Obavijesti

Sport

Komentari 85

I Papa i dida bili su Torcida: Od hajdukovca dobio iskaznicu...

I Papa i dida bili su Torcida: Od hajdukovca dobio iskaznicu...
1

Osjećaj se ne može opisati, još uvijek pokušavam skupiti emocije. Da nemam slike, ne bih vjerovao. Dva puta u dvije godine biti kod Pape, rekao je Josip Jandrijević koji je Papi dao člansku iskaznicu Hajduka...

VIDEO

Velikan iz Splita, Hajduk, dobio je novog i posebnog člana. Poglavar Katoličke crve Papa Franjo već je imao Hajdukov dres, a sad je postao i član Hajduka. A za to sve je zaslužan Josip Jandrijević, jedan vatrogasac iz Primoštena.

- Dolazim sebi, danas mi je još i rođendan. Osjećaj se ne može opisati, još uvijek pokušavam skupiti emocije. Da nemam slike, ne bih vjerovao. Dva puta u dvije godine biti kod Pape, vjerojatno najpoznatije osobe na svijetu. Njemu svi žele doći, i vjernici i nevjernici, pogotovo ovom Papi koji ima tu neku karizmu, energiju, privlači ljude - rekao nam je Josip koji se iz Vatikana vratio prije par dana.

Prvi put je tamo bio prije dvije godine kada je Papi dao dres. Franjo je inače veliki ljubitelj nogometa, a dres je primio unatoč tome što je veliki navijač argentinskog San Lorenza za koji navija još od djetinjstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Još za vrijeme pontifikata Ivana Pavla drugog imao sam želju neopisivu sudjelovati na Njegovoj misi pa i upoznati ga jer mogu slobodno kazati da mi je bio jedna vrsta uzora. Međutim putevi nas nisu spojili. Nakon Benedikta XVI. došao je Papa Franjo, Papa iz naroda kako bih kazao, Papa blizak čovjeku. Već u početku nešto mi je govorilo da ćemo se sresti i tako sam 2017. nakon ljeta pokušao doći do načina kako biti na audijenciji i kako doći do Pape. Svi su mi govorili ma daj što ti je, pa to ti je ravno lotu, zaboravi... međutim nisam to prihvaćao nego kopao i uspio - priča nam Josip pa dodaje:

- Preko naše ambasade sam uspio te poveo sobom svoje vatrogasce, a s nama je išao i načelnik Stipe Petrina. Nakon audijencije na Svetom Petru do nas je došao Papa. Kod svakog posebno. Ne mogu opisati osjećaj koji je tada bio u meni. Pričali smo tada o svemu, a najviše o Primoštenu i kipu Gospi od Loreta za koji sam neizmjerno vezan. Prilikom tog posjeta Papi je načelnik dao sliku Gospe od Loreta vezanu u primoštenskoj čipki a ja sam mu poklonio hrvatsku vatrogasnu kacigu, bijelu kapu dizajnerice iz Čazme koju je on odmah stavio na glavu dok je trajao susret a onda posvetio i kazao da je čuvam. Na kraju susreta kao Dalmatinac dao sam mu dres Hajduka, htio ga je odjenuti ali protokol ima svoja pravila - kaže simpatični vatrogasac.

[PAPA ČLAN HAJDUKA] Prije dvije godine Josip Jadrijević iz Primoštena je papi Franji dao dres Hajduka, a ovaj put mu je...

Objavljuje Hajdučke vijestiPetak, 3. svibnja 2019.

Podijelio je s nama i jednu anegdotu. 

- Tada smo u šali ja i Papa kazali kako bi on trebao moliti za Hajduka. Sad bi čovjek kazao uspio sam.. ok dosta je.. ali ja nisam, imao sam neki svoj film da se mora ostvariti rečenica pri kraju, Sveti Oče doviđenja. Tako da sam sebi rekao, Josipe ideš opet. I poslao sam pismo negdje u vrijeme kad se skupljala pomoć za Milu, jer je u mailu bila molba Papi da se moli za nju. Mail je bio osobno Prefekturi Papinskog doma, bio sam iskren i kazao sam osjećam da naš susret mora biti ponovljen. Odgovor sam čekao možda 2-3 tjedna. Odgovorio mi Mons. Georg Ganswein. Iznenadio sam se kad sam u sandučiću vidio kuvertu i piše Vaticano. Otvorio sam je i pisalo je da mi se zahvaljuju na pismu te da im je drago što ću pristupati Generalnoj Audijenciji na Trgu Svetog Petra nakon koje ću imati priliku razgovarati sa Svetim Ocem. Datum sam mogao birati sam (uvjet da je srijeda). Odlučio sam se za 01.05. iz razloga sto je meni imendan a i dva dana poslije je moj rođendan.

 

- I tako sam u utorak 30.05. u društvu gospodina Ivana Matošina krenuo iz Splita za Rim gdje smo se smjestili kod časnih sestara blažene Marije od Propetog Isusa Petković. Prvi dan u Rimu, a što kazati u svakom smislu vječni grad. Otišli smo odmah do trga Svetog Petra i prošetali ulicama i brzo se vratili jer smo na audijenciju koja je počinjala u 09:30 morali biti dva sata prije zbog protokola. Već su ovacije i osjećaji bili na visokoj razini kad se Papa pojavio u papamobilu na trgu i prolazio između redova vjernika. Osjećaj kad je spomenuta Hrvatska s oltara još više je dao puninu svemu. Nakon audijencije koja je trajala nekih sat ipo Papa se spustio do vjernika, najprije je obišao bolesne i nemoćne pa onda mlađe bračne parove ponaosobno svaki par. Kako mi se vise približavao u meni se stvarao neki mir ali i trema. Kad je došao do mene sve je nestalo sto se tiče nekog straha jer njegov osmjeh i šala razbiju sve. Htio sam ga pozdraviti ljubljenjem prstena ali mi je izmakao ruku, što je aktualno od nedavno.

Papu je zanimalo sve o Jandrijeviću.

- Odmah me pitao odakle sam, na spomen Hrvatske i da sam drugi put kod njega nasmijao se i kazao bravo, ambiciozan si. Kako je kod vas? Pokazao sam mu tada fotografiju Gospe od Loreta (kip) koju sam dronom slikao, zanimali su ga detalji o Primoštenu i kipu i gdje je rađen. Pitao sam ga bili se tu pomolio, na sto mi je odgovorio potvrdno. Spomenuo mi je Split kako dosta čuje o tom gradu jer ima prijatelje koji su u Splitu. Na to sam mu kazao, Sveti Oče onda nema prepreke da što prije posjetite Hrvatsku, Split i proglasite Stepinca svetim. Aha kardinal Stepinac, biti će svet. Tada sam mu i prenio pozdrav predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja mi je napisala: “Srdačan pozdrav i svako dobro! Prenesite tople pozdrave i pomolite se za sve nas, narod i Domovinu - završio je.

Odnos između Poglavara Katoličke crkve i Hajduka oduvijek je poseban. U povijesnoj sezoni kada su 'Bili' igrali četvrtfinale Lige prvaka protiv Ajaxa posjetili su Papu Ivana Pavla II. u sklopu privatne audijencije, a 2003. su igrači Hajduka također posjetili Papu, ali ovaj put na općoj audijenciji uoči utakmice pretkola Kupa Uefe protiv Rome.

Ljubav između Hajduka i Svete stolice oduvijek je postojala, a zahvaljujući primoštenskom vatrogascu je i službeno zapečaćena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov