Obavijesti

Sport

Komentari 91

I, tko je najveći? Novak prijeti, ali Federera će teško dostići...

I, tko je najveći? Novak prijeti, ali Federera će teško dostići...
1

Đoković je pobjedom u Australiji prestigao Samprasa i sad na vječnoj ljestvici Grand Slam pobjednika imamo prva tri igrača koja još igraju. Federer ima 20 naslova, Nadal 17 naslova, Đoković ih ima 15

VIDEO

Federer, Nadal ili Đoković?

Pitanje je jedno, odgovora je više jer, jasno, mišljenja su različita. Svatko ima svog idola i teško je reći tko je najveći. Pokušajmo to analizirati kroz brojke, iako vjerojatno ni tada možda neće biti jasno tko je zapravo najveći igrač svih vremena.

Novak Đoković impresivnom predstavom pobijedio je Rafu Nadala u finalu Australian Opena 6-3, 6-2, 6-3 i svojim 15. Grand Slam naslovom u karijeri prestigao je Petea Samprasa na listi osvajač Grand Slam turnira.

Ali Srbin je sam na vrhu u Australiji jer sad nitko nema sedam naslova (Roy Emerson i Roger Federer ostali su na šest).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U meču dvojice povratnika slavio je Novak Đoković, koji Nadalu nije ostavio ni milimetar šanse. Razbio je Španjolca na svim frontama i sad imamo situaciju da na vječnoj ljestvici Grand Slam pobjednika imamo trojicu koja još igraju.

Na vrhu je i dalje, po mnogima, najveći svih vremena, Švicarac Roger Federer s 20 naslova, Nadal je ostao na 17 naslova, a Đoković je na 15. Pete Sampras je osvojio 14 naslova, Roy Emerson 12 Grand Slam titula.

 

Može li netko skinuti Federera?

U sljedećih pet, šest godina? Teško. Ali ne i nemoguće.

Đoković ima 31 godinu, Nadal godinu više, Federer ima 37. Ako želi dostići Federera, u godinama koje dolaze Novak bi trebao osvojiti šest Grand Slam naslova, ali u tom periodu Federer ne bi smio osvojiti niti jedan, a Nadal ne bi smio osvojiti četiri.

Obzirom kakvo je stanje Nadala, koji je godinama igrao stilom koji najviše troši tijelo, teško je za očekivati da bi se Španjolac mogao približiti Federeru.

Iako ima dva Grand Slama manje od Nadala, možda bi realniji scenarij bio da velikog Švicarca pokuša stići Novak Đoković.

Pet najtrofejnijih Grand Slam tenisača:

  • Roger Federer 20
  • Rafael Nadal 17
  • Novak Đoković 15
  • Pete Sampras 14
  • Roy Emerson 12

Roger Veliki

Već je nekoliko puta veliki Švicarac pričao o mirovini. Stigle su ga godine, s 37 na leđima nije to ni blizu onaj Roger otprije nekoliko godina. I tu ne govorimo samo o kondiciji, puno se toga promijenilo i u njegovom razmišljanju.

Švicarac je nedavno priznao da mu je sve teže ostavljati obitelj da bi trenirao i putovao na turnire i da se bliži trenutak kad mu to više neće odgovarati. Tada će reći: 'Dosta'. I povući se kao najveći.  Jer najveći je, ima 20 Grand Slam naslova, a to nitko nema.

Kao što nitko nema ni osam naslova u Wimbledonu. Nitko nema ni pet naslova zaredom na US Openu. Sve to ima Roger Federer koji bi, nakon svog posljednjeg pohoda na Wimbledon ove godine, mogao stvarno reći da je gotovo.

Roger Federer (37 godina)

  • Australian Open - 6 naslova
  • Roland Garros - 1 naslov
  • Wimbledon - 8 naslova
  • US Open - 5 naslova
  • UKUPNO: 20 Grand Slam naslova

Kralj 'šljake'

Rafael Nadal ostao je na 17 naslova. Kad je bio na vrhuncu, nitko mu nije mogao ništa. Usavršavao je igru, mijenjao se i rezultat toga bila su dva osvojena Wimbledona i tri US Opena.

Tamo kad je rasturao na Roland Garrosu na kojem je osvojio rekordnih 11 naslova, nitko nije mislio da će tim stilom ikad osvojiti Wimbledon ili US Open. Ali Španjolac je to uspio. Ima i jedan naslov u Australiji.

Nadal je jedini igrač s najmanje 10 naslova na tri turnira (Roland Garros, Monte Carlo i Barcelona). No platio je Španjolac danak stilu tenisa koji najviše troši tijelo i pitanje je koliko još može izdržati na visokom nivou.

Rafael Nadal (32 godine)

  • Australian Open - 1 naslov
  • Roland Garros - 11 naslova
  • Wimbledon - 2 naslova
  • Us Open - 3 naslova
  • UKUPNO: 17 Grand Slam naslova

Čudesni Novak

Operirao je lakat, liječnici su ga upozorili da mu karijera visi o koncu, a on se vratio jači nego ikad.

Ovo što je Novak Đoković napravio ravno je senzaciji. Nitko nije očekivao da će biti onaj stari, ali ne samo da je onaj stari, već je i popravio neke aspekte igre i sad se čini još jači. 

Način na koji je pobijedio Nadala, e to dugo nismo vidjeli. Takvu dominaciju, snagu i zanos kojim je igrao. Novak Đoković ima se pravo nadati da bi mogao stići Federera, ali to je ipak još jako daleko i to bi mogao ostati tek san. 

Što se tiče Masters turnira, tu su Nadal i Đoković u prednosti ispred Rogera, Španjolac je na 33 naslova, Srbin ima jedan manje, Švicarac je stao na 27 titula.

Novak Đoković (31 godina)

  • Australian Open - 7 naslova
  • Roland Garros - 1 naslov
  • Wimbledon - 4 naslova
  • US Open - 3 naslova
  • UKUPNO: 15 Grand Slam naslova
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida