jer, u cijeloj priči nikako nam ne ide u glavu što su krivi konji?!

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...