Obavijesti

Sport

Komentari 172

I šakama i nogama i letvama... Zašto Jurić to ne smije pjevati

I šakama i nogama i letvama... Zašto Jurić to ne smije pjevati
1

Bio je daleko najbolji na terenu i odigrao najbolju partiju u dresu Hajduka. Ponijelo ga je u euforiji i Stanko Jurić nakon utakmice je skočio na ogradu s Torcidom. I pretjerao...

VIDEO

Dolje na terenu, bio je fantastičan! Daleko najbolji, igrač utakmice jer je zabio gol, asistirao, pogodio vratnicu i gredu... Driblao je lijevog beka Rijeke kao da ne postoji i pretrčavao ga. Stanko Jurić veliko je iznenađenje ove sezone u Hajduku, pogotovo ako uzmemo u obzir da je u jednom periodu neobjašnjivo 'nestao' iz prvih 11 što je vjerojatno povezano s dobrim igrama najprije Palaverse, a onda i Nejašmića, koje su ga gurnule u drugi plan.

Hajduk pomeo Rijeku! Srušena je tradicija duga 2.813 dana...
Hajduk pomeo Rijeku! Srušena je tradicija duga 2.813 dana...

Ali Stanko Jurić se vratio, izgurao je šest milijuna eura vrijednog Palaversu, igrača Manchester Cityja na posudbi u Hajduku, i protiv Rijeke pokazao da će iduće sezone vrlo vjerojatno biti temeljni igrač Hajdukove vezne linije. 

No Stanko Jurić kao da je zaboravio na onu staru: 'U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi.' Pa ga je nakon utakmice ponijelo, popeo se na ogradu i s Torcidom poveo navijačku pjesmu. Ne bi tu bilo ništa loše, dapače, lijepo je vidjeti sinergiju na Poljudu, kako više od 14 tisuća navijača pjesmom nosi igrače 'bilih' do pobjede nad Rijekom koju su na Poljudu čekali punih sedam godina, da se u pjevanju navijačkih pjesama nije pretjeralo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Animozitet navijača Hajduka i Rijeke traje već neko vrijeme, njihovo nadmudrivanje i međusobno vrijeđanje vrlo često prelazi sve granice, ali to je dio njihova navijačkog folklora. To su stvari koje se događaju na tribinama ili izvan stadiona i najbolje bi bilo da tamo i ostanu.

No Stanko Jurić nije računao s tim da će se njegova pjesma koju je poveo sa Sjevera 'Ajde, ajde, ajde, Hajduče!' ubrzo pretvoriti u pjesmu omiljenu Torcidi kad se igra protiv Rijeke ili Dinama, najvećeg rivala. Pa je onda s tribine krenulo: 'I purgera, i Riječana, i šakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka!'

'Popeti se na sjever bila mi je životna želja! Bili smo dužni...'
'Popeti se na sjever bila mi je životna želja! Bili smo dužni...'

Pjesma je to, rekosmo, koja je dio standardnog navijačkog folklora Torcide i oko toga se nitko previše ne uzbuđuje kao ni kada Dinamovi navijači viču 'Ubij tovara' ili kad su Riječani znali skandirati 'Gori, Dalmacijo', što je prestalo nakon strašne nesreće i pogibije vatrogasaca na Kornatima.

No Jurić se očito nije snašao, zapjevao je skupa s navijačima i pjesmu koju nije trebao. Jedna je stvar kad navijači viču pogrdne stvari jedni drugima, a sasvim druga je kad tu pjesmu otpjeva jedan sportaš, u ovom slučaju igrač utakmice i junak pobjede nad Rijekom. Sreća Jurićeva da delegat navodno nije ništa zapisao u izvješću, očito nije primijetio da je Stanko pjevao ono što nije trebao, ali za ubuduće bi bilo jako dobro da netko u Hajduku objasni svojim igračima u čemu je problem i zašto nije ista stvar tu pjesmu pjevali navijači ili ju pjeva nogometaš Hajduka.

Podsjetimo, Vedran Ćorluka svojevremeno se javno ispričao jer je na Dinamovoj proslavi naslova prvaka pjevao 'Svinjo debela, nema oprosta!', a to je bila pogrdna pjesma Dinamovih navijača, upućena Niki Kranjčaru nakon što je prešao u Hajduk. 

Slično je prošao i nekadašnji golman Dinama Ivan Kelava, njega je ponijelo na Dinamovoj proslavi naslova pa je skandirao pjesme neprimjerenog sadržaja, upućene hajdukovcima. 

Bilo bi jako dobro da Stanko Jurić iz veličanstvene pobjede nad Rijekom nauči lekciju i da shvati kako ga sutra, ako dogura do reprezentacije Hrvatske, tamo u svlačionici čekaju i purgeri i Riječani. Kao što je Vedrana Ćorluku u svlačionici 'vatrenih' čekao Niko Kranjčar.

Kao što rekosmo, 'u dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi'. Stanko Jurić je iz druge lige došao do Hajduka, nije se 'ponizio' ni kad mu je bilo teško, ni kad mjesecima nije igrao, a nismo baš sigurni da i ranije nije zaslužio mjesto u prvih 11. Zato bi bilo jako dobro kad bi iz fešte nakon pobjede nad Rijekom nešto naučio: Ostati skroman jer najvažnije utakmice vjerojatno su tek pred njim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener