Obavijesti

Sport

Komentari 12

Ide na EP šest mjeseci nakon operacije: Brža sam od Mirka

Ide na EP  šest mjeseci nakon operacije: Brža sam od Mirka
16

Rukometna reprezentativka Marina Glavan imala je veliki motiv vratiti se što prije na teren nakon komplicirane operacije križnih ligamenata koljena. Cilj je bio EP, a dodatni motiv utrka s Mirkom Filipovićem

VIDEO

Rukometašica Lokomotive Marina Glavan svjetski je fenomen, manje od pet mjeseci nakon operacije križnih ligamenata koljena vratila se na teren i zaigrala, a mjesec dana potom, na njenu je adresu stigao i poziv izbornika Nenada Šoštarića za Europsko prvenstvo koje se u prosincu igra u Francuskoj!?

- Nešto je sigurno u mojoj genetici, nešto u volji i trudu, a najviše u znanju Nenada Šoštarića, Pere Kuterovca i fizioterapeuta iz centra 'Patela', u kome sam provela rehabilitaciju – smije se simpatična Marina, koju je tijekom rehabilitacije hrabrio i Mirko Filipović.

MARINA GLAVAN

- U razmaku od dva dana oboje smo operirali koljeno i skupa dolazili na rehabilitacije, pa smo jedno drugo gurali i bodrili, natjecali smo se tko će prije odbaciti štake. Mirko je ljudina, jako pozitivan i zabavan tip, stalno smo se smijali, pa su nam fizioterapeuti u šali govorili da dvije veće budale od nikad nisu vidjeli. Ali na koncu su te naše šale i utrka završile tako da smo se oboje uspješno vratili sportu, i to daleko ranije od očekivanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moram se pohvaliti da sam ipak prije od njega odbacila štake, nakon samo 12 dana sam otišla kući bez njih. Povratak nakon ovakve ozljede i operacije inače traje od 6-8 mjeseci, a meni su unutar pet mjeseci zadnja loža, gluteus i kvadriceps operirane i zdrave noge bili unutar 1% snage i obujma mišićne mase. 

POGLEDAJTE GALERIJU

13
| Foto: Josip Regović/PIXSELL/Igor Kralj/PIXSELL

Marina je pohvalila Peru Kuterovca za uspješno provedeni proces oporavka, ali Kuterovac tvrdi da su zasluge uglavnom njezine.

- Dugo nisam vidio tako fanatičnog sportaša. Marina je željela na EP, i sretan sam što je uspjela. Liječnici su napravili odličan posao, ja sam radio s njom četiri sata na dan puna tri mjeseca, ali sve zasluge ipak njoj pripadaju. Već sam u više navrata govorio da ću svakoga sportaša koji je spreman trpjeti bol i raditi, vratiti na teren za pet mjeseci, a Marina je upravo takva, fanatik, fantastičan radnik, bol je njen prijatelj. Zagrizla je i nije puštala, čak sam je morao nagovarati da ponekad uzme slobodan vikend.... - otkriva nam  Kuterovac.

MARINA GLAVAN

Mjesec dana nakon povratka na teren Marina je dobila ono što je najviše željela,  poziv izbornika za EP.

- Primarni cilj bio je vratiti se na teren, a drugi cilj otići na Europsko prvenstvo. Imala sam sreću da je moj klupski trener Nenad Šoštarić ujedno i izbornik, bio je uključen u cijeli proces mog oporavka, dobro je znao što se događa. Sretna sam i zadovoljna, poziv za reprezentaciju mi je najbolja nagrada za uloženi trud.

Metkovska škola rukometa

Marina je inače porijeklom iz Doljana pored Jablanice u BiH, rodila se u Mostaru 1991., odakle je za vrijeme rata s obitelj preselila u Metković, gdje se zarazila rukometom u vrijeme najvećih uspjeha metkovskog rukometa krajem devedesetih godina prošloga stoljeća. 

- Luka Panza i Nataša Lončarević okupljali su curice po osnovnoj školi, pa sam se i ja uključila. U drugom srednje sam prešla u Split, gdje sam uz rukomet završila srednju školu i Ekonomski fakultet – priča nam Marina, i otkriva kako je jedan telefonski poziv promijenio njen život.

- Odmah nakon završenog fakulteta zaposlila sam se u računovodstvenom servisu, uz posao igrala rukomet, i nisam puno razmišljala o nekakvoj profesionalnoj karijeri. No onda je stigao poziv iz Lokomotive. Dugo sam razmišljala, i na koncu ipak prihvatila, i evo, tu sam već tri godine. Igramo odlično, a ja sam dogurala i do reprezentacije. 

MARINA GLAVAN

Koljeno je popustilo u najgorem trenutku, pred sam kraj prošle sezone. 

- Igrali smo u gostima kod Gran Canarije 14. travnja, u drugom poluvremenu me protivnička igračica gurnula, ružno sam doskočila, i ligamenti su popucali. Operirana sam 15. svibnja a nakon svega mjesec dana rehabilitacije sam trčala po pješčanoj plaži u Omišu. Sve sam radila po posebnom programu, 1. kolovoza započela sam pripreme s Perom Kuterovcem, a dva mjeseca nakon toga sam već bila u punom rukometnom treningu. 

Preporuka  pauza šest mjeseci!

Loša je vijest bila da se koljeno moralo 'otvarati', što je značilo i duži proces oporavka. 

- Kad se 'otvara' koljeno, to je lakše za kirurga, a teže za sportaša, jer je šav puno veći... No u mom slučaju je sve ispalo dobro i vratila sam se puno ranije treninzima i utakmicama.... 

MARINA GLAVAN

Marina budućnost i dalje vidi u rukometu, bilo u Lokomotivi, ili negdje u inozemstvu. 

- Imala sam ponuda čak i dok sam bila ozlijeđena, ali nisam željela srljati. Smatram kako su Kuterovac i Šoštarić bili najbolja kombinacija za moj povratak rukometu do EP,  to je ipak najveća scena, a dobrim igrama u reprezentaciji otvaraju mi se brojne mogućnosti. Iako, meni je i u Lokomotivi dobro, klub je bio uz mene tijekom ovog neugodnog razdoblja.

Hrvatska na EP igra u Montpellieru, u skupini sa Španjolskom, Mađarskom i Nizozemskom, a tri reprezentacije idu dalje.

- Vjerujemo da ćemo proći skupinu. Nizozemke su najjače, ali možemo dobiti svakoga. Mlade i smo i ne baš previše iskusne, ali do dvije pobjede možemo. A nakon toga je sve otvoreno, možemo iznenaditi svakoga...

MARINA GLAVAN

Prije tri godine Marina je donijela odluku da napušta posao i posvećivanju rukometnoj karijeri. Danas kaže da nije zažalila. 

- Nijednom nisam zažalila, uvijek se mogu vratiti poslu i sjediti u uredu, ali rukomet ne mogu igrati još dugo. A u rukometu sam stekla jako puno prijatelja, dosta proputovala...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener