Obavijesti

Sport

Komentari 7

IAAF suspendirao Rusiju: To je samo privremena odluka...

IAAF suspendirao Rusiju: To je samo privremena odluka...
1

Zbog nesposobnosti ARAF-a da se nosi s dopinškom aferom, odlučili smo o ovoj privremenoj suspenziji. Ovo je sramotni poziv za buđenje, kaže predsjednik IAAF-a

VIDEO

Vijeće Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) odlučilo je privremeno suspendirati Ruski atletski savez (ARAF) zbog optužbi za sustavno korištenje dopinga ruskih atletičara koje su se pojavile ranije ovoga tjedna. Za takvu odluku glasovalo je 22 od 23 člana Vijeća IAAF-a.

Neovisna komisija Svjetske anti-dopinške agencije (WADA) u ponedjeljak je objavila izvješće u kojem se Rusiju optužuje za sustavno korištenje nedopuštenih sredstava i to u suradnji sportaša, tamošnjeg atletskog saveza i anti-dopinške agencije, a WADA je stoga i predložila mjeru koju je Vijeće IAAF-a i izreklo. 

Ruska anti-doponška agencija je uzorke koji su bili pozitivni uništavala, što je dovelo i do zatvaranja moskovskog laboratorija.

- Zbog nesposobnosti ARAF-a da se nosi s dopinškom aferom, odlučili smo ju privremeno suspendirati, to je najteža kazna koju smo mogli izreći. Ovo je sramotni poziv za buđenje kojim pokazujemo kako nećemo tolerirati varalice na bilo kojoj razini natjecanja. IAAF, WADA i sve naše članice moraju istinski preispitati svoju kulturu i pronaći gdje griješimo kako bismo se odlučnije upustili u ispravljanje tih pogrešaka kako bismo vratili povjerenje u naš sport. 

- Kako bi zadržao članstvo u IAAF-u, novi ruski savez morat će ispuniti niz kriterija, a njih će kontrolirati neovisni inspektori - rekao je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko izjavio je kako je očekivao da će Vijeće IAAF-a donijeti odluku o suspenziji ARAF-a.

- Ova suspenzija je privremena. Posebna komisija još treba doći do srži. Siguran sam kako se sve može popraviti i da će naši sportaši nastupiti već na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u ožujku, ali glavni cilj su Olimpijske igre u Riju - rekao je Mutko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka